kulcsár edina
A népszerû színésznõ nemcsak a színpadon, de a konyhában is csodákra képes! Magdi anyus fõztjénél nincs is jobb! Ráadásul a pénztárcádat is kíméli!
4 darab közepes méretű padlizsán
1 evőkanál szárított bazsalikomlevél
1 dl olívaolaj
2 teáskanál só
80 dkg darált sertés vagy pulykahús
15 dkg reszelt mozzarella sajt
4 tojás sárgája
8 dkg vaj
6,5 dl tej
8 dkg liszt
1 kis fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
1 csomag petrezselyem
1 teáskanál só
a tálaláshoz:
fél dl olívaolaj
4 darab paradicsom
2 csomag apróra vágott korianderlevél
1 teáskanál só
Elkészítése:
A krémszósz elkészítéséhez a vajból és a lisztből világos rántást készítünk, majd megsózzuk és felöntjük tejjel. Habverővel simára keverjük, majd egyesével hozzákeverjük a tojások sárgáit.
A darált húst a padlizsán megmaradt olívaolajos-bazsalikomos fűszeres olajában lepirítjuk, hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát és a szeletelt fokhagymát, majd még 5 percig pirítjuk.
A krémszószt összekeverjük a lepirított darált hússal és a finomra vágott petrezselyemmel. A grillezett padlizsánszeleteket egy hőálló edény aljára helyezzük, majd befedjük a húsos krémszósszal. A rétegezést addig ismételjük, amíg elfogy a grillezett padlizsán és a húsos krémszósz. A legfelső húsos réteget megszórjuk reszelt sajttal, majd grillrácsra helyezzük és lefedjük.
35 perc alatt megsütjük. A paradicsomot félbevágjuk, belsejét kikaparjuk, ezután először csíkokra, majd kockákra vágjuk. A korianderlevelet finomra vágjuk. Egy keverőtálban összekeverjük az olívaolajat, az apróra vágott korianderlevelet, a sót és a paradicsomot.
Az elkészült ételből egy tálalókanálnyi mennyiséget tányérra tálalunk. Meglocsoljuk a paradicsomos olajjal, és melegen kínáljuk.
10 dkg vaj
20 dkg búzadara
3 dl tej
3 dl víz
5 dkg cukor
csipet só
Elkészítése:
A grízhez lábasban felolvasztjuk a vajat. Hozzáadjuk a darát, majd állandó kevergetés mellett addig pirítjuk, amíg enyhe aranybarna színt kap, kb. 5 percig. Közben a cukorral, csipet sóval felmelegítjük a tejet a vízzel.
Amikor a gríz megpirult, felöntjük a folyadékkal, és addig főzzük, amíg teljesen megpuhul, felveszi az összes tejet, és darabossá áll össze. Lezárjuk a lángot, a lábasra egy lap konyhai papírtörlőt, vagy konyharuhát teszünk, ráhelyezzük a fedőt, így hagyjuk állni 15 percig. A grízt szuflatálkákba, vagy formákba nyomkodjuk, majd kiborítjuk. Sárgabaracklekvárral díszítjük.