1 éve

Árpa Attila döbbenetes dolgot vallott be az Alec Baldwin-gyilkosság után

Az Alec Baldwin okozta halálos fegyverbaleset kapcsán aktuális a kérdés, hogy egy magyarországi forgatáson előfordulhat-e hasonló tragédia? Kiderült, Árpa Attiláék is használtak éles fegyvert az Argo 2-ben, de szerinte hibák sorozata kellett ahhoz, hogy Baldwinéknál megtörténjen a baj.

Napokkal a baleset után még mindig azt találgatja a világ összes filmese, hogy miként fordulhatott elő, hogy Alec Baldwin éles fegyverrel lőtt a kamera irányába. Helyi idő szerint múlt csütörtökön szörnyű baleset történt a Rust című westernfilm forgatásán. A főszereplő és egyben producer, Alec Baldwin egyetlen pisztolylövéssel megsebesítette a film rendezőjét, Joel Souzát, és agyonlőtte az operatőrt, a 42 éves Halyna Hutchinst. A színész kellékfegyverében az első vizsgálatok szerint éles töltény volt.

Alec Baldwin amerikai színész telefonál az új-mexikói Santa Fe közelében tartott filmforgatáson 2021. október 21-én, miután egy kellékfegyverrel agyonlõtte a vezetõoperatõrt, a rendezõt pedig megsebesítette. A westernfilmnek a színész fõszereplõje és producere volt.
Fotó: MTI/AP/Santa Fe New Mexican/Jim Weber

A hír sokkolta a filmes szakmát, a világ minden táján azt találgatják, hogy miképp történhetett ilyen tragédia.

Gonda Zsolt, az ország legismertebb fegyvermestere pár nappal ezelőtt Bochkor Gábor reggeli műsorában, a Retro Rádióban azt mondta, hogy Magyarországon azért sem fordulhat elő a Baldwinéhoz hasonló baleset, mert itt a fegyvereinket úgy kell átalakítani, hogy lövedék semmilyen körülmények között ne tudja elhagyni a csövet.

„Kiherélt” fegyver

A Borsnak megszólalt egy, a kellékekben és díszletekben jártas filmes is, aki a fóti filmgyárban dolgozik, így számos olyan produkcióban vett részt, többek között a Terminátor vagy a Szárnyas fejvadász című szupermozikban, ahol fegyvereket használtak.

„A vaktöltény eleve nem úgy néz ki, mint az éles: hátoldalán van egy jelzés, és gömbölyűbb, mint az éles lőszer. Nem könnyű, de meg lehet különböztetni őket egymástól. Magyarországon nem fog előfordulni ilyen véletlen, mert az itt forgatott filmekre nem lehet, csak „kihe­rélt” vagy gumifegyvert bevinni, és nagyon figyelnek a szakemberek„ – mesélte el a filmes. Hozzátette, hogy ugyanúgy durran a vaktöltényes fegyver is, mint az igazi, pont azért, hogy élethű legyen, lövedék azonban nem hagyja el a csövet. Magyarországon a forgatásokon csakis ilyet használnak, legyen az egy szerény költségvetésű magyar vagy egy óriás stábbal érkező amerikai produkció.

Herendi Gábor: A torkolattűz látványra ugyanaz

A Balázs Béla-díjas filmrendező megdöbbent, amikor meghallotta a tragédiát. Véleménye szerint a világ minden táján ugyanazok a szigorú szabályok vonatkoznak a filmforgatás közbeni fegyverhasználatra.

„A vaktöltény és az éles töltény között, ha kilövik, látványban nincs különbség. Ugyanolyan a torkolattűz, ugyanúgy ránt egyet a fegyver” – mondta a Borsnak a direktor. „Ezért sincs értelme éles fegyvert használni a forgatáson. A színésznek egyébként a szabályok szerint nem feladata ellenőrizni a fegyvert, amit a kezébe adnak, ez minden esetben a fegyvermester dolga.„

„Hangosan kimondja, hogy milyen fegyvert adott oda”

Árpa Attila színész, rendező számos „lövöl­dö­zős” akciófilmben sze­­repelt már, de ilyen hanyag fegyverkezeléssel még sosem találkozott.

Fotó: TV2

„Értetlenül állok a történtek előtt! Nem stimmel az egész, és hogy pont Amerikában?” – értetlenkedett a színész-filmrendező, aki úgy folytatta, hogy meggyőződése, hogy ezen a forgatáson hibát hibára halmoztak, ami meglátása szerint egyáltalán nem jellemző az amerikai forgatásokra.

Az USA-ban borzasztó szigorúan veszik a szabályokat, szakszervezeti előírások határozzák meg még azt is, hogy ki nézhet a rendező kamerájába. Minden engedélyköteles. A fegyverekkel kapcsolatban pedig el kell hogy mondjam, hogy valószínűleg rengeteg szabályt szegtek meg:

 • Az éles fegyver mindig el kell legyen zárva, olyan nem történhet, hogy valaki csak úgy „felkap” egyet, és odaadja a színésznek egy jelenethez.
 • Csakis a fegyvermester kezelheti a lőfegyvereket, akkor is, ha nem éles és ha nincs töltve.
 • Ha nem fegyvermester kezeli, akkor is az ő asszisztense, és alapos átvizsgálás után hangosan kimondja, hogy milyen fegyvert adott oda, kinek, és hány tölténnyel van megtöltve, élesítve van-e.
 • A színésznek nem felelőssége, viszont a józan ész úgy diktálja, hogy ha egy jelenetben fegyvert kell használnia, és nem a fegyvermestertől kapja a kezébe, egy újbóli ellenőrzést rendeljen el.
 • Plexifalnak kell védenie az egész stábot, sőt a kamerát is, de nem ritka a golyóálló mellény használata sem.
 • Mielőtt egy fegyveres jelenethez forog a kamera, a gyakorlat szerint érdemes kipróbálni a fegyvert egy próbalövéssel, természetesen nem emberre célozva.
 • Az Argo 2-ben volt éles fegyver

  A Bors úgy tudja, hogy itthon általában nem forgathat senki éles lőfegyverrel, pláne nem töltött éles lőfegyverrel. Viszont az is kiderült, hogy egyedülálló módon ez alól az Argo 2 kivételt képezett 2015-ben.

  „Természetesen nem emberre, hanem tárgyakra lőttünk, és nem színészek, hanem szakértők használták a fegyvereket„ – mondta Árpa Attila. „A stáb plexifallal védte magát, és rengeteg engedélyt kellett hozzá beszereznünk mindenki biztonsága érdekében.”

  Meglátogatta a családot

  Halyna Hutchins lelőtt operatőr kisfia magába fordult, mi­után értesült az édesanyja haláláról. A hírek szerint a kisfiú képtelen beszélni a tragédiáról, de az édesapjának már sikerült egy-két szót kicsikarni a gyermekből. A család nagyon aggódik, hogy hogyan dolgozza majd fel anyja elvesztését. Halyna családja a hétvégén délután személyesen találkozott Alec Baldwinnal, az összetört színész egy hotelben fogadta a gyászoló családot.

   

  Ez is érdekelhet

  origo.hu

  Egyre nagyobb bajban Ukrajna, még több fegyvert követelnek

  origo.hu

  A teljes megsemmisülés fenyegeti az ukrán hadsereget

  borsonline.hu

  Özvegy nőt szeret Körtvélyessy Zsolt: Majdnem egy időben halt meg a férje a feleségemmel

  magyarnemzet.hu

  Városháza-ügy kulcsfigurája: F…sz tudja, hova tettek Karácsonyék 200 milliárd forintot

  ripost.hu

  Nagyot nőtt Berki Krisztián gyönyörű kislánya – Fotó

  magyarnemzet.hu

  Három hónapot kapott a levágott fejekkel pózoló „Iszlám Állam boszorkánya”

  origo.hu

  Horrorisztikus lények okoztak hatalmas pánikot egy tengerparton

  mindmegette.hu

  A Penny i sem várt tovább: hatalmas árcsökkentésbe kezdett az üzletlánc az ünnepek előtt

  ripost.hu

  Kiderült Körtvélyessy Zsolt utolsó kívánsága

  ripost.hu

  Holtan találták meg az éjszaka közepén eltűnt, jól ismert miskolci férfit

  ripost.hu

  Ennek a csillagjegynek ma egy fontos kérdésben kell döntést hoznia

  mindmegette.hu

  Amikor a mókus spájznak nézi az autódat: 160 kilónyi dióval pakolta meg a járgányt

  Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
  Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
  Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
  -

  További cikkek

  FÜLES

  Voltak előjelei Peller Annáék válásának: utcán ordítoztak egymással

  FÜLES

  Megszólalt a zenésztárs, kitálalt L.L. Junior terveiről

  FÜLES

  Vigyázzon mindenki! Csalók élnek vissza Szinetár Dóra nevével

  FÜLES

  Nem így tervezték: Fény derült Kulcsár Edina titkára

  FÜLES

  Rendezetlenül maradt Tahi Tóth László százmilliós hagyatéka

  FÜLES

  Nagyot nőtt Berki Krisztián gyönyörű kislánya – Fotó

  FÜLES

  Mi történt? Csonka Pici házasságról beszélt egy gyönyörű színésznő társaságában - Fotó!

  FÜLES

  Nádai Anikó és Weisz Fanni közös exe Szabó Zsófinak udvarol?