OTTHONKA

Virágoskert a panelben? Ültess olcsón, mutatjuk a trükköt

A legkisebb erkélyre is öröm kiülni a reggeli kávéval vagy az esti pohár vörösborral, ha egy szeretettel gondozott virág vár bennünket. Növény nélkül sivár a balkon. Ültessük be színes, olcsó virágokkal a kis teret, és ne sajnáljuk tőlük a gondozást sem.

A házak egyforma, lélekromboló tengerét muszáj megbontani. A kilátás sivárságát a növények látványával oldhatjuk legsikeresebben. Már egyetlen szeretettel gondozott cserepes virág is segít a szépségre fókuszálni.

Nem számít, hogy napos, félárnyékos vagy árnyékos a balkonunk, mindig találhatunk olyan növényt, mely épp ott érzi magát a legjobban.

Az alábbi növényeket olcsón be lehet szerezni. Gondoskodni róluk pedig öröm.

NAPOS ERKÉLY

Virágfüggöny: Petúnia

Nem lehet megunni a futópetúnia gazdagon leomló virágfüggönyét! Igénytelen növénynek tartjuk, pedig

ahhoz, hogy legszebb állapotát mutassa, igényli a gondoskodást.

Az elnyílott virágokat például rendszeresen le kell szedni, hogy újabb bimbók fejlődhessenek. Sok vizet, napi kétszeri öntözést kíván. Leginkább az esővizet kedveli. Ha dús virágokat szeretnénk, heti kétszer tápoldatot is keverjünk bele. Kéthetente vágjuk vissza, hogy bokrosabb legyen. Gazdag színválasztékkal rendelkezik, tarka virágai a pillangókat is az erkélyre vonzhatják.

Színkavalkád: Porcsinrózsa

A porcsinrózsa is igazi színorgiával örvendeztet meg, ha kilátogatunk az erkélyre.

Szárazságtűrő bajnok, öntözni csak 3-4 naponként kell, tápoldatozást meg nem igényel. Akinek nincs ideje a balkonnövényei gondozására, ez a virág a legjobb választás.

Kék: Lobélia

Kell egy kis kék is az erkélyre. Persze fehér és rózsaszínben is kapható, de a kék lobélia-tenger az igazi! Naponta öntözni és heti 1x tápoldatozni kell. Cserébe viszont az egész napos hőséget is bátran elviseli. Ha friss virágokat szeretnénk rajta, naplemente után időnként vágjuk vissza a töveket.

Sárga: Büdöske (Bársonyvirág)

A sárga színért a napos erkélyre büdöskét ültessünk. 2-3 naponként öntözzük, heti 1x tápoldatozzuk.

Ahol büdöske ügyel, onnan menekülnek a szúnyogok.

Nyugodtan kiülhetünk a balkonra a reggeli kávéval vagy az esti pohár vörösborral, nem fognak agyoncsípni a gonosz vérszívók.

FÉLÁRNYÉKOS ERKÉLY

Sárga: Balkon aranya

Napi rendszeres öntözéssel, és heti egyszeri tápoldatozással lehet boldoggá tenni. Cserébe az elnyílt virágokat saját maga eldobálja. Élénk sárga színével gyönyörűen világít a petúnia kékje között.

Gyorsan beborít: Angyaltrombita

Ha szeretnéd, hogy szinte az egész erkélyt növényzet borítsa be, ezt a virágot helyezd oda egy nagy cserépben. Kapjon elegendő vizet és tápoldatot, és meglátod, nagyon gyorsan átveszi a hatalmat. Ha este kiülsz az erkélyre a fárasztó nap után, az angyaltrombita lombjai alatt a fűszeres virágok illata szédít nyugalomba. 

ÁRNYÉKOS, HÛVÖS ERKÉLY

Virággyár: Fukszia

Egyes fajtái a napfény teljes hiányát is elviselik. Nagyobb erkélyre való, mert gondos ápolással egy-másfél méteres fácskává is megnő.

Akkor ellenben egyszerre 80-100 piros, ibolyakék, rózsaszín lila virággal halmoz el. Évente, kétévente friss, tápdús földbe kell átültetni. Naponta ellenőrizzük, hogy nedves-e a földje, és rendszeresen pótoljuk a szükséges tápanyagokat. Az elöregedett szirmokat távolítsuk el, hogy újabbakat hozzon.

Örökzöldek

A borostyán, a bukszusok, a babérmeggy, a fenyőfélék előnye, hogy nem csak hogy szeretik az árnyas, hűvös erkélyt, de télállók. Buja zöldjük télen is díszít.

Hálás: Pistike

Csupán bőven öntözni és tápoldatozni szükséges, és napsütés nélkül is virít piros, narancs, rózsaszín, ibolya, fehér színekben.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?