OTTHONKA

Mikor tehetjük ki újra a kertbe a leandert?

Már elkezdheted a készülődést. Vegyél új cserepet az átültetéshez, megfelelő földet, trágyát. Tervezgethetsz, hová teszed először, hogyan szoktatod majd a naphoz, friss levegőhöz. Ha gondos vagy, egész nyáron örömmel tölti el a szívedet, ha a virágoktól roskadozó, gyönyörû, mediterrán növényre nézel.

Te is imádod a leandert? Felszabadult, gondtalan boldogságot, mediterrán érzést kelt a roskadásig tele, rózsaszín, bordó, fehér, netán sárga virágokkal megrakott, dús bokor. A tengerparti nyaralásainkat idézi, a sétákat az adriai kis falvakban, városokban.

Ha szerencsés helyen laksz (Pécs, Szeged), akkor fagymentes, szélárnyékos helyen egész évben kint tarthatod a szabadban is. Akár 2-3 méteres fának vagy bokornak is nevelheted.

Mikor teheted ki újra a kertbe?

Március végén, április elején, ha végre elmúltak a fagyos napok, és mínusz 5 fok alatt nem várható a hőmérséklet, ám nappal rendszeresen eléri a 15 Celsius fokot, egy enyhébb napon kiteheted újra a kertbe.

Ajánlatos ugyanakkor a fokozatosság. Szoktasd hozzá a friss levegőhöz, a napfényhez. Először félárnyékos helyre tedd. 1 hónap után mehet a végleges helyére. Ha hideg helyen volt, nem fog sietni az ébredéssel, de ha már elindultak az új hajtások, egy-egy késői fagy kárt okozhat benne. A hirtelen kapott erős nap is árthat neki. Reggeli vagy délutáni napot kapjon az első 3 héten. Ha ez nem lehetséges, délben árnyékold hálóval. Ha későn, április végén, májusban teszed ki, még hosszabban kell hozzászoktatni a napsütéshez. Ilyenkor ugyanis már nagyobb ereje van a napnak.

Nyáron már imádja a tűző napot, az árnyékot nem kedveli.

Hogy gondozd?

Öntözés

Rendszeres öntözést igényel, bár időnként a szárazságot is eltűri. A virágzás alatt óvd az esőtől, de később hagyd, hogy a bőséges esőzés lemossa róla a port. Te is spricceld le időnként, lehetőleg napközben, hogy az atkáktól megszabadítsd a növényt.

Amikor tavasszal kiteszed a kertbe, öntözd be, hogy minden része életre keljen. Később már kevesebb vizet igényel. Tavasszal lehetőleg reggelenként öntözd. A hideg éjszakákon jobb, ha nem áll rajta a víz.  Nyáron bőségesen öntözd. Nagyon meleg, száraz napokon akár kétszer is igényli.

Ápolás

A virágokat elnyílás után szárastól le kell vágni. Akkor azonnal újak fejlődnek, így gyorsabb virágzást érhetsz el. Ha rajta hagyod, a magérés gyengíti a növényt, és vonzza a tetveket is.

A másik módszer: nem vágod le mindjárt az elvirágzott bugát, ugyanis másodszor is ki fog virágozni. Ezeknek a virágoknak hosszabb a száruk, és leérés után maguktól lehullanak. Ezzel a módszerrel lassabban, de több virágot hoz a növény, és maga is lassabban fejlődik (nem fogja „kinőni a kertet”).  

Átültetés

A kicsiket évente, a nagyobbakat kétévente ültesd új, egy, maximum két mérettel nagyobb cserépbe. Az óriásokat elég 5-10 évenként átültetni. Az enyhén lúgos, tápanyagokban gazdag talajt kedveli. Laza, jó vízáteresztő képességű általános vagy B típusú földet vegyél neki. A legnagyobbaknál már csak felszíni talajcserét tudsz végezni. Ha olyan óriásira nőtt, hogy már nem bírsz a növénnyel, végezz rajta gyökérmetszést. Óvatosan fektesd el, húzd le róla a cserepet. Szárítsd 1-2 napig. Késsel vagy fűrésszel vágd le róla a vastag, föld nélküli gyökér részeket. Ezzel a módszerrel akár 5-10 cm-rel is megkisebbítheted a gyökérzetet. A megmaradt gyökereket lazítsd fel, hogy jobban meg tudjanak kapaszkodni az új földben. Ugyanakkora cserépbe ültesd vissza.

Tápanyag

Tavasszal, ha teheted, átültetés után friss marhatrágyával dúsítsd a földjét. 25 % komposztált marhatrágya földbe keverése az ideális. Ezután hetente egyszer tápoldatozd, egészen őszig. Akkor fokozatosan hagyd el a tápanyag utánpótlást.

Metszés

A harmadoló metszés ajánlott tavasszal, amikor átültetés után a friss hajtások elérik a 10 cm-es hosszúságot. Minden második oldalhajtás kétharmadát vágd le. A többinek az egyharmadát. Metszésnél fontos, hogy viselj kesztyűt, mivel a növény erősen mérgező. A nedve irritálhatja a bőrt.

Szaporítás

A virágzó ágvégről, a félfás ágakat érdemes hajtásnak levágni, mégpedig ferde irányban. A levágott hajtás alsó pár levelét szedd le, és a kis növényt állítsd egy pohár vízbe. A víz az ág alatt 1 cm-ig érjen, a növényke hónalja alatt. Tedd meleg helyre, takard le alufóliával, hogy sötétben legyen. 2-3 naponként cseréld a vizét 5-6 nap múlva megindul a gyökeresedés, ekkor már nem kell sötétben tartani. 4-8 hét alatt megerősödnek a gyökerek, ekkor ültesd földbe a hajtásokat. Fokozatosan szoktasd a naphoz az új növénykéket, úgy, mint teleltetés után tennéd.

Levéltetvek

A levéltetvek nagyon hamar megjelenhetnek. Különösen a tavaszi, friss hajtások vannak kitéve a fertőzésnek. Dugj a földjébe pár gerezd fokhagymát megelőzésként. Védekezésül pedig készíts csalánlevet, azzal permetezd le.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?