OTTHONKA

Nem virágzik az orchideád? Ki ne dobd, ez a trükk segít!

Nem is gondolnád, hogy milyen egyszerű a megoldás! Mindig kéznél van, ráadásul olcsó is!
címkék:
  • Szerző: Ripost

Az orchideád egy gyönyörű, trópusi éghajlatú növény, amely sok ideig virágzik megfelelő környezetben. Éppen ezért kényes a klímára, sokszor problémákba ütközhet az otthoni gondozása.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Nem virágzik az orchideád? Ki ne dobd, ez a trükk segít!

A fokhagyma jót tesz az orchideának Fotó: shutterstock

Az orchidea gondozása több összetevős, ezért érdemes pár fontos szempontot kiemelni.

  1. Megfelelő fényviszonyok kialakítása: keressük meg a lakás legfényesebb pontját, napos ablakban például nagyon jól érzik magukat a növények. Arra azonban figyeljünk, hogy radiátor ne legyen alatta, mert könnyen megégetheti az orchidea leveleit. Tipp: Ültesd átlátszó cserépbe, mert a gyökerei is szeretik a napfényt!

  2. Megfelelő locsolás: télen hetente egyszer, nyáron maximum 4 naponként öntözd meg az orchideát, és nagyon figyelj arra, hogy ne ázzon a gyökere a vízben. Legyen lyukas az átlátszó cserép, hogy a maradék víz el tudjon folyni. Tipp: Meghálálja a növény a gondoskodást, ha időnként egy kis meleg vízzel lespricceled a leveleit. Trópusi növényként nagyon szereti a meleg párát.

  3. Megfelelő talaj: az orchideának szüksége van ásványi anyagokra, főként káliumra, magnéziumra és foszforra. Ezek elengedhetetlenek a rügyek fejlődéséhez, ezért időnként érdemes tápoldatozni a földjét.

Lássuk, milyen trükkel segítheted az orchidea virágzását?

A megoldás nem más, mint a fokhagyma! Szinte hihetetlen, de teljesen működik. A fokhagyma jótékony hatással van az orchideára, hiszen antibakteriális hatású illóolaj található benne, ezen kívül több vitamin (A, B1, B2, B3, C, D) és nyomelem (réz, vas, jód, szelén, magnézium), melyek biztosítják a fokhagyma gyógyhatását. Növényvédelem terén nagyon hatásos a különböző gombabetegségek ellen, sőt, paradicsom, répa, saláta, uborka, burgonya közé ültetve hatásos a kártékony rovarok és a meztelen csigák elleni védekezésben is.

Így készítsd el az oldatot!

Zúzz össze két fokhagymát és rakd fél liter, előzőleg felforralt, majd lehűtött vízbe. Hagyd állni egy napig, majd szűrd le. Óvatosan, ne vidd túlzásba, locsold meg vele a növényt, vagy rakd bele az oldatba cseréppel együtt, amíg a szükséges nedvességet magába szívja. Ezt a műveletet havonta egyszer ismételd meg, és mindig csak a friss oldatot használj! Csodálatos és dús virágzás lesz a törődésed eredménye!

 

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?