ÚTISÚGÓ

Orvosi tippek: így nyaraljunk idén is biztonságosan!

Most, hogy berobbant az igazi nyár és a szállodák is újra megnyitottak, egyre többen indulnak útnak. Hogy szabadon nyaralhassunk, érdemes betartani néhány szabályt – figyelmeztet az orvos.
címkék:
  • Szerző: RIPOST

Egyre többen szeretnék hátuk mögött hagyni a több hetes bezártság emlékét. A vakációt azonban nemcsak a nyaralni vágyók várják izgatottan, hanem a szállodák is, amelyek igyekeznek megteremteni azt biztonságos környezetet, ahol vendégeik felhőtlenül élvezhetik a pihenést. Dr. Dunca Mircea Zoltán orvos összefoglalta, mire érdemes figyelni idén a nyaralás alatt.

Képünk illusztráció (Fotó: pixabay)

Válasszunk körültekintően szállást!

Ha létezik recept a tökéletes nyaraláshoz, annak legfontosabb hozzávalója a jó szervezés. Amennyiben minden apró részletre odafigyelünk, idén is szabadon élvezhetjük a nyaralást. Keressük azokat a szálláshelyeket, ahol garantáltak a tágas terek, ezért a vendégek akár az étteremben, akár a medence körül is megfelelő távolságra lehetnek egymástól. Fontos szempont továbbá, hogy a szobákat és a közösségi tereket naponta többször takarítsák, és ahol lehet, kézfertőtlenítőt helyezzenek el. Azok a szállodák például biztos befutók, ahol ózongenerátorral gondoskodnak a folyamatos tiszta, kórokozóktól mentes levegőről. Számos hotelben ezen felül orvosi háttér is biztosítja a felhőtlen pihenést, és adott az online bejelentkezés, így érkezéskor a recepciós pult előtt sem kell sorban állni. Kedvezményes hazai szállodákat a nyárra itt találsz.

Legyünk minél többet friss levegőn

Használjuk ki a napfényt, a jó időt, a tiszta levegőt. Az egészségünk megőrzése és immunrendszerünk erősítése érdekében ugyanis elengedhetetlen, hogy minél többet legyünk szabad levegőn. Amikor nyaralásunkat megtervezzük, érdemes olyan szállást választani, ahol van nagy kert vagy park, ahol akár kint is lehet sportolni, vagy ahol például animátorok vezetésével szabadtéri programokon vehetünk részt. Ha még több szabadtéri élményre vágyunk, fedezzük fel szállásunk tágabb környezetét: sétáljunk nagyokat a környéken, ismerjük meg a várost, túrázzunk a közeli kirándulóhelyeken, béreljünk kerékpárt és tekerjünk el a környék nevezetességeihez.

Védekezés01

Fotó: Pixabay.com

Jól jöhet a kézfertőtlenítő és a kéztörlő

Mielőtt megszokásból kezdenénk el csomagolni, alaposan vegyük végig, mi mindenre lehet szükségünk a nyaralás alatt. A legtöbb szálláshely gondoskodik piperecsomagról a fürdőszobában, és a zuhanyzókat is ellátják folyékony szappannal. Ennek ellenére praktikus saját higiéniai csomagot összeállítani, hisz, ha például sétálni vagy étterembe megyünk, bármikor jól jöhet a nedves kéztörlő. Érdemes a csomagba kézfertőtlenítőt, frissítő kendőt, kéztörlőt tenni. Ugyanebben a szettben ott lehet a napozókrém, a napozás utáni hidratáló és napégést enyhítő krém is. A rendszeres kézmosás száríthatja a bőrt, ezért a testápolóról se feledkezzünk meg.

Nézzünk utána az érvényben lévő szabályoknak

Nyaraláskor ne a korábbi tapasztalatokra, a megszokásra hagyatkozzunk. Nézzünk utána az általános egészségügyi előírásoknak az adott országban vagy üdülőhelyen, kérdezzük meg a szálláshelyet, ott milyen szabályok vannak érvényben, tájékozódjunk arról, hogy mit tehetünk, vagy mit nem tehetünk például a strandon. Külföldi utazás előtt online töltsük le az adott desztináció regisztrációs ívét, hogy kitöltésével az országba való belépés gyorsabban és egyszerűbben történjen. Ha a vakáció alatt városnézést is tervezünk, egy maszk mindenképp legyen nálunk, mert a közösségi közlekedésben, templomokban és múzeumokban kérhetik annak viselését.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?