kulcsár edina
Professzionális mesterszakács receptje, mely ízében és megjelenésében is különleges. Három különbözõ ízesítést mutatunk, egyik meglepõbb, mint a másik!
Az alábbi recept egy mesterszakácsé, a ropi pedig ízében és megjelenésében is különleges.
1. Egy közepes tálban, langyos vízben olvaszd föl az élesztőt és a sót. Szórj bele 1 egész + 1/3 csésze lisztet, és verd csomómentesre. Takard le műanyag fóliával, és meleg helyen, 1 órát hagyd kétszeresére kelni.
2. Ha már megkelt, keverd bele az olívaolajat, sót és a zöldfűszereket: a metélőhagymát, a kakukkfüvet, a rozmaringot.
3. A konyhai mixerhez csatlakoztasd a dagasztóhorgot, és kapcsold közepes sebességre. Keverés közben fokozatosan adj hozzá még 2 csésze lisztet. Addig keverd, míg a tészta el nem válik az edénytől.
4. Ekkor lisztezett felületen kézzel folytasd a dagasztást még 1-2 percig. Sima, rugalmas tésztát kapsz.
5. Gyúrd labdává, és olajos tálban, műanyag fóliával letakarva, meleg helyen hagyd pihenni 3 órát. Amikor már kétszeresére dagadt, bokszolj a tésztába, és tedd hűtőbe 4 napra, de legalább 1 éjszakára.
6. Vedd ki a hűtőből, és hagyd szobahőmérsékleten felengedni 1 órát.
7. Melegítsd be a sütőt 190 Celsius-fokra. Több tepsit bélelj ki sütőpapírral.
8. Nyújtsd ki a tésztát kb. 30x50 cm-es téglalapra, 6-7 mm vékonyra. Egy hosszú élű késsel vagy pizzavágóval vágd ketté hosszában a tésztát. Két 15x50 cm-es tésztát kapsz. Vagdosd ropi méretűre, kb. 13-15 mm széles csíkokra. A csíkokat nyújtsd meg az eredeti hosszuk kétszeresére, és megtekerve fektesd a tepsibe, kb. 6-7 mm távolságra egymástól.
8. Süsd 20-25 percig, aranyos színűre, ropogósra. Sütés közben az ujjaddal ellenőrizd, hogy már kemények-e. Nem egyformán sülnek. Amelyik kész, vedd ki a sütőből. Spricceld meg olívaolajjal, és szórd meg tengeri sóval.
A tésztájához csökkentsd a sót 1-1 ½ tk-ra. A metélőhagyma, kakukkfű, rozmaring helyett:
A metélőhagyma, kakukkfű, rozmaring helyett:
A kisült ropikat olívaolaj helyett 1 ek. pirított szezámolajjal locsold meg.
Hűtőben, jól zárható dobozban 2 napig eltartható.