ÉLETMÓDI

4 csodálatos magyar falu, amit látnod kell

Gyönyörû magyar falvak, amelyekben újraálmodhatod gyerekkorod népmeséit. Felesleges messzire utaznod, hogy valóra váljanak titkos vágyaid, hogy újra átéld a hagyományok és a természet kapcsolatát.
címkék:

Hihetetlenül csodálatos helyek vannak Magyarországon, amelyeket érdemes felkeresni most, hogy beköszöntött a tavasz. Ezek az eldugott helyek szemet gyönyörködtető látványt nyújtanak a természetet és a magyar hagyományokat kedvelő turistáknak.

1. Szalafő

Ez a hét halmon épült, ún. "szeres-település" az Õrség egyik legmeghatározóbb része.  A falu őrzi a honfoglaláskori településszerkezetet, amit érdemes mindenkinek megnéznie. A történelmi előzményeket megismerve vétek lenne kihagyni ezt a hét domb egyikére épült települést, ami a nevét a határában eredő Zala folyóról kapta.

2. Magyarpolány

Magyarpolány a Bakony erdőinek ölelésében fekvő gyönyörű kis település. Ez a festői szépségű tájon fekvő falu megőrizte régi településszerkezetét, egyik főutcája nyugat-keleti irányban, másik észak-déli irányban húzódik, mintegy keretet alkotva.  Az épületeken a különleges bakonyi építkezés jegyeit - tornác, mellvéd - figyelhetjük meg. Van itt tájház, ahol a kézművesek mesterségeit ismerhetjük meg, vagy csak kirándulhatunk a környező dombokra, hegyekre.

3. Jósvafő

A festői fekvésű település műemléki jelentőségű ófaluja  népmeséink hangulatát idézi.  Szomszédságában, a Törőfej-völgy végében gyönyörű természeti környezetben található a Baradla-barlang kijárata, az Aggteleki Nemzeti Park része.  A község látnivalókban, rendszeres és eseti programlehetőségekben rendkívül gazdag, természeti környezete pedig üdítő sétákra, izgalmas felfedezőtúrákra csábít.

4. Vérteskozma

Vérteskozmát, amelynek mindössze húsz állandó lakosa van, ma már csak üdülésre használják. Ez a kicsi, de csodálatos környezetben fekvő falvat csak a nyugalomra vágyók keressék fel! Csend és madárcsicsergés öleli körbe a hatalmas kertekkel és meseszép tájjal rendelkező, a Vértes-hegységben fekvő települést.

 

címkék: