OTTHONKA

Levirágzott az orchideád? Mutatjuk, mitől lesz újra szép

Lepotyogott az utolsó virág is, csupaszon meredeznek a szárak? Ne dobd el! Adj neki időt, hagyd pihenni. Kis odafigyeléssel 1-2 hónap után újra hozza a szívet melengető tüneményeket, a pompás virágokat.

Egész télen csodálhattad az orchideádat, és most elvirágzott. Mit tegyél? Több lehetőséget is mutatunk:

Másodvirágzás

1. Ha a virágzás után az egész szár leszárad, akkor vágd le, mert abból már nem lesz semmi.

2. Ha zöld marad, akkor csak a levirágzott részt vágd le. Ez később új egyedet növeszt. Amikor már gyökereket is fejleszt, metszd le, és ültesd el külön cserépbe. Az átlátszó cserép a legjobb, mert az orchidea nagyon fényigényes, és ilyenkor még a gyökereknek is jut az áldásból.

3. Ha szeretnéd, hogy újabb bimbókat hozzon, levirágzás után vágd vissza a második, harmadik ízköz felett. Ezzel másodvirágzásra serkented a növénykét. Ezek a virágok kisebbek lesznek és ritkásabban helyezkednek el a száron.

Pihenés

Ez a 4. lehetőség. A másod-harmadvirágzás után nyugalmi időszak következik, 1-2 hónap. Ahhoz, hogy ne merüljenek ki végletesen a növény tartalékai, pihenésre van szüksége.

Vágd le a virágszárat a tövénél.

A pihenő idő után 21 fok körüli hőmérsékletet biztosíts neki. Tedd sötét helyre, majd újra napfényre, ez beindítja a virágzást. A legalább 4 heti pihenés után újra hozza majd a boldogságos virágcsodákat.

Átültetés

2-3 évente ajánlatos átültetni. Ha szükséges, egy mérettel nagyobb cserepet válassz számára. Az átültetés ideális ideje a pihenési idő vége.

Öntözés, tápoldatozás a pihenő időszakban

Egyáltalán ne, vagy csak keveset öntözd. Rendszeresen spricceld meg lágy vízzel. Ha a levele ráncosodik, akkor mégis szomjas. A tápoldatozást függeszd fel.

Öntözés másodvirágoztatás esetén

Hetente 1x, maximum 2x öntözd, amikor az ültető közeg már majdnem kiszáradt. A léggyökerek színének változása is segít. Ha zöld, ne öntözd, ha szürkéssé válik, kapjon vizet.

Mivel öntözd?

Az esővíz az abszolút kedvence, de mindenképpen lágy víz legyen. 2-3 napig állni hagyott, mésztől leülepedett, kellemesen langyos víz az ajánlott. A hideg csap víz nem tesz jót neki.

Hogyan öntözd?

Fölülről öntözd, finoman. Ne álljon alatta víz. Párásíts gyakran.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?