FÜLES

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.07.31.

Érik a botrány: külföldi slágert nyúlt le Azahriah?

Rajongók szúrták ki az elképesztő hasonlóságot Azahriah, Desh és Young Fly napokban megjelent új, közös száma és egy belga popénekesnő tavalyi slágere között. Azahriah egyelőre nem reagált.

Azahriah, Desh és Young Fly közös új klipje, a Pannónia néhány nappal ezelőtt debütált, a legnagyobb videómegosztó platformon máris közel másfél milliós megtekintésnél jár. 

Azahriah
Azahriah új száma erősen plágiumgyanús, nem lesz könnyű tisztáznia magát (Fotó: Kiss Annamarie)

Ugyanaz a dallam, zene és szöveg

Azahriah és Majka között szintén a napokban tört ki a verbális háború, amely most újabb fejezethez érkezett Aziék új dala kapcsán. Majka ugyanis hétfőn közösségi oldalán megosztotta a belga popénekesnő, Mentissa Mamma Mia című számát, amelyhez annyit írt:  „Sok pofátlanságot láttam már... de ez...” A rapper a bejegyzést azóta törölte, de a redditezők körében még megtalálható. 

Egy zenei producer, Tabár Zoltán a TV2 Tények Plusz adásában egy úgynevezett dallamtapadásra hivatkozva elmondta, hogy az előadók sokszor akaratlanul is hasonló számokat írnak, ugyanis, ha hallanak valahol egy zenét, akár jóval később is, improvizáció közben előjöhet a dallam. Sok esetben tehát nem szándékos lopásról van szó, de a magyarázkodás mindig nagyon kínos.

Mivel minden popzenei szám hasonló építőelemekből építkezik, ezért nagyon nehéz megmondani, hogy hol húzódik a határ inspiráció és plágium között. Kétséges esetekben a bíróság dönthet, így akár Azahriah-ék is súlyos pereskedés elé nézhetnek, de ha sikerül is tisztázni magukat, az eset lopás nélkül is nagyon kellemetlen. Az említett két számot meghallgatva egyébként kétség sem fér hozzá, hogy egy átdolgozásról beszélünk, ám ennek ténye nincs feltüntetve Azi, Desh és Young Fly videója alatt. Mentissa dala még 2023 nyarán jelent meg, Azahriah dalának pedig még a refrénje is szinte ugyanaz.

Nem ez az első a történelemben

Amennyiben egy előadó feldolgozza egy másik énekes számát, ahhoz jogi úton kell engedélyt kérni és meg is kell jelölni, hogy honnan származik a dala egy-egy részlete. Ugyanilyen botrányba keveredett egyébként az Omega Gyöngyhajú lány című slágere is, hiszen ez a szerzemény nemcsak nekünk, magyaroknak fontos, de világszinten is meghatározó zenedarab. Sokan dolgozták fel engedéllyel, és többen anélkül. Utóbbiak közé tartozik Kanye West. A magát mindenhatónak képzelő rappert végül a bíróságon tették helyre, hogy neki sem szabad más szellemi termékét lenyúlnia, és ezért komoly kártérítést fizetett.

Hogy Azahriah esetében szándékos koppintásról van szó, vagy teljesen véletlen, nem tudni, a fiatal énekes egyelőre nem nyilatkozik. De mindenképp tisztáznia kell a dolgot, hiszen akármekkora szellemi vezetőnek hiszi most magát, ő sem lophat dalt, ahogy Kanye vagy bárki más sem. Persze azt is meg kell említenünk, hogy Azit nem először gyanúsítják hasonlóval...

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek