OTTHONKA

Ezért jó, ha mindig szódabikarbónával mosod fel a padlót

A szódabikarbóna a háztartás igazi jolly jokere. Szinte minden megtisztul tőle – a linóleumnak és a járólapnak is jót tesz. Mutatjuk a trükköt, amellyel az egész lakásban ragyogni fog a linóleum és a járólap, de még a laminált padló is.

Ideje felmosni a linóleumot vagy a járólapot? Már előre dühöngsz, hogy a járólapok közti fugából nem jön ki a kosz? A szódabikarbóna és az ecet segít – így még vegyszerekre sem lesz szükséged. Csak annyit kell tudnod, hogyan használd őket a legjobb eredmény érdekében.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Szódabikarbóna 01

A szódabikarbóna és az ecet a padlóval is csodát tesz!
Fotó: Pixabay.com

Szódabikarbóna és ecet a megfelelő arányban

Keverj össze fél csésze vizet fél csésze mosogatószert, 2 evőkanál ecetet, és az oldatba kerüljön még másfél csésze szódabikarbóna is. Ha túl sűrű lenne, egy kis vízzel hígíthatod. Ha minden csomómentesen feloldódott, keverd teljesen egyneműre az oldatot, és töltsd spriccelős flakonba. Fújd a padlóra, és kis részletenként törölgesd át alaposan. Utána pedig moss fel még egyszer, ezúttal bő, tiszta vízzel, hogy a házi tisztítószer se hagyjon csíkokat a padlódon. Ezt a lépést nem érdemes kihagyni, mert az odaszáradt szódabikarbóna nem szép látvány, és nem is könnyű eltávolítani.

Tüntesd el a makacs foltokat!

A nehezen eltávolítható zsíros foltokat, vagy a vízcseppek okozta vízkövet ecettel, szódabikarbónába mártott nedves ronggyal, vagy az ecet és a szódabikarbóna keverékével dörzsölheted le. A laminált padló is bírja ezt a fajta tisztítószert, a márványból vagy mészkőből készült burkolatokra viszont ne használj ecetet, és semmilyen más savas szert, mivel árthatsz nekik. Az ilyen padlót valamilyen kímélő tisztítószerrel, vagy enyhe, szódabikarbónás oldattal mosd fel. Ilyenkor egy teáskanál szódabikarbóna is elég egy vödör vízbe, ezzel végezd a takarítást. Utána pedig töröld át még egyszer a padlót sima vizes moppal.

Szódabikarbóna 02

A fugát is tisztára varázsolja!
Fotó: Pixabay.com

A szódabikarbóna a fugákat is tisztává varázsolja

A fugák igazi szennylerakattá válhatnak, hiszen kifejezetten nehéz őket tisztítani. Ha neked is meggyűlt a bajod a sötétre színeződött, piszkos fuga tisztításával, ismét csak ez a háziszer fog segíteni. Egy-két evőkanál szódabikarbónát keverj el annyi vízzel, hogy sűrű paszta legyen belőle. Egy régi fogkefével vidd fel a pasztát a fugákba, majd spricceld le ecetes vízzel. Várd meg, míg megszűnik a habzás, ezután pedig súrold át alaposan. Végül moss fel újra, sima vízzel. A fuga ragyogni fog a szódabikarbóna hatására, és a burkolat is újra tiszta lesz!

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?