1 éve

Lovasi András megtörte a csendet: balesetével kapcsolatban nyilatkozott

„A nagy nyilvánosságot kapott büntetőügyemmel kapcsolatban szeretnék bejelentést tenni” – kezdte bejegyzését Lovasi András.

Mint arról a Ripost beszámolt, közúti baleset gondatlan okozása miatt hallgatta ki a rendőrség Lovasi Andrást, aki tavaly március 27-én okozott balesetet Budapesten, a Dózsa György út és a Damjanich utca sarkán. Két rendőr sérült meg, miután Lovasi elnézte a közlekedési lámpát és szabálytalanul hajtott be a kereszteződésbe, ahol letarolt egy szabályosan közlekedő rendőrautót. Mint megírtuk, a baleset egyik sértettje a karambolban maradandó fogyatékosságot szenvedett.

Fotó: Szabolcs László / Ripost

A zenész most közösségi oldalán tette közzé őszinte sorait, melyben arról ír, hol is tart most az ügye, és belátja, hibázott, ezt az első kihallgatásánál elismerte. Mint írja, indítványozta a közvetítői eljárást, amit a sértettek is kértek, ám az ügyészség azt megtagadta „a bűncselekmény jellegére, az elkövetés módjára és a gyanúsított személyére tekintettel”. Vádat emeltek ellene. A közvetítő eljárás hiányában tárgyalás nélkül büntetővégzést hoztak ellene: megállapították bűnösségét. 225 ezer forint pénzbüntetést és 1 év közúti járművezetéstől való eltiltást szabtak ki rá.

A bíróság büntetővégzésével szemben az ügyészségnek, nekem és az ügyvédemnek mint meghatalmazott védőnek is jogában, jogunkban állt tárgyalás megtartását indítványozni, de az ügyészség ezt nem tette, tehát tudomásul vette a velem szemben kiszabott büntetést. Ügyvédem – kifejezetten „a járművezetéstől eltiltás mellőzése érdekében” – azért kérte az ügyben tárgyalás megtartását, mert – tekintettel „25 éves, kifogástalan közlekedési előéletemre” – nem tartotta arányosnak a járművezetéstől eltiltás kiszabását, illetve annak mértékét sem.

A bíróság által kirendelt orvosszakértő a 2020. november 24-i keltezésű orvosszakértői véleményében azt állapította meg, hogy a baleset egyik sértettjének kulcscsonttörése „a bal felső végtag terhelhetőségének csökkenése hátrahagyása mellett gyógyult, ami maradandó fogyatékosságot jelent”.

Ügyvédem, akinek védőként az az álláspontja, hogy az általam okozott cselekmény „súlyosabb jogi minősülésének lehetőségére figyelemmel, várhatóan a bíróság nem adna helyt a járművezetéstől eltiltás mellőzését célzó védői indítványnak”, velem egyetértésben visszavonta a tárgyalás megtartása iránti indítványt. A tárgyalás megtartására irányuló indítványt egyebekben az indítványozó – jelen esetben a védő – az előkészítő ülés megkezdéséig bármikor visszavonhatja. Ezáltal a bíróság döntése jogerőre emelkedik. így (vélhetően és remélhetően) véget ér az eljárás.

Ügyvédem azt a véleményét is jelezte, hogy amennyiben az ügyészség – a sértettek és a magam egybehangzó kérelmének helyt adva – eleve közvetítői eljárást rendelt volna el, a sértettek már a 2019-es évben hozzájuthattak volna a nekik járó jóvátételi összeghez, valamint 2019-ben jogerősen le is zárulhatott volna az egész büntetőügy.

Még egyszer bocsánatot kérek a balesetért, az okozott gondokért, bajokért és legfőképp a baleset egészségügyi következményeiért. További jobbulást kívánok a vétlen sofőrnek.

Lovasi András”

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!