Ötezer éves elsüllyedt civilizáció után kutatnak, ezt találták

A „vízalatti Stonehenge” 10 kilométeren át húzódik Svájcban.

Szerző Ripost

Mintegy 170 kőhalmot fedeztek fel a Svájc, Ausztria és Németország határán fekvő Boden-tóban végzett mélységi kutatások során 3-5 méterrel a vízfelszín alatt és csaknem 10 kilométer hosszan. A talajradaros mérések kimutatták, hogy ezek nem jégkorszaki vagy más természeti folyamatok következtében alakultak ki, ezért további régészeti és természettudományi vizsgálatokat végeztek. Ezek szerint az egész valószínűleg egy ősi civilizáció műve lehet, és 5500 évvel ezelőtt élt emberek készíthették.

Képünk illusztráció (Fotó: Pixabay)

Thurgau kanton régészeti múzeumának kutatócsapata erre vonatkozóan meggyőző bizonyítékokkal is szolgált. Először is a kőrakások 4 méter szélesek, 2 méter magasak, és a parttól mintegy 300 méterre szabályos egymásutánban helyezkednek el. Ilyenek nem alakulnak ki maguktól, ráadásul kőbalta-nyomokat találtak rajtuk. A közelben már korábban feltárták „gólyalábas” falvak maradványait, amelyeket neolitikus népek építhettek cölöpökre a tó körüli mocsaras területeken több ezer évvel ezelőtt. Egy ilyen hatalmas építményrendszer létrehozásához viszont efféle kis faluközösségek nem lehettek elegendők, ahhoz jóval szervezettebb és nagyobb együttműködésre volt szükség – állapítja meg az Annual Review of Swiss Archaeology című folyóiratban megjelent tanulmány, amelynek eredményeit ezen a héten kiállításon mutatják be a Thurgau Régészeti Hivatalban.

Természetesen felmerül a kérdés, hogy miként építhették meg ezt a monumentális alkotást a víz alatt. De erre egyszerűbb a válasz, mint gondolnád.

Az éghajlatváltozás napjainkban három-öt méterrel magasabbra emelte a tó szintjét, így kerülhetett a víz alá az egész építmény

– mondta el Urs Leuzinger régész a The Vice című lapnak.

A kutatók ugyan egyre több dologra lelik meg a választ, azt azonban továbbra sem tudják, mi lehetett a kőhalmok funkciója. A találgatások között szerepelnek horgásztornyok, temetkezési helyek, határerődítmények, napfordulókon alapuló naptárak és kultikus helyek. A rejtély megfejtéséhez a csapatnak még sok merülést kell végrehajtania, hogy megtalálja az elsüllyedt civilizáció további nyomait. 

 

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Fizetős szexoldalra regisztrált Molnár Anikó

mandiner.hu

Így dőlnek össze a minaretek a törökországi földrengésben (VIDEÓK)

borsonline.hu

Figyelmeztetést adtak ki mindenkinek, aki Google Chrome böngészőt használ

hirtv.hu

Radar - Lopott a mentős a betegtől

ripost.hu

Mi lett Csisztu Zsuzsával? Megtörte a csendet, hosszú idő után őszintén beszélt életéről

mandiner.hu

Így dőlnek össze a minaretek tornyai a törökországi földrengésben (VIDEÓK)

borsonline.hu

Ezekre a termékekre jelentett be árcsökkentést a Lidl

travelo.hu

Az olasz Banksy háborúellenes alkotásai Ukrajnában

ripost.hu

Vasvári Vivien mellei el se férnek a fürdőruhájában – szexi fotó

ripost.hu

Földrengés Törökországban: a magyar válogatott játékosai is érintettek a tragédiában

ripost.hu

„Rám borult, úgy sírt és azt mondta, itt a vég!” - Öngyilkos lett egy fiatal nő Gyöngyösön

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-