3 éve

Jordán Tamás a Nemzet Színésze: kiderült, hogy zajlott a titkos szavazás

Kedden, délután három órakor kezdődött Andorai Péter utódjának kiválasztása a Nemzeti Színházban. A tizenegy művész közül kilencen tudtak részt venni személyesen a voksoláson, Törőcsik Mari és Máthé Erzsi telefonon szavaztak, végül Jordán Tamás mellett döntöttek egyhangúan. A Ripost részleteket tudott meg a választás menetéről.

Kedden kiderült, Andorai Péter február elsejei halála után Jordán Tamás lett az új Nemzet Színésze.

A címet azon művészek kaphatják meg, akik a magyar nyelv ápolása, a nemzeti irodalom tolmácsolása, a magyar színművészet, a nemzeti színjátszás fejlesztése, népszerűsítése során kimagasló érdemeket szereztek.

Fotó: Eöri Szabó Zsolt

A cím elnyeréséhez számos kritériumnak kell megfelelni: az elismerés annak adományozható, aki fő- vagy epizódszerepekben kimagasló teljesítményt nyújtott, betöltötte a 62. életévét, 40 évet a színészi pályán vagy legalább 20 évadot – évadonként legalább egy szerepben – a budapesti Nemzeti Színház színpadán töltött.

Ezek mellett fontos, hogy legalább egy Kossuth- vagy Jászai Mari-díjjal rendelkezzen.

A megtisztelő címet legfeljebb tizenketten viselhetik egyszerre. Ők méltányos juttatásban részesülnek, életük végéig havonta nettó 630 ezer forintot kapnak.

A Ripost Bodrogi Gyulától részleteket tudott meg a szavazásról, ami szigorú szabályok szerint zajlott, akár a pápaválasztás. A Nemzet Színészein kívül más nem vehet részt rajta, és addig a művészek sem hagyhatták el Vidnyánszky Attila irodáját, amíg teljes egyetértésben ki nem választották az új tagot.

„Muszáj volt, hogy a gyűlésen kiderüljön, ki lesz az új Nemzet Színésze, mert addig nem állhattunk fel, míg nem volt végleges döntés!” – kezdte el a Ripost-nak Bodrogi Gyula, aki a szavazás anonimitására tekintettel arról nem beszélhetett, mely nevek voltak versenyben a választáson.

Jordán Tamás, a Nemzet Színésze
Fotó: Sulyok László / Ripost

„Minden egyes fordulót titkos szavazással zajlott, egészen addig, míg valamelyik névvel kapcsolatban teljes egyetértésben nem lettünk. Úgy zajlik a választás, hogy mindenki felírja egy papírra, hogy kire szavaz. Összeszedjük a cetliket (természetesen nincs rajta a mi nevünk), elolvassuk, kiszámoljuk, újrakezdjük, és ez megy egészen addig, amíg végül mindenki egyetért az illető személyét illetően.”

Végül alig egy órával később megszületett a döntés: Jordán Tamás színművész mellett voksoltak egyhangúan.

„Lényegében nagyon hamar döntöttünk. Voltak ellenvélemények, hogy ő inkább színházigazgatónak jó, de végül a szavazásnál így határoztunk. Én azt mondtam a szavazás elején, hogy mindenképpen igazságtalan lesz a döntés, mert sokkal több ember érdemli meg ezt az elismerést, mint ahányan megkaphatják. De én minden eddigi díjazottnál tudok mondani legalább egy indokot, amiért megérdemelte az elismerést. Jordán olyan régóta csinálja már, igazgató is, játszik, abszolút jár neki az elismerés. De egyetértettem volna, akárkire esett is volna a választás”mondta el a Ripost-nak Bodrogi Gyula.

A művészek tehát hamar konszenzusra jutottak, akárcsak korábban: 2016-ban, a Psota Irén helyére lépő Almási Évát másfél óra alatt, míg 2017-ben, a Berek Kati utódjává váló Csomós Marit alig fél óra alatt választották meg a Nemzet Színészévé.

A Ripost Bodrogi Gyulától azt is megtudta, hogy nem mindenki vett részt személyesen a tanácskozáson, amely a Nemzeti Színházban zajlott. Törőcsik Mari és Máthé Erzsi egészségügyi okok miatt telefonon adták le a szavazatukat.

„Mari telefonon vett részt a szavazáson, és Máthé Erzsi is. Aki az egészségi állapota miatt nem tud eljönni, azzal telefonon tartjuk a kapcsolatot. Mindig közöltük velük, hol tart a szavazás, és mire jutottunk, hogy ők is naprakészek legyenek, és átgondoltan tudjanak voksolni” – tudtuk meg a színművésztől.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megnézték ezt a videót a rendőrök, ők se hitték el, hogy ilyen megtörténhet egy sorompónál

origo.hu

Csuti elmondta legnagyobb félelmét

borsonline.hu

Ismert emberek is érintettek a milliárdos költségvetési csalásban

hirtv.hu

Ragaszkodik az ellenzék a Horn sétány nevéhez

ripost.hu

Ezt kell most tenned a leanderrel, egész nyáron csodás virágokat hoz majd

magyarnemzet.hu

Itt a válasz, hogy Magyarország miért nem támogatja Svédország NATO-csatlakozását

origo.hu

Óriási változás jön Curtis életében

mindmegette.hu

Így készíts hibátlan főtt tojást: a sárgája krémes, a héja egyben lejön

ripost.hu

Kiderült a titok! Németh Kristóf megtudta harmadik gyermekének nemét

ripost.hu

Alekosz elárulta, hogy ki fogja megnyerni az Ázsia Expresszt

mindmegette.hu

Játssz és Nyerj! Húsvéti finomságokkal és sütésre kész hírességekkel érkezik az Ide süss! legújabb évada(x)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FÜLES

Voltak előjelei Peller Annáék válásának: utcán ordítoztak egymással

FÜLES

Megszólalt a zenésztárs, kitálalt L.L. Junior terveiről

FÜLES

Vigyázzon mindenki! Csalók élnek vissza Szinetár Dóra nevével

FÜLES

Nem így tervezték: Fény derült Kulcsár Edina titkára

FÜLES

Óriási bejelentés: apuka lesz a népszerű magyar színész

FÜLES

Máris rátalált a szerelem Kollányi Zsuzsira? Azt pletykálják, ő lehet a párja

FÜLES

Retteg a brit királyi család: már senki sem mer Harryékkel beszélni

FÜLES

Nem csitul a botrány: Mischinger Péter videóban válaszolt Szorcsik Viki vádjaira