2 éve

Videó: a kutya sem használja a Karácsony-féle biciklisávokat Budapest belvárosában!

A bicikli-fetisizmusban szenvedő Karácsony Gergely legújabb zseniális ötlete miatt káosz és torlódás lett jellemző a Nagykörúton. Egy héten át forgattunk, de kerékpárost egyet sem láttunk.

Ahogy arról a RIPOST a minap beszámolt, a Karácsony Gergely javaslatára felfestett ideiglenes biciklisávok miatt naponta többször is órákra bedugul a forgalom a Nagykörúton és a Bartok Béla úton.

Az új forgalmi rend miatt az autósok nyomdafestéket nem tűrő módon anyázzák egymást, de leginkább a főpolgármestert.

A Nagykörúton és számos más forgalmas útvonalon ideiglenes kerékpársávokat alakított ki a főváros Karácsony Gergely javaslatára. Kerékpárosok alig vannak, az autók dugóban araszolnak, a rutinból vezetők pedig kifejezetten veszélyes helyzeteket teremtenek. (Fotó: Keller Mátyás, Ripost)

A döntést megelőzően Karácsony, és a fővárosi önkormányzat irányítása alatt álló Budapesti Közlekedési Központ (BKK) nyilatkozatok sorával próbálta elhitetni a közvéleménnyel, hogy a koronavírus-járvány következtében a biciklisek száma jelentősen megnőtt Budapesten. A döntéshozatal – mint mindig – most is a jól megszokott recept alapján történt: a baloldali városvezetés bringázó tömegeket vizionált, telekiabálták ezzel a velük barátságos médiát, majd április végén felfestették az ideiglenes biciklisávokat – ami úgy jött létre, hogy az autósoktól elvettek egyet.

A RIPOST az elmúlt egy hétben, naponta több alkalommal is kiment az érintett útszakaszokra, hogy megnézzük igazak-e Karácsony és a BKK állításai, miszerint kerékpárosok özönlötték el az utakat Budapest belső kerületeiben. Kora délelőtt, késő délután és csúcsidőben is árgus szemekkel kerestük a bringázókat, de helyettük csak ideges, türelmetlen és szabálytalankodó autósokat találtunk. Biztosan a mi hibánk, de egyetlenegy kerékpárost sem láttunk...

A biciklisávokkal Karácsony Gergely csak azt érte el, hogy a Nagykörüt forgalom-áteresztőképessége a felére csökkenjen, így az autósoknak kétszer annyi időbe telik átjutni egy adott útszakaszon. Ez pedig megnövekedett környezeti terhelést, azaz a levegő minőségének a romlását eredményezi.

Az új forgalmi rend szeptember végéig marad fenn az előzetes elképzelések szerint, de ha kora ősszel úgy ítéli meg a városvezetés, hogy az ötlet bevált, akkor örökre meghagyják a bringás sávokat.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!