OTTHONKA

Leolvasztod a hűtőt? Így tartsd frissen az ételeket, amíg takarítasz!

A hűtőnek is szüksége van időnként egy alapos takarításra. De mit csinálj a melegben a benne levő kajával, amíg leolvasztod? Megmutatjuk a trükköket.

Ha kiveszed a hűtőből a kaját, ebben a nagy melegben könnyen megromlik. Ráadásul, ha a lefagyasztott ételek felolvadnak, akkor vissza sem tanácsos őket fagyasztani. De mit tehetsz, hogy ne kelljen semmit kidobni?

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Hűtő 01

Fotó: Pixabay.com

Először is, időzíts jól. Tedd a hűtő takarítását egy olyan napra, amikor esős, hűvös az idő. Lehetőleg a nagybevásárlás előtt takarítsd a hűtőt, amikor nincs benne annyi minden. Ha rendszeresen lefagyasztod a kerti termést, akkor még azelőtt tisztítsd ki a hűtőt, mielőtt leszednéd a gyümölcsöt, zöldséget.

Szorítsd a leolvasztás idejét a minimumra. Ne várd meg, míg a fagyasztó magától leolvad, segíts rá meleg vízzel, ha hűtőszekrény polcait pedig minél gyorsabban mosd és töröld át. Minél hamarabb megvagy, annál kevésbé kell aggódnod.

Nem minden étel romlik meg hamar. A legrosszabb a fagyasztott áruk helyzete, legyen szó akár húsról, akár zöldségről, gyümölcsről, készételről, vagy pláne fagyiról. A sima hűtőben pedig a tejtermékeket és a húsféléket, szalámikat, felvágottakat fenyegeti a legnagyobb veszély. A zöldségek viszont egy darabig jól elvannak a hűtőn kívül is. Fordítsd a figyelmedet azokra az ételekre, amelyek a legkockázatosabbak.

Hűtő 02

Fotó: Pixabay.com

Nézd meg, mit lehet hamar felhasználni. A hűtő takarítása jó alkalom a szelektálásra is. Azokat a fagyasztott ételeket, amelyek már régóta ülnek a hűtőben, esetleg meg is feledkeztél róluk, de még felhasználhatóak, tervezd be a következő napok menüjébe. Nem baj, ha kiolvadnak, egy-két napra beköltözhetnek a sima hűtőbe. Az is jó megoldás, ha még aznap megfőzöd őket, és a kész, főtt ételt tárolod pár napig a hűtőben, amíg elfogy. A legkényesebbek a jégkrémek, így ebből a szempontból a hűtőtakarítás napja a lakoma napja is lehet, a gyerekek biztosan örülni fognak neki.

Hűtő 03

Fotó: Pixabay.com

Készülj fel hűtőtáskákkal és jégakkukkal! Egy-két órát a jégakkuval alaposan kibélelt hűtőtáskában is kibírnak a fagyasztott ételek. Nyugodtan pakold meg szorosan a hűtőtáskát, hogy a fagyott élelmiszerek egymást is hűtsék a művelet közben. Ha van pincéd, vagy más hűvös terület a lakásban, tedd oda a hűtőtáskákat.

Ha elkészültél a hűtőtakarítással, mielőtt visszapakolnál, ellenőrizd a fagyott élelmiszerek állapotát. Ami fagyos maradt, mehet vissza, de ami az óvintézkedések ellenére mégis felolvadt, az már ne kerüljön a mélyhűtőbe, inkább használd el, amilyen gyorsan csak lehet.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?