OTTHONKA

Támadnak a lakótelepi csótányok: Így szabadulhatsz meg tőlük

Iszonyatos csapás, amikor az első undorító csótányt meglátjuk beszaladni egy sötét sarokba. Mert ahol egy van, ott sajnos sokkal több is. Pánik helyett viszont inkább gyorsan cselekedjünk. Mutatjuk a megoldást!
  • Szerző: ripost

A lakótelepen élők réme a csótányinvázió, ami rendszerint a szemétledobóból indul, aztán a csöveken át a lakásokban folytatódik. Ezek a gusztustalan rovarok igen ellenállók és elég egy kevés ételmaradék, ami máris remek táptalaj a kitines páncélzatot viselő rovarok számára. Nehéz megszabadulni tőlük, de azért nem kell erős vegyszereket használni, mert vannak jól bevált házi módszerek is ahhoz, hogy kitessékeljük a lakásból ezeket az egészségre is káros rovarokat.

Tegyél ki csalit!

A legjobb csótányirtó, amit már legalább 300 éve használnak a bórsav. Egy tojás sárgáját és 50 g bórsavat keverj ki krémmé, majd készíts belőle kis gombócokat. Egy óra múlva megszárad és tedd a csótányok lakta helyekre. Pár nap múlva sok elhullott példányt fogsz találni.

Zárd el az élelmiszert!

Amíg csótányok szaladgálnak a lakásban, ne hagyd a gáztűzhelyen az ételt, hanem zárd be egy védett szekrénybe, vagy a hűtőbe. Előtte ellenőrizd, hogy nincs-e megbújva ott rovar.

Szüntesd meg a rejtekhelyeket.

A csótányoknak is szükségük van búvóhelyre és a szaporulat gondozására. Főleg dobozokba vagy halomba rakott papírokban találnak maguknak búvóhelyet. Ezeket azonnal el kell távolítani a lakásból és sürgősen el kell égetni, mert különben csak tovább költözteted a csótányokat.

Tömd el a belépési pontokat

Egy mondás szerint, ha látod a nappali fényt az ajtód alatt, ez azt jelenti, hogy a csótányok bejuthatnak. Ez bizony így van, sőt a falak repedésin, törött üvegeken át is bemehetnek a lakásba. Ezeket a hézagokat azonnal le kell zárni, hogy útját álld a csótány inváziónak.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?