RETRO RÁDIÓ

Végre eljöhet a grillpartik ideje!

Ripost
Szerző
Ripost
Létrehozva2020. 05. 07. 15:37

Végre lassan jönnek az enyhe esték: kitört a grillszezon! Végre a férfiember is megmutathatja, mennyire jól bánik a húsokkal, pácokkal, fűszerekkel!

A grillezésnek nemcsak hangulata, de a legtöbb családban rituáléja is van. Ilyenkor a férfi a főnök, ő vezényel és alkot – az asszonynép legföljebb asszisztál a háttérben. És miközben a faszénparázson sercennek, pirulnak a flekkenek, tarják és kolbászkák, a férfi feladata az is, hogy nagy dumájával megteremtse az alaphangulatot, ami nyilván könnyen megy, ha közben egy-két hideg sör is lecsúszik. S hogy mi lehet a tökéletes grillezés titka? Mutatjuk!

  • Megfelelő grill
  • Több variáció is van már, bőven lehet miből választani. Gazdaságos és könnyű a gázgrill, főleg ha csak néha kell használni. De az igazán menő persze a faszenes. Ez adja meg azt a füstös és hatásos élményt, ami ennek a műfajnak a lényege.

  • Parázson az igazi
  • Sütés előtt 30-40 perccel a legjobb begyújtani a szenet. Így a sütéskor már csak parázslik, így tud a hús tökéletesre, porhanyósra sülni úgy, hogy közben nem ég meg. Míg a faszén eljut a parázs állapotig, pont jól el lehet tölteni az időt a kerti széken a jó társaságban.

  • Mit lehet grillezni?
  • Szinte mindent, amit csak az ember megkíván. Kerülhet a rácsra hús (pl. marha, sertés, csirke, bárány), hal, zöldség, sőt akár még gyümölcs is. Csak a fantázia szab határt, így aztán tényleg ki lehet élni a totális kreativitást, és meg lehet lepni mindenkit a szuper végeredménnyel.

  • A pácolás a húsok titka
  • Nem túl nagy macera, mégis nagyon fontos előkészület, a húsok pácolása. Legjobb, ha 1-2 nappal korábban már rájuk kerül a fűszeres, olajos pác, hogy szépen átjárják a rostokat az ízek. Hosszúnak tűnik ez az idő, de megéri! Így lesz igazán nyerő a vacsora! Ez is megspórolható persze, le lehet rövidíteni, de azért grillezés előtt 4-5 órával mindenképp kerüljön a húsra pác.

  • Jöhet a zsír, nem kell félni tőle
  • Bátran választhatók grillezéshez zsírosabb húsok is. Szépen kicsöpög majd belőlük a felesleg, és a sült majd garantáltan nem lesz száraz. Mégis kinek lenne kedve cipőtalpat rágcsálni? Viszont ne legyenek túlságosan vastagok a szeletek. Az 1 cm nagyjából ideális.

  • Óvatosan a forgatással
  • A grillezés igazi királya tudja, hogy nem kell agyonforgatni a húst, hanem hagyja megpirulni mindkét oldalát. És ami ennél is fontosabb: félre a villákkal, nem szabad szurkálni a szeleteket, mert akkor kifolyik az értékes szaft! Egy lapát vagy fogó az ideális célszerszám a húsok helyzetének megváltoztasára.

  • Pác-ügyi gyorstalpaló
  • Sertéshez tökéletes választás a mustár és a fokhagyma kombó, a Worcester-szósz vagy a barbecue. Chilivel is érdemes kísérletezni, mert nagyon nyerő tud lenni a végeredmény! A marha akkor is isteni, ha főleg csak bors és só kerül rá, de a vöröshagyma és a fokhagyma is igazán megdobja. Bárány grillezéséhez a kakukkfű, a rozmaring is szuper, mehet rá 1-2 deci vörösbor is, a fokhagyma pedig szinte kötelező. Ha pedig a hal lesz a grill befutója, akkor az olívaolaj mellett a citromot kell bevetni, a csirkénél pedig szinte kötelező elem a fokhagyma és az illatos zöldfűszer.

     

    Néhány jó tanács még... Ha gyakori sütögetésre készülünk, érdemes beruházni a téglából vagy betonból készült kerti grillre. Ezek többnyire többfunkciósak: nyárson, rostélyon és rácson is süthetünk velük. Bármilyen típusú grillsütőt is választunk, fogadjunk meg néhány jó tanácsot. Mindegyik típusú sütőnél érvényes, hogy a készülék stabilan álljon, tehát olyan felületre kerüljön, ahol nem billeg. A közvetlen közelben semmiképpen se legyen gyúlékony anyag, s ne okvetlenül a legsűrűbb bokrok, fák szomszédságában akarjunk grillezni. Elővigyázatosságból „lőtávolságban” tarthatunk egy vödör vizet, ha bármi történne, rögtön el tudjuk hárítani a bajt. Ha a faszenes grillezés mellett döntünk, akkor ajánlott a faszenet – mely praktikus kiszerelésben minden benzinkútnál kapható – a sütés előtt 30-45 perccel előtt begyújtani. Alapszabály, hogy csak akkor kezdjünk el sütni, ha a szén már parázslik és nem lángol. A grillezésre kész parázs izzóan vörös és felületét vékony, szürke hamu borítja. Láng fölött az étel külseje csak megég és belül nyers marad. Ha túl forrónak véljük a parazsat, akkor egy piszkafa segítségével mozgassuk meg, toljuk szét. Ha pont az ellenkezőjét észleljük, a parázs hőfoka alacsony, akkor viszont kotorjuk össze.  

     

    Ripost hírek

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.