Létrehozva: 2023.08.29.
Módosítva: 2023.08.29.

Botrány tört ki a Republic zenekari név használata miatt

A rendszeres koncertjáróknak feltűnhetett, hogy a Republic zenekarnak igencsak sok bulija volt az idei szezonban. A valóság ezzel szemben az, hogy tíz évvel Bódi László, Cipő halála után egyszerre két csapat használja a nevet, ami sem a zenészeknek sem a hallgatóságnak nem tetszik. A rajongók két táborra szakadtak és egyre durvábban üzengetnek egymásnak.

Boros Csaba és csapata fáradhatatlanul dolgozik, áprilistól egészen december végéig tart az országos turnéjuk az immár 33 éves Republic zenekarral. A koncertjeiken rendre teltház fogadja őket, a rajongók közül pedig nagyon sokan hálásak azért, amiért életben tartják a Bódi László, Cipő alapította legendás bandát. A sikerüknek azonban nem mindenki örül. 

Republic
A Republik Boros Csabáékkal a színpadon (Fotó: TALABER_TAMAS)

Van egy másik is 

A Republic zenekarból Cipő 2013-as halálakor kivált Tóth Zoltán András hangszeres zenész, az eredeti zenekar második többségi daltulajdonosa, a zenekar hangszerelője, zenei rendezője, vagyis az a személy, aki felelős volt a csapat zenei stílusáért és hangzásáért. Ő akkor úgy érezte, hogy Cipő nélkül nincs többé Republic, ízléstelen a nevet használni, Cipő szerzeményeit előadni. 

Tóth Zoltán Republic 1990-2013
Tóth Zoltán András (REPUBLIC 1990-2013) Fotó: Tóth Zotán András/Facebook 

A zenélést természetesen ő sem hagyta abba, megalapította a Kék és Narancssárga Produkciót, és azzal járja az országot. A szervezők azonban – érthető módon – sokszor úgy gondolják, hogy érdemes megemlíteni, hogy ez a produkció a volt Republicos Tóth Zotláné, így számos alkalommal a neve mellé odabiggyesztik a zenekari nevet, aminek a jogait egyébként Boros Csabáék birtokolják.   

A plakátokon sokszor feltüntetik a Republic nevet, holott ezt tilos lenne 

Beszólogatnak 

A rajongók és persze az egykori zenésztársak is értesülnek arról, hogy egyre gyakrabban tűnik fel engedély nélkül a zenekari név, nem is kellett sokat várni arra, hogy kirobbanjon a botrány. Boros Csabáék azt eszelték ki, hogy mostanában minden zenekari bejegyzésük mellé odateszik hastegekkel, hogy: #Valodi_Republic #ezt_hallgasd. Így igyekeznek tudatni a hallgatósággal, hogy mikor zenélnek ők. Persze Tóth Zoltánt sem kell félteni, ő a hivatalos Facebook oldalán tesz közzé csípős hangvételű üzeneteket, a legutóbb, múlt vasárnap, augusztus 27-én a következőt: 

Drága Barátaim! Ismételten egyetértünk! Jómagam sem örülök annak, ha a jelen zenekaromat félreérthetően és teliben „Republic” néven tüntetik fel egy plakáton. Merthogy erős szégyen ez rám nézve! Nekem is szóljatok, ha ilyet láttok! Köszönettel: Tóth Zoltán (REPUBLIC 1990-2013)

De olyan is előfordult, hogy Tóth Zoltán úgy reklámozta az egyik koncertjét, hogy: „Válasszuk az eredetit! - én is azt mondom. :)) 1990 és 2013 között kell keresni. És ha már nem találnád, a jó visszhangokért ide kell jönni! Hétvégén 4 koncert, gyertek!”

Ez már háború  

A névhasználatnak nevezett ketyegő bomba természetesen a rajongók soraiban robbant: az emberek kíméletlenül egymásnak estek a zenészek hivatalos oldalain. Van, aki egyenesen Boros Csabáék halálát kívánja, mások viszont nem értik, hogy egy zenekari tag halála miatt miért is kellene a zenészeket szélnek ereszteni és civil munkát vállalniuk? Az indulatok mostanra olyan szintre értek, hogy volt, aki Borosék koncertjén végig azt skandálta, hogy "Laci, Laci", utalva arra, hogy Cipőnek kellene a színpadon állnia Republic névvel, vagy senki másnak. De kap hideget-meleget Tóth Zoltán András Kék és Narancssárga produkciója is

„A pénzről meg annyit, ki a jó fene próbál itt mindent meglovagolni, emlékkoncert, születésnap stb? Zoli és a borzalmasan hamisan éneklő bandája..Nekik mennyivel van több joguk énekelni a dalokat mint azoknak akik 23 évet húztak le vele...Mi a jó fenéért vagy te ebben a csoportban? Miért csak úgy tudnak Zoliék 1-2 koncertet összekaparni ha a plakát féloldalán óriás betűkkel virít hogy Republic Dalcirkusz.. Mondjuk tényleg cirkusz az egész...Mellékesen megjegyzem jogilag nem is használhatná a Republic nevet...Elegem van, elegem mert senki nem meri kimondani az igazságot...Járj utána ki volt az, aki akkor este itatta Cipőt, amikor éjjel ez tragédiába is fordult..! Tessék derítsd ki...”

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Oroszország bejelentette a válaszcsapást, emiatt törhet ki a harmadik világháború

origo.hu

Ingyenes lesz januártól a tömegközlekedés

borsonline.hu

A nézők már most tudják: ő lesz a Dancing with the Stars idei győztese

hirtv.hu

Idén is elindultak a fényes BKV járművek + videó

ripost.hu

Marco Rossi jó hírt kapott, hetek óta erre várt

mandiner.hu

Váratlan bejelentést tett Zelenszkij felesége

origo.hu

Gyászol G.w.M exe, Nagy Melanie - brutálisan meggyilkolták a rokonát

mindmegette.hu

Kiabálva, csomagolópapírral verte egymást két nő az Aldiban - Videó

ripost.hu

Újra támadnak a banki csalók! Ezúttal Székesfehérváron akarják a bankszámlát megcsapolni

life.hu

Van megoldás a bakteriális hüvelyfertőzésre: így ismerjük fel(x)

magyarnemzet.hu

Pusztító leleplezés: a most harsogó baloldalnak korábban egyáltalán nem volt baja a vendégmunkásokkal

life.hu

A soha véget nem érő PMS - a tünetek az egyes életszakaszokban eltérőek lehetnek(x)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FÜLES

Nagy a baj? Rendőrség körözi G.w.M exének a rokonát

FÜLES

Rosszul járhat a TV2 körözött sztárja, megszólalt az ügyvéd

FÜLES

„Számomra ez nagyon megalázó” – újabb húzása miatt darabokra szedik G.w.M-et

FÜLES

„Ami itt megy, az eléggé gáz” – videóban akadt ki Tóth Gabi

FÜLES

Férfiaknak és nőknek árulja a testét az RTL új sztárja

FÜLES

Megszólalt a királyi családról szóló botránykönyv holland fordítója: hazugsággal vádolja a szerzőt

FÜLES

Retteg Katalin hercegné: Harry és Meghan tönkretehetik a karácsonyt

FÜLES

Durván beszóltak Stana Alexandráéknak: erőszakosak és mindenkin átgázolnak