SIKK

Itt van két egyforma szoknya, az egyik 200 ezerrel drágább – mégis miért?

Vajon mi kerül a trendi holmikon több százezer forintba? Tényleg érdemes ilyesmit vásárolni, vagy valójában csak arra jók ezek a darabok, hogy villogjanak a nők?
címkék:

 

Brit újságírók egy 540 fontba, vagyis körülbelül 208 ezer forintba kerülő Helmut Lang szoknyát hasonlítottak össze egy 55 fontba, vagyis körülbelül 21 ezer forintba kerülő, viszonylag hétköznapinak számító Topshop darabbal. Attól most tekintsünk el, hogy itthon még ez utóbbi sem számít kimondottan jó vételnek, itt most az elv az érdekes! Mi lehet az iszonyatos árkülönbség oka?

Kezdjük mindjárt az anyaggal: a drágább szoknya szaténből, mégpedig 100 százalékos dupla selyemszaténből készül, ami kétségkívül drágább és minőségibb, mint az olcsóbb szoknya poliészter-szaténja.

A designer szoknya oldalvarrása is jóval dekoratívabban van eldolgozva, mint az egyszerűbb szoknyáé – ez pedig egy minőségi ruhadarabot jelez, akkor is, ha csak egészen közelről nézve lehet észrevenni. És bár egyik szoknyában sincs cipzár, amelynek eldolgozása megint csak utalhatna a minőségre, érdemes ugyanilyen közelről megnézni a derékrészt. A drágább designer szoknya derekát sűrű szövésű sztreccs anyagból készítették, míg az olcsóbb darab derekába egyszerűen csak bevarrtak egy kis gumit. Gyors kérdés: ha ennek a szoknyának a divatja fél év alatt kifut, nem tök mindegy ez a néhány apró részlet?

szoknya02

Fotó: Pixabay.com

Na, de menjünk csak tovább! Tudni kell, hogy a divatbolondoknak nem csak az számít, miből és hogyan készül egy ruha, hanem az is, hogy mennyit készítenek belőle egyszerre. Minél kisebb a mennyiség, annál magasabb az ár. Amiből egyszerre legfeljebb 36 darab készül, az mintának minősül, és nagyon magas az ára. A ruhagyárak is felárat kérnek a kis szériás darabokért.

szoknya03

Fotó: Pixabay.com

Na persze a designer ruhák árában a márkanevet is megfizetjük: egy nagy névhez tartozó darab ára mindig magasabb, mint egy alacsonyabb presztízsű márkáé, és a különbség valóban lehet százezres nagyságrendű...

És vajon megéri mindez? Emberek! Legyünk már észnél!

Akármennyire is megmarad a márkás holmi értéke és hordhatjuk egymás után több szezonban, a legtöbben nem engedhetjük meg magunknak ezt a luxust. Ugyanakkor a használtruha-üzletekben, az eredeti ár töredékéért is ki lehet fogni ilyen darabokat, így érdemes időnként betérni a turkálókba. A fast fashion üzletekben pedig érdemes az olyan szezonos, aktuális divatra jellemző darabokat megvenni, amik feldobhatják öltözékünket, így az összkép minőségi és divatos is lesz. A túlárazott dizájnercuccokat pedig felejtsük el!

 

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?