OTTHONKA

Durva, de így teszi mindenki tönkre a porszívóját

A porszívó az egyik leghasznosabb háztartási gép, és általában nincs is sok baj vele, sokáig kiszolgálja a háztartást. Legalábbis, ha nem követed el vele ezeket az általános hibákat! Mutatjuk, mit kerülj el, ha csak lehet!

Talán nincs is olyan háztartás, ahol ne lenne szinte napi, vagy legalább heti használatban a porszívó. Ez a hasznos háztartási gép könnyen és gyorsan megszabadítja a lakás a portól és a kosztól, és viszonylag kevés karbantartást igényel. Ám van néhány hiba, amit szinte minden háziasszony elkövet vele, így megrövidítve az eszköz élettartamát. Figyelj oda rá, hogy ezeket ne tedd. Így a porszívó még hosszú ideig a háztartásod hasznos segítője lesz, az új gép árát pedig egyszerűen megspórolhatod!

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Porszívó 01

Vigyázz, mit porszívózol fel, van, ami tönkreteheti a porszívódat!
Fotó: Pixabay.com

Ne porszívózz fel apró, kemény tárgyakat!

Ki ne porszívózott volna még fel egy elszórt, apró pénzérmét, vagy egy véletlenül a szekrény alá került pici műanyag játékot! Ez azonban károsíthatja a porszívót! Elakadhat a belsejében, nekicsapódhat egyes alkatrészeknek, vagy egyszerűen beszorulhat valahol. Persze viszonylag kicsi az esélye, hogy ez történik, a legtöbbször az apró tárgy simán eljut a porzsákig, de egyetlen alkalom is elég, hogy tönkremenjen a porszívó. A kávézacc és a finom por is összeállhat, és dugulásokat okozhat a porszívó belsejében, így ezeket is inkább seperd föl, mielőtt porszívózni kezdenél.

Soha ne porszívózz fel vele vizet!

Vizet csak a nedves-száraz porszívók tudnak kockázat nélkül felszívni, a sima porszívó tönkremegy tőle, sőt, még az áramütést is kockáztatod. Ha pedig mindkettőt sikerül valahogyan megúszni, akkor a porzsákban vagy a portartályban sűrű, idővel megkeményedő trutymó rakódik le, ha a víz egyesül a felszívott porral és piszokkal. Ha kiömlik valami, inkább töröld fel, várd meg, míg megszárad a felület, és csak utána porszívózz.

Ürítsd ki időben a porszívó portartályát!

Ha a porszívó tartálya vagy porzsákja telítődik, csökken a szívóereje, és az is megtörténhet, hogy túlmelegszik, ettől pedig elromlik a készülék. Minden porszívózás után nézz rá a porzsákra vagy a tartályra, nem kell-e kiüríteni. De akkor is a porzsák legyen az első gondolatod, ha a porszívó nem szív olyan erősen, mint szokott. Ha van a gépben szűrő, azt is tisztítsd ki pár porszívózás után alaposan, nehogy eltömődjön.

Porszívó 02

Ha csökken az ereje, először a porzsákot nézd meg!
Fotó: Pixabay.com

Vigyázz a zsinórra!

A porszívózsinór persze valamennyire bírja a strapát, de a porszívófejjel, különösen a kefés porszívófejjel nem jó ötlet áthaladni rajta. Ez ugyanis károsítja a zsinórt, ami ettől gyorsabban tönkremegy, vagy rosszabb esetben megtörik, és áramütést is okozhat. A zsinór visszahúzásánál is segíts kézzel, hogy ne gubancolódhasson össze, és ne is legyen túl nagy strapának kitéve.

Ne hidd, hogy ki kell dobni, mert már nem elég erős a porszívó

Ha a porszívó szívóereje csökken, sokan azonnal elkezdik nézegetni az új modelleket. Persze lehet, hogy tényleg kiszolgált a gép, de előtte még érdemes pár dolgot ellenőrizni. Nézd meg a porzsákot vagy a portartályt: nincs nagyon tele? Ha itt nincs gond, ellenőrizd a csöveket, nincs-e valahol dugulás. Ha a porszívófej forgókefés, nézd meg, nem akadtak-e bele hosszú hajszálak. A szervizben is átnézetheted, ez még mindig sokkal kevesebbe kerül, mint azonnal újat venni.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?