ÚTISÚGÓ

Ez a 10 legextrémebb úti kaland, amitől biztosan kiver a víz

Álmodozz egy kicsit a szürke hétköznapokon: hová utaznál, ha akármennyi pénzed lenne? Segítünk: brit utazási szakemberek összeállították annak a tíz úti célnak a listáját, amelyet szerintük mindenképp érdemes felkeresni.

A Nagy-Britannia felfedezői, utazói és díjnyertes szakírói – köztük Tony Wheeler, a Lonely Planet útikalauz-sorozat alapítója – válogattak a világ leghíresebb látványosságai között. A lista egyben fontossági sorrendet is jelent: azaz az ítészek szerint izgalmasabb egy tigris szemébe nézni, mint lesíelni egy működő vulkánon, vagy lemerülni a pörölycápák közé. Az utazók hátat fordítanak a tengerparti lustálkodásnak és adrenalin-rohamot kiváltó, extrém élményeket keresnek.

Íme a legextrémebb célpontok a zsűritagok ajánlásával:

1. Tigriskövetés elefánton az indiai Kanha Nemzeti Parkban

„A dzsungelben soha nem tud ilyen közel kerülni egy tigrishez. Legalábbis élve.”

(Bryn Thomas, útikönyvíró és kiadó)

 

2. Síelés az Asahikade hegyen Hokkaido-ban, Japánban

„Az Ashikade a sziget legmagasabb hegye, amely folyamatosan pöfékel. Hokkaidón egy évben nyolc méternyi, kiváló minőségű hó esik.”

(Perry Wilson, az Insure & Go alapítója)

 

3. Búvárkodás pörölycápákkal a Galapagos-szigeteken

„Alapfokú búvártudás elég ahhoz, hogy biztonságosan merüljenek ezekkel a mesebeli lényekkel, ráadásul olyan sokan vannak, hogy számolni is alig lehet őket.”

(Paul Rose, felfedező)

 

4. Találkozás a hegyi gorillákkal Ruandában

„Semmi sem hasonlítható ahhoz, mint amikor a legközelebbi rokonainkkal találkozunk. Hegyen, egy esőerdőben, ahol ösvények sincsenek. Egy túra öt órát is tarthat. Abszolút megéri, és közben segítünk ennek a szegény, háború- dúlta országnak is.”

(Paul Goldstein, túravezető és díjnyertes fotós)

 

5. A Macchu Picchu-hoz vezető Inka ösvény Peruban

„Hiába népszerű ez a háromnapos túra, semmi nem készít fel az inkák elveszett városának félelmetes látványára. Magasan az Urumaba fölött fészkel a gomolygó ködben.”

(Bryn Thomas)

6. A Larapinta-csapás Ausztrália északi részén

„Az igazi isten háta mögötti hely: száraz, drámai, sok vadállat… A szárazság miatt járhatatlan lenne az ösvény, de a rendszeres vízutánpótlásnak köszönhetően ez lett Ausztrália legjobb túraútja.”

(Tony Wheeler, a Lonely Planet alapítója)

 

7. A Transzszibériai expressz, Oroszország

„A valaha volt legjobb vasúti kaland. A hetenként induló Moszkva–Mongólia–Peking járatot ajánlom. Az expressz hét nap és hat éjszaka alatt 5 ezer mérföldet tesz meg Szibériában, át a Góbi-sivatagon, érintve a Nagy Falat – és mindez 410 fontért.”

(Mark Smith, díjnyertes utazási szakértő)

 

8. Hőlégballonozás a Serengeti Nemzeti Park fölött Tanzániában

„Még ha nincsenek is alattunk futó csordák, egyszerűen elsuhanunk a csendben a szavanna fölött – ez olyasmi, amit soha nem fognak elfelejteni.”

(Benedict Allen, felfedező és televíziós)

 

9. Túra a Grand Tsingy körzetben Madagaszkáron

„A Tsingy egy groteszk hegyorom, amelyet mészkődárdák tesznek a világ legegzotikusabb sziklakertjévé. Néha feltűnik egy-egy kaktusz a vízmosásokban, amelynek partjait pallókkal, létrákkal és hidakkal kötik össze.

(Hilary Brandt, túravezető és kiadó)

 

10. A vadállatok a brazíliai Pantanalban

„Ismerkedjen meg az óriási vidrákkal, kajmánokkal, zöld iguánákkal és a többi ott élő vaddal.”

 

11. Ennél nyugisabb programokat itthonról ajánlunk itt!

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?