OTTHONKA

Most kiderül, mennyi víz kell a muskátlinak

Akkor lesz a muskátli a kert vagy a terasz csodálatos dísze, ha megfelelően öntözöd. Megtudhatod, mi a legjobb a virágaidnak!

A megfelelő öntözés nagyon fontos része a növények gondozásának. Ha azt szeretnéd, hogy tökéletesen tündököljenek a virágok, akkor az alábbi tanácsokat tarts szem előtt. Íme a muskátli öntözés titka.

Muskátli

Muskátli
Fotó: pixabay.com

Mi befolyásolja a locsolást?

A fiatal és kisebb muskátlik kevesebb vizet igényelnek, mint nagyobb társaik. Az, hogy mennyi vízet tud egy virág felszívni függ attól, hogy mennyi levele van. Minél több, annál több vízet tud párologtatni, így azt a növényt jobban locsold meg, amelyiknek dús a levélzete. A cserépben pangó víztől a gyökerei megfulladnak. Ne öntözd túl! Ha a növénykédet átültetted, akkor a gyökerek csúcsai növekedni kezdenek, ezek tudják a vízet a legjobban felszívni. Ilyenkor mérsékelten öntözd. Figyeld, hogy ne maradjon a cserépben pangó víz. Amikor a gyökerek erősek, növeld a víz mennyiségét. Legfontosabb, hogy cserépben ne álljon soha a víz!

Öntözés

  • Nagyon jó szárazságtűrő, de mint minden más virágot, a muskátlit is érdemes gondosan öntözni. Nyáron a legjobb reggel és este öntözni, amikor a földje már kihűlt, így nem fog befülledni a gyökere és a következő nap forróságát is könnyebben viseli.
  • Reggeli öntözés is jó, de ilyenkor kevesebb idő marad a forró órák előtt a feltöltekezésre. Meleg nyári napokon soha ne öntözzünk a déli órákban!
  • A fölmelegedett földben a gyökerek is felmelegszenek, és ha hideg vízzel locsolod, megfázhatnak, akár te a hűtőből kivett hideg italtól.
  • Lehetőleg közvetlenül a tövet locsold, a virágokra ne kerüljön víz, mert bebarnulhat, és a felesleges vizet mindig távolítsd el a cserép alól, mert a túlöntözést nem szereti.
  • Az álló-muskátli és az angol muskátli levele bolyhos, szőrös, ne kerüljön rá szintén víz, különösen hűvösebb, esősebb időben és az esti öntözésnél sem. A vízcseppekben hűvösben megtelepszenek és elszaporodnak a kórokozó gombák.
  • Rossz hatással van az öntözővíz a szirmokra is, arra is figyelj oda.
  • Ültetés után két-három hónappal érdemes elkezdeni a muskátli tápoldatozását. Ha hetente adsz neki, látványos lesz az eredmény.
  • Ha mindig leszeded az elnyílt virágokat, sokkal hamarabb fog újabb virágokat hozni a növény.
  • Manapság már könnyen be tudsz szerezni egy egyszerűbb öntőzőrendszert, de házilag is ki lehet építeni. A lejtésen alapuló, és a csepegtető rendszer is úgy öntöz, hogy a víz csak a földre jut, a lombozatra, virágra nem. Ez akkor is előnyös, ha szabadságra mész, így magukra hagyhatod a növényeidet.

Te tudtad?

Muskátlit esőben is öntözd meg! Azt gondolhatod, hogy ilyenkor el lehet hagyni az öntözést, hiszen a cserepek és a balkonládák is áznak. Viszont ezek az edények kis felüketek. Kevés esővízet kapnak. Az ereszek, vagy az erkélyek sokszor felfogják az esőt, sokszor a növény szinte egyáltalán nem kap természetes vízet. Így heti egykét alkalommal akkor is locsold meg a virágot, ha esik.

 

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?