HARCÉL

Szerző WM

1 hónapja

Már a magyaroktól venné el a gázt a pánikba esett Manfred Weber

Az orosz-ukrán háború és a minden logikát nélkülöző brüsszeli szankciók miatt Európában elszabadultak az energiaárak, egyre drágább a rezsi, sokaknak már nehézséget okoz az autó megtankolása, míg a háborús infláció évtizedek óta nem látott mértékben növekedett.

A volt német pénzügyminiszter, Peer Steinbrück baljós jóslattal állt elő. Szerinte a németekre három-öt nehéz év várhat, és rendkívül nehéz idők jönnek. Úgy vélekedett, hogy Németország jóléti paradigmája megkérdőjeleződött, éveken keresztül nem fog javulni a gazdasági mutató, miközben növekedni fog a munkanélküliségi ráta. A politikus hangsúlyozta, hogy a németek annyira tehetetlenek, hogy még nem sikerült felfogniuk a helyzet drámaiságát - írja az Origo.

Woman,Pressing,A,Power,Button,Of,Extension,Cord,Indoors.,Electricity
Fotó: Shutterstock

A német helyzet súlyosságát Christian Lindner szövetségi pénzügyminiszter is elismerte nemrég. Szerinte az energiaárak erőteljes emelkedése, az ellátási lánc problémái és az infláció nagyon súlyos gazdasági válságot okozhat. Emiatt megfordul a német atomellenesség is, hiszen már Lindner pártja, az FDP is azt követeli, hogy legalább a még működő három német atomerőmű további üzemeltetését vizsgálják felül.

A másik két kormányzópárt azonban továbbra is alternatív valóságban él. Az SPD és a Zöldek az év végéig teljesen ki akarnak szállni az atomenergiából, a fennmaradó reaktorokat legkésőbb december végéig akarják lekapcsolni a hálózatról. Ennek alapján a télnek a németek gáz és áram nélkül szeretnének nekivágni.

A Reuters beszámolója szerint Olaszországban a kormány mérlegeli a veszélyhelyzet bevezetését, miután Oroszország folyamatosan csökkenti a szállított gáz mennyiségét. Ennek bevezetésével számos olyan intézkedés léphetne életbe, amely a fogyasztás drasztikus visszaszorítását célozza, valamint felpörgetnék a szénerőművek működését is (az orosz szén is szankciós listán van).

Ez a három fokozatból a második, az első már februárban életbe lépett. A Reuters viszont már azt is elemzi, hogy mikor léphet életbe a szükségállapot Olaszországban, amely még drámaibb intézkedéseket tenne lehetővé a kormány számára.

Hollandiában azon aggódnak, hogy amennyiben bármelyik európai uniós országban gázkrízis alakul ki, akkor az a blokk minden országába továbbgyűrűzik majd - írja a Politico. Rob Jetten holland klímaügyi miniszter szerint ugyan Hollandiának megvan az infrastruktúrája és rendelkezésére állnak a feltételek ahhoz, hogy november elsejére az unió elvárásának megfelelően 80 százalékra feltöltsék a gáztározókat, de kiemeli, hogy amennyiben az olyan országok, mint Németország erre nem lesznek képesek, az dominóeffektust indít majd el. 

Észtországban az észt ERR híroldal szerint júniusban 9 százalékkal csökkent az üzemanyag-eladás, mivel a magas árakat az emberek már nem tudják és nem is akarják megfizetni. Az észtek emiatt Lettországba utaznak, hogy tankoljanak, hiszen ott olcsóbb az üzemanyag.

Az is jól látszik, hogy a szankciók miatt a nyugati országok hátat fordítottak a klímaillúzióknak. Az osztrákok két év után újranyitják a Mellach szénerőművet, hogy pótolni tudják a kieső orosz gázt, ami szinte lehetetlen küldetésnek tűnik, mivel az Ausztriába érkező gáz 80 százaléka Oroszországból jön. Még a legoptimistább előrejelzések szerint is csak 2027-re tudnának átállni az orosz gázról.

European Parliament debates multiannual EU budget
Fotó: picture alliance

Ezek után jött Manfred Weber, az Európai Néppárt elnökének hétvégi nyilatkozata. A bajor politikus szerint igazságosan kell elosztani az Európai Unióba érkező földgázt a tagországok között, emiatt pedig rendkívüli EU-csúcsot kell tartani júliusban. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy miközben a nyugati országok sodorták bele az Uniót az energiahiányt okozó embargós hisztériába, most azoktól az országoktól - köztük Magyarországtól - akarják elvenni a tartalékot, amelyek reálisan gondolkodtak.

 


 


 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Naprendszeren túlról érkező ismeretlen objektum csapódott a Földbe

borsonline.hu

Brutális baleset: nyugdíjas sofőr miatt halt meg az öt hónapos kisfiú

borsonline.hu

Ájultra erőszakoltak egy diáklányt a szállodahajón

magyarnemzet.hu

Milliárdos csalás, drog és erőszak is szerepel a botránybaloldal bűnlajstromán (2. rész)

metropol.hu

Már ő is kezdi? Majka lemondta a ma esti koncertjét, itt a magyarázat – Videó!

hirtv.hu

Politikai hobbista: A baloldali sajtó olyan éktelen visításba kezdett, mintha szentelt vízzel öntötték volna le őket

mindmegette.hu

Íme a franciák legendás krémese: mille-feuille, az ezerlevelű sütemény

ripost.hu

"Rettentően sajnáljuk" - Hiába várja a közönség, nem lép fel Majka

ripost.hu

Ne dobd el az alma héját, szuper, mire használhatod

ripost.hu

Palvin Barbi meghódította a Szigetet: ilyen dögös volt a szupermodell - Fotó

life.hu

Scitec Muscle Beach: Egy fesztivál, amit körbeleng a kitartás és az erő (x)

További cikkek

HARCÉL

A válságból akar hasznot húzni a magyar baloldal

HARCÉL

“Jól felba**sztam a lelküket” - így gúnyolódott a tüntetőkön Vajda és Márki-Zay

HARCÉL

Megduplázódott az elfogott migránsok száma tavalyhoz képest

HARCÉL

Energiaválság: korlátozzák a melegvíz-használatot egy német városban

HARCÉL

Beütött az uborkaszezon vagy elfogyott a Sziget ingyenjegy? Össztűz alatt Tóth Gabi

HARCÉL

Egyre súlyosabb a helyzet a déli határon, újabb információk a határvadászokról

HARCÉL

Orbán Viktor: "Eddig 86 magyar ember halt meg a háborúban"

HARCÉL

Hajléktalanbanda tartja rettegésben Óbudát