Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK
Létrehozva: 2019.11.21.

Ha babonás vagy, tudnod kell, mi vár rád decemberben

Az emberek többsége ugyan csak legyint, ha átszalad előtte egy fekete macska, de akadnak olyanok is, akik azonnal megteszik a szükséges „óvintézkedéseket”, hogy elkerülje őket a baj. Lássuk, milyen szerencsehozó praktikák kötődnek a most következő időszakhoz!

Az emberek többsége ugyan csak legyint, ha átszalad előtte egy fekete macska, de akadnak olyanok is, akik azonnal megteszik a szükséges „óvintézkedéseket”, hogy elkerülje őket a baj. Lássuk, milyen szerencsehozó praktikák kötődnek a most következő időszakhoz!

A babonák nagy része még a kereszténység előtti időkből ered, a régi vallások maradványairól van szó. Elsősorban gyógyításra, a rontás kivédésére vagy a szerencse bevonzására használták őket – néhányat a mai napig alkalmazunk. Ezek között vannak olyanok is, amelyek egyes jeles napokhoz kötődnek!

Katalin napja

November 25.

A vértanú Alexandrai Szent Katalin ünnepe. Az időjóslás szerint: „Ha Katalin kopog, karácsony tocsog”. Vagyis épp december végére enyhül majd csak az idő. Katalin egyébként a lányok védőszentje, ilyenkor lesznek időszerűek a „férjjósló” praktikák. Például a karácsonyig kizöldülő Katalin-gally segítségével megtudható, férjhez megy-e a lány jövőre.

András napja

November 30.

Szent András napját a XVI. század végétől ünnepeljük. Ekkor kezdődik az advent, és sok hagyomány is kötődik ehhez a naphoz. A hajadonok jövőjével kapcsolatban jósolnak vagy varázsolnak, mert Andrást házasságszerző szentnek is tartják. Annak a lánynak, aki meg akarja látni, ki lesz a jövendőbelije, ezen a napon böjtölnie kell, majd este férfiruhát tennie a feje alá, mert így álmában eljön a leendő kedvese.

Luca napja

December 13.

Szent vagy boszorkány? Sok hiedelem kötődik Luca alakjához!

* Ki volt Lucia? A fiatal lány az i. sz. 300-as években élt Siracusában. Beteg édesanyját elkísérte egy zarándokhelyre, majd látva anyja csodálatos felépülését, szüzességi fogadalmat tett, és lemondta közelgő esküvőjét. Vőlegénye bosszúból bíróság elé állíttatta, ahol kimondták bűnösségét, és a legszörnyűbb kínzások alá vetetették. Bordélyházba akarták vinni, ám még ökörfogattal sem tudták elvonszolni a lányt. Ezután máglyahalálra ítélték, ám Lucia testén nem fogott a tűz, úgyhogy végül tőrrel sebezték meg – ám ekkor sem halt meg azonnal, csak miután papot hívtak hozzá, lehelte ki a lelkét. A római katolikus egyház az V. századtól tiszteleg emléke előtt, ő a vakok, a szemfájósok és a menyasszonyok védőszentje.

* A fényt hozó: 1852-ig, a Gergely-naptár reformjáig december 13. volt az év legrövidebb napja, innentől nőtt a világos órák száma, amit Szent Lucia emléke előtt tisztelegve ünnepeltek. A Lucia név a fény, világosság jelentésű latin lux szóból ered.

* A boszorkány: Minden országban és kultúrában más és más babonák, hiedelmek kapcsolódnak e naphoz. Siracusában a mai napig megrendezik ilyenkor a Luca-napi körmenetet, a skandináv országokban pedig a fehér ruhába öltözött leányok süteménnyel köszöntik a családtagokat. Hazánkban Lucát elsősorban boszorkányként azonosítják – ez történetének abból a motívumából táplálkozik, hogy nem fogott rajta sem a tűz, sem a fegyver… Ezért ehhez a naphoz nálunk elsősorban babonás szokások társulnak. Luca napjának előestéjén a rontások ellen úgy védekeztek, hogy minden ajtót, ablakot zárva tartottak, a kulcslyukba pedig fokhagymát dugtak. December 13-án álltak neki hozzá Luca székének elkészítéséhez, melyet a boszorkányszögnek megfelelően hagyományosan kilenc- vagy tizenháromféle fából állítottak össze. Karácsony estéjére kellett elkészülnie, hogy el tudják vinni az esti misére – ha készítője ekkor ráállt, észrevehette a falu valamennyi boszorkányát.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Válságba került Jennifer Lopez és Ben Affleck házassága

origo.hu

Next Top Model Hungary: eljött a meztelen fotózás ideje

borsonline.hu

Most kaptuk: robbanás volt az áruházban, elvesztette a karját egy férfi

mandiner.hu

Simán győzött, és még picit reménykedhet a Liverpool

life.hu

Victoria Beckham ilyen valójában: kitálaltak a zárt ajtók mögötti viselkedéséről

vg.hu

Váratlan fordulat: megszólalt a Nemzeti Színház Udvaros Dorottya szerződéséről

origo.hu

Egy szál kombinéban fogdossa magát Fésűs Nelly lánya

mindmegette.hu

A víz már nem divat: csapvíz helyett ezt isszák a magyar fiatalok

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: 10 emberből 9-nek nem tűnik fel a különbség

ripost.hu

Fodrozódik az őszibarack levele? Így mentsd meg a termést

ripost.hu

Dárdai kiborította a bilit; Szoboszlai is nagy gondban

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

EZO

Romantika a levegőben, erre a 3 csillagjegyekre tavasszal rátalál a szerelem

EZO

Tényleg létezik anyai ösztön? Iszet boszi elmagyarázta az anyai kapcsolatok energetikáját

EZO

Egyiptomi horoszkóp: ezek az ősi istenek segítenek téged

EZO

Pénzeső májusban, ez a 4 csillagjegy már nyithatja a pénztárcáját

EZO

Akiknek végtelen a türelme: ez a négy csillagjegy sosem jön ki a sodrából

EZO

Ennek a 3 csillagjegynek óriási szerencsét hoz a hétvégi csillaghullás

EZO

Közbelép az univerzum, 3 csillagjegyre rátalál az örökké tartó szerelem!

EZO

Íme a négy legintelligensebb csillagjegy – Te köztük vagy?