RETRO RÁDIÓ

Készíts ropit házilag, sokkal finomabb, mint a bolti

Készíts ropit házilag, sokkal finomabb, mint a bolti
Rózsa Dia
Szerző
Rózsa Dia
Létrehozva2017. 07. 01. 11:00

Professzionális mesterszakács receptje, mely ízében és megjelenésében is különleges. Három különbözõ ízesítést mutatunk, egyik meglepõbb, mint a másik!

Az alábbi recept egy mesterszakácsé, a ropi pedig ízében és megjelenésében is különleges.

FÛSZERES, OLÍVAOLAJAS, CSAVART ROPI

Hozzávalók:

  • 1 tk. szárított élesztő
  • 1 csésze + 2 ek. meleg víz (30 Celsius fokos)
  • ¼ tk. kristálycukor
  • 3 és ½ csésze finomliszt
  • 1/3 csésze extra szűz olívaolaj
  • 2 tk. tengeri só
  • 2 ek. friss, vágott snidling (metélőhagyma)
  • 3 ek. friss, vágott kakukkfű
  • 2 ek. friss, vágott rozmaring
  • tengeri só és olívaolaj a kész ropik meghintéséhez
  • Elkészítés:

    1. Egy közepes tálban, langyos vízben olvaszd föl az élesztőt és a sót. Szórj bele 1 egész + 1/3 csésze lisztet, és verd csomómentesre. Takard le műanyag fóliával, és meleg helyen, 1 órát hagyd kétszeresére kelni.

    2. Ha már megkelt, keverd bele az olívaolajat, sót és a zöldfűszereket: a metélőhagymát, a kakukkfüvet, a rozmaringot.

    3. A konyhai mixerhez csatlakoztasd a dagasztóhorgot, és kapcsold közepes sebességre. Keverés közben fokozatosan adj hozzá még 2 csésze lisztet. Addig keverd, míg a tészta el nem válik az edénytől.

    4. Ekkor lisztezett felületen kézzel folytasd a dagasztást még 1-2 percig. Sima, rugalmas tésztát kapsz.

    5. Gyúrd labdává, és olajos tálban, műanyag fóliával letakarva, meleg helyen hagyd pihenni 3 órát. Amikor már kétszeresére dagadt, bokszolj a tésztába, és tedd hűtőbe 4 napra, de legalább 1 éjszakára.

    6. Vedd ki a hűtőből, és hagyd szobahőmérsékleten felengedni 1 órát.

    7. Melegítsd be a sütőt 190 Celsius-fokra. Több tepsit bélelj ki sütőpapírral.

    8. Nyújtsd ki a tésztát kb. 30x50 cm-es téglalapra, 6-7 mm vékonyra. Egy hosszú élű késsel vagy pizzavágóval vágd ketté hosszában a tésztát. Két 15x50 cm-es tésztát kapsz. Vagdosd ropi méretűre, kb. 13-15 mm széles csíkokra. A csíkokat nyújtsd meg az eredeti hosszuk kétszeresére, és megtekerve fektesd a tepsibe, kb. 6-7 mm távolságra egymástól.

    8. Süsd 20-25 percig, aranyos színűre,  ropogósra. Sütés közben az ujjaddal ellenőrizd, hogy már kemények-e. Nem egyformán sülnek. Amelyik kész, vedd ki a sütőből. Spricceld meg olívaolajjal, és szórd meg tengeri sóval.

    CSÍPÕS, SAJTOS ROPI

    A tésztájához csökkentsd a sót 1-1 ½ tk-ra. A metélőhagyma, kakukkfű, rozmaring helyett:

  • 1 ek. édes piros paprika
  •  ½ tk. őrölt cayenne bors
  •  ¾ csésze reszelt parmezán
  • MAROKKÓI FÛSZERES ROPI

    A metélőhagyma, kakukkfű, rozmaring helyett:

  •  ¼ csésze kukoricaliszt
  •  1 ek. szezámmag (lehetőleg fekete)
  •  ¾ tk. őrölt kurkuma
  • 1 ek. frissen őrölt római kömény
  • 1 tk. frissen őrölt fekete bors
  • A kisült ropikat olívaolaj helyett 1 ek. pirított szezámolajjal locsold meg.

    Hűtőben, jól zárható dobozban 2 napig eltartható.

    Ripost hírek

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.