3 éve

Folytatódik a plágiumbotrány, már Nagy Feró is belekeveredett az ügybe

Valaki rámutatott, hogy a legendás magyar zenész száma is nagyon hasonlít egy korábbi számra.

A napokban plágium miatt kizárták A Dalból Petruskát, a botrány viszont tovább gyűrűzik. Most az egyik zsűritagot, Nagy Ferót vádolják hasonlóval, az egyik legnagyobb slágeréről állítják, hogy egy brit zenekartól lopta a szerző.

Miután ki­zárták a versenyből Petruska Andrást, az énekes közösségi oldalán közleményben tudatta véleményét az esetről, ami valóságos lavinát indított el. Felháborodott netezők százai fejtették ki véleményüket, valaki pedig egyenesen Nagy Feróra mutogatott:

„Sajnos van a zsűriben is olyan ember, aki más tollával ékeskedik, és ez talán még so­sem derült ki, pedig a dal már lassan harmincéves. Kedves Nagy Feró, szerintem ezek szerint te is loptál!” – írta egy kommentelő, aki belinkelte az angol Gene Loves Jezebel együttes Mo­tion of Love című számát. Sokak szerint a dal egyértelműen megegyezik a Beatrice Azok a boldog, szép napok című számával.

A Beatrice slágere 1987-ben jelent meg, kicsit később, mint az angol banda szerzeménye. A Bors Nagy Ferót is utolérte, aki, állítása szerint, még csak nem is hallott az angol bandáról. Igaz, ő csak a szöveget szerezte, így nem is kellett hallania.

"Azt se tudom, milyen együttes ez. Attól még, hogy előbb adták ki, lehet, hogy mi előbb megírtuk, ők hallották meg tőlünk, és ők lopták el tőlünk. Nem létezik, hogy mi lopott nótát adtunk elő valaha is. A gitárkíséretét Hirlemann Berci találta ki, el nem tudom képzelni, hogy elvett egy figurát, lehetetlen. Egyébként pedig, hogy valami igazából plágium legyen, arra van egy szabály: hét taktuson keresztül kell, hogy ugyanaz legyen a nóta. Szerintem érdemesebb az LGT és a Chicago háza táján, a Szól a rádió című szám körül kapirgálni" – szúrta oda az énekes kissé harciasan. Feró véleménye nem változott azután sem, hogy meghallgatta a számot.

"Ez egy senkiházi zenekar, valljuk be. Ha valaki lopott, akkor ők voltak. De én nem hallom benne a mi zenénket! Miért gondolja a rosszindulatú kommentelő, hogy mi magyarok lopunk dalokat! Marhaság! Kanye West amit lopott, az semmi?" – közölte A Dal zsűritagja. Az Azok a boldog, szép napok szerzője, Hirlemann Bertalan egész egyszerűen hü­lyeségnek nevezte a feltételezést, és ő is pályatársaira mutogatott.

"Akkor az összes rock and roll, blues és minden plágium. Én nem tudok semmiről. Ez egy hü­lyeség. Az is lehet, hogy rólunk koppintották, hiszen a Beatricének nem is lehetett sokáig lemeze. Lehet azonban még keresgetni LGT-, Apostol-, Omega-, Bikini-számokat inkább" - mondta.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!