Létrehozva: 2022.11.26.

Ötezer éves elsüllyedt civilizáció után kutatnak, ezt találták

A „vízalatti Stonehenge” 10 kilométeren át húzódik Svájcban.

Szerző Ripost

Mintegy 170 kőhalmot fedeztek fel a Svájc, Ausztria és Németország határán fekvő Boden-tóban végzett mélységi kutatások során 3-5 méterrel a vízfelszín alatt és csaknem 10 kilométer hosszan. A talajradaros mérések kimutatták, hogy ezek nem jégkorszaki vagy más természeti folyamatok következtében alakultak ki, ezért további régészeti és természettudományi vizsgálatokat végeztek. Ezek szerint az egész valószínűleg egy ősi civilizáció műve lehet, és 5500 évvel ezelőtt élt emberek készíthették.

Képünk illusztráció (Fotó: Pixabay)

Thurgau kanton régészeti múzeumának kutatócsapata erre vonatkozóan meggyőző bizonyítékokkal is szolgált. Először is a kőrakások 4 méter szélesek, 2 méter magasak, és a parttól mintegy 300 méterre szabályos egymásutánban helyezkednek el. Ilyenek nem alakulnak ki maguktól, ráadásul kőbalta-nyomokat találtak rajtuk. A közelben már korábban feltárták „gólyalábas” falvak maradványait, amelyeket neolitikus népek építhettek cölöpökre a tó körüli mocsaras területeken több ezer évvel ezelőtt. Egy ilyen hatalmas építményrendszer létrehozásához viszont efféle kis faluközösségek nem lehettek elegendők, ahhoz jóval szervezettebb és nagyobb együttműködésre volt szükség – állapítja meg az Annual Review of Swiss Archaeology című folyóiratban megjelent tanulmány, amelynek eredményeit ezen a héten kiállításon mutatják be a Thurgau Régészeti Hivatalban.

Természetesen felmerül a kérdés, hogy miként építhették meg ezt a monumentális alkotást a víz alatt. De erre egyszerűbb a válasz, mint gondolnád.

Az éghajlatváltozás napjainkban három-öt méterrel magasabbra emelte a tó szintjét, így kerülhetett a víz alá az egész építmény

– mondta el Urs Leuzinger régész a The Vice című lapnak.

A kutatók ugyan egyre több dologra lelik meg a választ, azt azonban továbbra sem tudják, mi lehetett a kőhalmok funkciója. A találgatások között szerepelnek horgásztornyok, temetkezési helyek, határerődítmények, napfordulókon alapuló naptárak és kultikus helyek. A rejtély megfejtéséhez a csapatnak még sok merülést kell végrehajtania, hogy megtalálja az elsüllyedt civilizáció további nyomait. 

 

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Kiskorú veszélyeztetése és személyi szabadság megsértésének gyanúja miatt feljelentést tettek Varga Judit interjúja után

origo.hu

Stana Alexandra elmondta, ki most az egyetlen férfi az életében

borsonline.hu

Ennél cukibb ma már nem lesz: így örül Puskás Peti mesedalának csöpp kisfia

hirtv.hu

Megtalálta az ukrán szálat az orosz Nyomozó Bizottság a krasznogorszki terrortámadással kapcsolatban

mindmegette.hu

Muskátli kiültetése a tél után: ha így csinálod, nyáron ontani fogja a virágokat

origo.hu

Zelenszkij őrült bejelentést tett, minden megváltozik

mindmegette.hu

A 13 legjobb ebédötlet a húsvéti négynapos hosszú hétvégére

ripost.hu

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Elszólta magát Iszak Eszter? Csutiék hármasban érkeztek!

ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-