tóth gabi
Sokan nem is hinnék, hogy ez a háztartási csodaszer még ebben is a segítségükre lehet. Ezt a trükköt kevesen ismerik, pedig érdemes bevetni!
A vágódeszka tisztítása rendkívül fontos, hiszen, ha nem vagy elég alapos, fertőzések melegágya is lehet ez a konyhai eszköz. Egyre elterjedtebbek a műanyagból készült darabok, de sokan vannak, akik szerint azokon nem olyan jó dolgozni, és a fa deszkára esküsznek; ám ennek a pórusaiban megtelepedhetnek a szennyeződések, no meg a kellemetlen szagok. Ezzel a szódabikarbóna-trükkel azonban a vágódeszka tisztítása nem csupán gyors, de higiénikus is.
A szódabikarbóna nem csak azért tökéletes megoldás, mert szagtalanít, hanem azért is, mert fertőtleníti is a vágódeszkát. Ráadásul, ha ezt használod, nem kell attól tartanod, hogy a mosogatószer, egyéb fertőtlenítőszerek megmaradnak a fa repedéseiben, pórusaiban. Egyszerűen csak fogj két evőkanál szódabikarbónát, és keverd össze egy tálban annyi vízzel, hogy könnyen kenhető, pépes masszát kapj. Egy durva szivaccsal alaposan radírozd át vele a vágódeszka felületét, majd öblítsd el. Így sem szagok, sem szennyeződések nem maradnak benne.
Legyen több vágódeszkád! Ha azt akarod, hogy tökéletes legyen a higiénia, tarts otthon legalább kettőt ebből a konyhai eszközből attól függően, hogy mire szeretnéd használni. Legyen egy külön a húsféléknek, halaknak, egy pedig a zöldségeknek. Ha deszkán szoktad vágni a kenyeret, érdemes annak is külön rendszeresíteni egyet. Hiszen a vágások során mindig keletkeznek karcok, felületi sérülések, amikbe belefolyik a gyümölcs, zöldség és a hús leve.