1 éve

Botrányos késedelem: Kitakarták a fontos részeket az EU-s vakcinaszerződéseken – Videó!

Brüsszel az után ismerte be, hogy valóban az Európai Bizottság szerződött a vakcinagyártókkal, hogy Ómolnár Miklós nyilvánosságra hozta a szerződéseket.

Ómolnár Miklós szombati leleplező videójának hatására Brüsszel beismerte, hogy valóban az Európai Bizottság szerződött a vakcinagyártókkal.

A Mediaworks bulvár és magazin üzletágának igazgatója hétfő reggel a TV2 Mokka című műsorában beszélt a részletekről.

Brüsszel hazudott a vakcinaszerződésekről, ezt Ómolnár Miklós leplezte le

Főszerkesztőnk, Ómolnár Miklós elmondta, korábbi, parlamenti képviselői pályafutása alatt tagja volt az Európai Ügyek Bizottságának, másfél évvel ezelőtt pedig a V4 hírügynökség megalakulásakor brüsszeli projektmenedzserként akkreditálták őt az Európai Unió szervezetéhez.

Ennek köszönhetően módjában állt közvetlen közelről tanulmányozni a brüsszeli bürokráciát. A leleplező videójában nyilvánosságra hozott, szenzitívnek nyilvánított szerződéseket néhány telefonhívás segítségével szerezte meg.

Mindenkiben felmerül a kérdés, hogy miért kellett ezeket a dokumentumokat titkosítani?

„Ezt muszáj szó szerint felolvasnom, mert ilyet jogász végzettségű ember létemre sem tudnék írni. Azt találták írni, hogy 'A nyilvánosságra hozatal jelentősen csökkentené a bizottság képességét arra, hogy ellássa feladatait a tárgyalások alapját képező jogi eszközöket illetően' – idézte a jogilag kevéssé értelmezhető leiratot a Mokkában Ómolnár Miklós.

Ami feltűnő a szerződésekben, hogy meglehetősen elnagyoltnak tűnnek.

„Pedig, ahogy többször is elmondtuk, nagyon súlyos kérdésekről van szó. Elnagyoltnak tűnnek a szállítási határidőket, a mennyiségeket illetően. Nemzetközi jogászokat kértem meg arra, hogy tanulmányozzuk, mit is ronthatott el a brüsszeli bizottság, mi az igazi oka a titkolózásnak és a felelősség elhárításának? Több száz oldalas szerződésekről van szó, melyeket a Pfizerrel, a Modernával, az AstraZenecával, a Sanofival és a Jansennel kötött Brüsszel” – fogalmazott Ómolnár, aki reméli, hogy a Youtube-csatornáján hamarosan beszámolhat a folytatásról.

De vajon mi lehet az oka annak, hogy ezeket az iratokat szenzitívnek nyilvánították?

Többek között az, hogy elnagyoltak a szállítási határidők, amelyek tekintetében nem fogalmaztak meg szankciókat a szerződésben.

Míg Nagy Britannia, Izrael és Japán már nyáron biztosították maguknak a vakcinaszállítmányokat, addig Brüsszel rengeteget késett hozzájuk képest. A szerződéseken ugyanis őszi, októberi és novemberi aláírások szerepelnek.

Íme, a hétfő reggeli televíziós felvétel:

„Azt gondolom, hogy egy nemzetközi botrány küszöbén állunk, nem véletlen, hogy Kurz kancellár is beállt ebbe a dologba. Olyan anomáliák következnek ezekből a szerződésekből, hogy Málta, ötszázezer lakossal háromszor annyi vakcinát kap lakosságarányosan, mint a hétmilliós Bulgária. Vagy Hollandia kétszer annyit kap, mint Horvátország. Lázadozni kezdtek a nemzetek, ez nem meglepő. Mindez a pongyolán összerakott szerződésekből következik” – fejtette ki a véleményét Ómolnár Miklós, aki szerint az Európai Unió bebizonyította, hogy egy válságos helyzetben képtelen profin működni, felelősség elhárítás zajlik.

Íme, az ügyet kirobbantó eredeti videó:

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!