Létrehozva: 2020.08.02.

Támadnak a szúnyogok! Íme, a legjobb házi praktikák

A sok esőzés kedvez a szúnyogoknak. Ha kimerészkedünk a szabadba, máris hangosan és fenyegetően zúgnak körülöttünk. Ha nem akarunk vegyszereket használni érdemes bevetni néhány természetes anyagot.

Akadnak olyan emberek, akiket mindig megtalálnak a szúnyogok, ők pontosan, milyen kellemetlen tud lenni a viszkető csípés. De azt kevesen tudják, hogy csak a nőstény szúnyogok csípnek, méghozzá azért, mert a szaporodáshoz szükséges fehérjeforrásnak tekintik a vérünket. A csípés azért viszket, mert a szúnyog nyálat fecskendez a bőrünk alá, ami megakadályozza, hogy a vér megalvadjon, amíg kiszívja a számára szükséges mennyiséget. Ez a nyál az, ami a kellemetlen, viszkető érzést okozza. Ha sosem viszketnek a szúnyogcsípéseink, akkor szerencsénk van: egyáltalán nem vagyunk allergiás a szúnyog átadott fehérjéire, vagy ellenállóvá váltunk vele szemben. A legtöbben azonban valamilyen fokban allergiásak vagyunk erre, így különböző erősségű tünetekkel válaszolunk a szúnyogcsípésre.

Fotó: Shutterstock

Szúnyogriasztót a lábra!

A szúnyogok az erekkel gazdagon behálózott területeket szeretik, ezen belül is leginkább az alsó végtagot. Éppen ezért a legjobb, ha a karra, a lábra és a lábfejre fújjuk a szúnyogriasztót. A szúnyogok egyébként nem vonzódnak a szokásosnál jobban a hajlatokhoz – ezt inkább azért érezzük így, mert a hajlataink tele vannak idegvégződésekkel, és az itt elhelyezkedő csípések sokkal kellemetlenebbek, mint a máshol levők.

Mit tegyünk a szúnyogcsípésekkel?

Ecet: természetes fertőtlenítő és gombaölő szer. A sav hatására, meglepő módon ismét lúgos kémhatású lesz a bőrünk, és megszűnik a viszketés.

Alma ecet: több enzimet tartalmaz, mint bármely más ecetfajta. Gyógyítja, nyugtatja a bőrt, miközben helyreállítja a bőr egészséges pH-értékét.

Szódabikarbóna: készíthetünk pasztát szódabikarbónából és vízből, majd ezzel kenjük be az irritált felületet. Hagyjuk hatni legalább 10 percig, mielőtt tiszta vízzel leöblítjük. Ha használ, és több csípésünk is van, merüljünk bele egy kádnyi szódabikarbónás meleg vízbe. Megnyugtatja a bőrt, mely valószínű erősen savas kémhatású volt.

Citrusfélék: a citrom és a lime kissé zsibbasztják a csípés helyét. Ezáltal az égő, viszkető érzés is szűnik. Vigyázzunk azonban, mert az előzőleg erősen, mélyen elvakart bőrt kimarhatja.

: kivonja a hirtelen odagyűlt nedvességet, így csökkentve a duzzanatot. Vizes-sós pasztával kenjük be a csípés helyét.

Aloe vera, bazsalikom: hűsítő hatású kémiai anyagokat, pl. kámfort tartalmaznak. Ez a mentához hasonlít, mely köztudottan hűsít. Törjünk össze egy mozsárban pár levelet, és helyezzük a csípés helyére.

Vöröshagyma: használjuk ki ennek a minden konyhában megtalálható gyógyító növénynek a gyulladás gátló hatását. Flavonoidja, a kvercetin meggátolja a hisztamin valamint más, gyulladásért felelős anyag termelését.

Tea filter: Ha már megtörtént a baj, és nem úsztuk meg a csípést, rakhatunk használt, hűtött tea filtert is a bőrre, amely tannin-tartalmával enyhíti a viszketést.

  Melyik vércsoportot kedvelik a vérszívók Kutatások sora bebizonyította már, hogy legjobban a 0-ás vércsoportot szeretik, aztán a B-t, és legkevésbé az A-t. Az emberek 15 %-nak az izzadságából hiányzik az a kémiai nyom, ami elárulná, hogy milyen a vércsoportja, ezeket az embereket jellemzően elkerülik a szúnyogok. Ők a legszerencsésebbek, mert a vérszívók nem szeretik a meglepetéseket.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Húsvéti kvíz: Ön tudja a választ az ünneppel kapcsolatos kérdéseikre?

origo.hu

Berki Mazsi először jelent meg nyilvánosan a barátjával

metropol.hu

Bocsánatot kért Katalin hercegnétől, azonnal törölte bejegyzését Ryan Reynolds felesége

mandiner.hu

Beindult a mémgyár: mutatjuk a legfelkapottabb Magyar Péterről szóló mémeket

ripost.hu

Exei ajándékával költözött a férjéhez a TV2 sztárja

vg.hu

Varga Judit egykori kabinetfőnöke kitálalt a Mandinernek

origo.hu

Megyeri Csilla reagált a szakításáról szóló pletykákra

travelo.hu

Hamarosan újraindulnak a népszerű dunakanyari körjáratok

ripost.hu

Váratlan fordulat: Harry ülhet a trónra a nagybeteg Katalin miatt

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Ezzel vége, 4 csillagjegynek szünetre van szüksége, de azonnal!

ripost.hu

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

OTTHONKA

Sokkal finomabb lesz az újhagyma, ha ezt a trükköt beveted ültetéskor

OTTHONKA

5 szuper tipp, hogy fantasztikus legyen tavaszra a terasz

OTTHONKA

Így tervezd meg a konyhakerted, hogy biztosan elég legyen a termés

OTTHONKA

Így mosd ki a terítőt, hogy tényleg ragyogjon az ünnepi asztalon

OTTHONKA

Odaégett az étel? Ezzel az egyszerű trükkel pofonegyszerűvé válik a súrolás!

OTTHONKA

Elindult a hajrá: eddig lehet ingyenesen lakásbiztosítást cserélni

OTTHONKA

Ezért mosd le tavasszal a tujáidat a kertben! Gyönyörűek lesznek nyárra

OTTHONKA

Vesd be a fokhagymát, és gyönyörűek lesznek a növényeid