ÉLETMÓDI

Durva helyzet a párkapcsolatban, amin nem segít a kegyes hazugság

Nincs annál lehangolóbb, mint amikor végre minden stimmel az új párral: jó az ágyban, megvan a kémia, az összhang... Csak hát ne lenne ez a bizonyos dolog a háttérben. Hiszen ezt szinte lehetetlen közölni a másikkal. Vagy mégsem?
címkék:
  • Szerző: jd

Csodálatos dolog megtalálni életünk szerelmét, de aztán az már inkább kínos, amikor alapvető higiéniai dolgok nem passzolnak. Hiszen hogyan mondhatná meg az ember élete párjának, hogy bizony, igencsak rossz, sőt, bűzös a lehelete? Ahogyan azt is kemény dió előhozni, ha netán masszív, orrot tépő láb- vagy izzadtságszaga van a kedvesnek. A Huffington Post magazin alaposan körbejárta a témát, és megkérdezett egy fogorvost, egy bőrgyógyászt és néhány párterapeutát, hogy mit lehet tenni ilyenkor – anélkül, hogy egy életre megsértenénk párunkat.

1. De mitől büdös valaki szája?

A megkérdezett fogorvos elmondta, hogy ennek rengeteg oka lehet, kezdve a fogínygyulladástól, egészen a fogszuvasodásig és bizonyos gyomorproblémákig. Az íngyulladás okozza a legdurvább szájszagot, hiszen a betegség miatt az íny és a fogakat tartó csontok elpusztulnak. Annyira sajátos szagot okoz, hogy egy fogorvos már ez alapján felismeri a betegséget.

2. A testszagnak is megvan az oka

Többnyire a bőr felületén lévő baktériumok okozzák, a legerősebb a hónaljban és az ágyék környékén, mondja a bőrgyógyász. Alapból nem kell aggódni miatta; kivéve, ha megváltozik a szag, vagy erősödik. Akkor érdemes orvoshoz fordulni, mert rejtett betegség lehet  háttérben.

3. „Édesem, rettenetesen bűzlesz!”

Addig rendben, hogy az ember érti az okokat, de hogyan célszerű mindezt tálalni a párjának? A szakértő szerint lehetőleg minél udvariasabban; és minél hamarabb, hiszen ha mi érezzük, fogják mások is. Az pedig igencsak kínos, ha egy szomszéd vagy kolléga figyelmezteti a párunkat a szagokra, de mi nem; hiszen joggal teszi majd fel a kérdést, hogy miért nem szóltunk neki. A terapeuta szerint kerülni kell a kritizálást vagy hibáztatást, egyszerűen közölni kell a tényeket. Érdemes azt is beleszőni a mondandóba, hogy aggódunk a párunkért. És nagyon fontos, hogy milyen szavakat használunk; hiszen egy életre megmérgezheti a kapcsolatot, ha gorombán tálaljuk a problémát.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?