OTTHONKA

Ami senkinek nem jut eszébe: Most takaríts szőnyeget, rengeteget spórolhatsz

Tény és való, nem hóban-fagyban szoktak az emberek szőnyeget tisztítani. Pedig most kellene! Nagyanyáink még tudták a titkot, milyen csodát tesz a hó a szőnyeggel...
  • Szerző:

Szőnyeget tisztítani senki nem szeret; főleg télen rémálom, ha annyira beleeszi magát a por a szövetbe, hogy a porszívó sem segít. Sokan inkább kihúzzák vele tavaszig, nyárig; gondolván, hogy akkor már sokkal könnyebb kitisztítani, mint télen, hiszen nem csak az udvaron, de a lakásban is könnyebben szárad a szőnyeg. Pedig télen a nagyságrendekkel egyszerűbb tisztává varázsolni, csak egy kiadós havazás kell hozzá!

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Pixabay.com

A hó ingyen van és környezetbarát

A porhóval tisztított szőnyeg illatos és puha lesz.

Nagyanyáink számára még egyáltalán nem volt meghökkentő gondolat, hogy hóval tisztítsák ki a szőnyeget. Ma már inkább gépeket, drága vegyszereket használunk, amik nem csupán a pénztárcánknak ártanak, de nem is túlságosan környezetkímélőek. Egyszóval: minden amellett szól, hogy hiba lenne kihagyni a havas takarítást, főleg, hogy idén végre bőkezű volt velünk az időjárás, és sok helyen rengeteg hó esett. Ugyanis amellett, hogy makulátlanul tiszta lesz a szőnyeg, még a színei is sokkal élénkebbek lesznek. Sőt, ezzel a természetes módszerrel megszabadulsz az allergiát okozó poratkáktól is – ráadásul teljesen ingyen. A titok nyitja a hó, és a fogcsikorgató hideg; és a napokban mindkettőből bőven kijutott.

Így újítsd meg a szőnyeget

Vidd ki az udvarra, majd alaposan söpörd- és csapkodd át!

Első lépésként fogd a porszívót, és jó alaposan porszívózd ki a szőnyeget. Ezután csavard fel, és vidd ki az udvarra. Terítsd a száraz hóba, és hagyd ott 20-30 percig; ezalatt akklimatizálódik a kinti hőmérséklethez a szövet. Mindig friss porhóval dolgozz, a latyakos hó nem alkalmas szőnyeget tisztítani! Szórd be hóval a szőnyeg teljes felületét, majd teljes hosszában csapkodd végig cirokseprűvel. Ha végeztél, húzd odébb, olyan helyre, ahol még tiszta a porhó; és ott újra alaposan csapkodd ki. Mindezt addig ismételd, míg tiszta nem lesz a hó a szőnyeg körül. Kint a fagyban, a hó hatására a piszok megszilárdul, és könnyen távozik a szövetből. Ha végeztél, vidd vissza a szőnyeget lakásba; de mielőtt visszatennéd a helyére, hagyd, hogy felvegye a szoba hőmérsékletét. Leterítve aztán néhány perc alatt megszárad; puha, illatos és tiszta lesz – a színei pedig olyan élénkek, mint új korában!

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?