OTTHONKA

Így segít hőségben a szódabikarbóna, ezt a trükköt ne hagyd ki

Gondoltad volna, hogy ez a háztartási csodaszer a hőségben is a segítségedre lehet? Pedig így van! Mutatjuk, hogyan könnyíti meg az életed a tomboló kánikulában.
  • Szerző:

Kevesen tudják, milyen sokféleképpen könnyítheti meg az életünket a szódabikarbóna a hőségben. Ez a csodaszer már számtalanszor bizonyított, hiszen nincs ennél jobb súrolószer, eltünteti a kellemetlen szagokat, sőt, még a szépségápolásban is hasznát veheted. Még egy érv arra, hogy mindig tarts belőle otthon: a szódabikarbóna a hőségben is a segítségedre lehet; mutatjuk, hogyan!

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Shutterstock

1. A legjobb grilltisztító

Fotó: Pixabay.com

Hiába tombol nappal a forróság, azért este egy kerti sütögetésre igenis ki lehet ülni! Aki grillezett már, az pontosan tudja, hogy amilyen finomak a sült húsok és zöldségek, olyan kegyetlen munka a rácsra égett maradékot lesúrolni. De nem is kell: fogj egy szivacsot, szórj rá egy kevés szódabikarbónát, arra folyass annyi vizet, hogy krémes állaga legyen; majd ezzel a keverékkel alaposan vond be a grillrácsot, és 10-20 percre tedd félre. Utána egyszerűen csak letörlöd róla az odakozmált, zsíros maradékot, és kész is vagy.

2. Felébreszt, ha már ki vagy tikkadva

Fotó: Pixabay.com

A kánikulában mindenki többször zuhanyozik egy nap, ha teheti; de mutatunk egy még frissítőbb trükköt. Készíts testradírt: egy csészébe tegyél három rész szódabikarbónát és egy rész vizet, majd ezzel a keverékkel alaposan, körkörös mozdulatokkal dörzsöld át a bőröd, aztán zuhanyozz le tiszta vízzel. Eszméletlenül felfrissít ebben a hőségben; érdemes naponta egyszer bevetni, amikor már nagyon elcsigázottnak érzed magad. (Egynél többször azonban nem ajánlott egy nap, mert kiszáríthatja a bőrödet).

3. Eltünteti a kellemetlen testszagot

Fotó: pixabay

Ilyenkor szinte nincs is ember, aki ne küzdene az izzadással és a kellemetlen illatokkal. De a szódabikarbóna szagsemlegesítő hatása a testen is működik: csak kenni kell egy keveset a hónaljakra, és semlegesíti a szagokat.

4. Felfrissíti a matracot

Fotó: Pixabay.com

Ilyen kánikulában kín elmenni aludni, agyonizzadja az ember az ágyat, melegnek tűnik még a lepedő is. Érdemes gyakrabban fertőtleníteni a matracot, mint egyébként, és nem csupán a melegben gyorsabban szaporodó kórokozók miatt, hanem azért is, mert utána sokkal kellemesebb érzés belefeküdni. A fertőtlenítéshez, frissítéshez fogj egy csésze szódabikarbónát, és szórd vékonyan a kiporszívózott matracra. Hagyd hatni húsz percen keresztül, majd alaposan porszívózd fel. Ha szeretnéd, hogy kellemes illata legyen az ágyadnak, akkor szórás előtt adj a szódabikarbónához egy csepp illóolajat; a levendula megnyugtató illata például segít, hogy gyorsabban elaludj.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?