OTTHONKA

Ezeket a fűszernövényeket ültesd el télre, mindig lesz friss zöldfűszer a konyhában!

Nyáron elkényeztetett a kerted, de mi lesz ősszel és télen? A megoldás a friss zöldfűszer, amit kint és a konyhaablakban, cserépben is nevelhetsz.

A kertben érett paradicsomnak, paprikának, gyümölcsnek nincs párja. De télen sem kell saját termesztésű finomságok nélkül maradnod. A finom fűszernövények a kertben is remekül átvészelik a telet, de a konyhaablakban, cserépben is nevelheted őket, hogy főzéskor mindig kéznél legyen a friss zöldfűszer. Bár a bazsalikomnak, a kapornak és a petrezselyemnek a nyár a kedvenc évszaka, sok más zöldfűszert ősszel kell elültetni, magról elvetni. Megmutatjuk, melyek azok, amelyek a viszonylag zord teleket is simán átvészelik nálad.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Zoldfuszer 01

A finom zöldfűszereket cserépben is nevelheted
Fotó: Pixabay.com

Rozmaring: igazi téli zöldfűszer

A rozmaring téli zöldfűszer: igaz, télen fássá válik, de ha időben megmetszed, akkor tavasszal friss, zsenge, zöld hajtásokkal örvendeztet majd meg. Télen is megtartja a levélzetét, amelyet frissen és szárítva is felhasználhatsz, például a héjában sült krumpli ízesítésére. De levesekhez, húsokhoz is sokoldalúan használhatod ezt a finom fűszernövényt.

 

Zöldfűszer 02

Sok fűszernövény a kertben is áttelelhet
Fotó: Pixabay.com

Echinacea: kiváló immunerősítő

A koronavírus-járvány újabb hullámának küszöbén, és az őszi-téli légúti betegségek érkeztével jó, ha kéznél van ez a természetes immunerősítő gyógynövény. Az echinacea nem csak az immunrendszer működését segíti, hanem remek gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító is, ráadásul egyes vizsgálatok szerint elősegíti a bőr feszességét adó kollagén termelését. Épp ezért teáját ajánlott egész télen fogyasztani.

Kakukkfű: a zöldfűszer, ami a leghidegebb időt is kibírja

A kakukkfű ott is megterem, ahol hidegek a telek. A fajtán persze sok múlik azzal kapcsolatban, hogyan telel át ez a zöldfűszer, de ha ideiglenesen el is tűnik a kertedből, abban biztos lehetsz, hogy tavasszal újra nő majd ott, ahol ősszel elvetetted.

Oregano: az olaszok kedvenc fűszere

Az életképességét tekintve rokon a kakukkfűvel ez a finom olasz zöldfűszer. Még most is nyugodtan elültetheted, és egész télen lesz mivel ízesítened az olaszos ételeket, pizzákat, húsételeket.

Zöldfűszer 03

Mr most gondoskodj a jövő évi fokhagymatermésről!
Fotó: Pixabay.com

Snidling és fokhagyma

A hagymafélék a kertben is remekül átvészelik a telet. A fokhagyma-gerezdeket az ősz közepén ültesd el, és akkor takarítsd be, amikor a növény első pár levele sárgulni kezd. Már most gondoskodhatsz a jövő évi fokhagymatermésről!

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?