ÉLETMÓDI

Szöknél a rossz idő elől a nyárba? Így éld túl a hosszú repülőutat!

Az egzotikus nyaralások elkerülhetetlen velejárója a hosszú repülőút. Unalmas és fárasztó, de ha keseregsz, nem lesz jobb! Inkább készülj fel megfelelően a kellemetlenségek elkerülésére.
  • Szerző: Ripost

Megpróbáltuk pontokba szedni a legfontosabb teendőket, illetve azokat az apró praktikákat, amelyek segítségével egészen elviselhetővé, akár élvezetessé is tehető a 8-10, vagy akár 15 órányi utazás. 

1. Válassz megfelelő ülőhelyet!

Ebben nem szabad hibázni! Normál légitársaságok esetében lehetőséged van arra, hogy előre válassz ülőhelyet. Ha ketten utaztok, 3 székes verziónál próbáld ki azt a trükköt, hogy a két szélső helyet foglald le. Ebben az esetben sokszor a középső üresen marad. Ha mégsem, akkor pedig jó eséllyel cserélhettek ülést a középső helyen egyedül utazó utastárssal. A repülőgépjáratok legjobb ülőhelyeiért kattints ide!

 

2. Öltözz át!

Hosszabb repülőútra vigyél magaddal kényelmes váltóruhát: melegítőt vagy pizsamát, amit a mosdóban az út elején át tudsz venni. Készülj fel arra is, hogy az utazás során igen hideg lehet. Mindig legyen egy teljes váltás ruha és fehérnemű is a kézipoggyászodban, arra az esetre, ha elkeveredne a feladott bőröndöd néhány napra.

 

3. Számolj az állandó zúgással

Mivel a repülőgépek igen hangosak, ezért füldugó vagy headset tökéletes a zaj elnyomására.

 

4. Legyen nálad harapnivaló!

Azon utak esetén, ahol nincs fedélzeti ellátás a jegyárban, mindig készülj étellel. A fedélzetre minden olyan élelmiszer felvihető, ami nem folyékony: snack, ropi, szendvics, alma, stb... Ha nem akarsz ezekért egy kisebb vagyont fizetni a repülőn, csomagolj előre!

 

5. Nézz filmet, olvass vagy játssz!

Vigyél magaddal könyvet, E-Book-ot, tabletet vagy laptopot, hiszen szórakozva gyorsabban telik az idő. Próbáld meg élvezni az utazással járó semmittevést: csukd le a szemed és elmélkedj. Szerencsére  szórakozási lehetőség is adódik a gépen: a legtöbb repülőgép fel van szerelve fedélzeti computerekkel - ezek a fejtámlában találhatóak. Ha ilyen járaton ülsz, kedvedre választhatsz filmet, sorozatot, mesét, játszhatunk vagy éppen nyelvet tanulhatunk.

 

6. Ajakápoló fontos lehet!

A repülőben mindig nagyon száraz a levegő. Ezt valaki jobban, valaki kevésbé jól viseli. Enyhíthetsz a mellékhatásokon, ha ajakápolót viszel magaddal.

 

7. Mászkálj!

Kelj fel a hosszú út során és mozgasd át a tested. Újra energiával töltődsz fel.

 

8. Felejtsd el a jetleget!

A “gyors időzóna-átlépés” miatt kialakuló ólmos fáradtságot is megelőzheted vagy csökkentheted, ha az utazást megelőzően - vagy alatt - tudatosan alszol, így felkészítve szervezetedet az érkezési időzónára.