tóth gabi
Szeretjük a banánt, mert finom és egészséges. Szinte naponta esszük, a héja pedig landol is egyenesen a szemetesben. Milyen kár! Gyûjtsd inkább össze! Felhasználhatod frissen, de akár szárítva is. Gazdag tápanyag lesz a növényeid számára. Egészségesek és gyönyörûek lesznek tõle.
Az embernek és a növénynek is a fejlődéshez tápanyagokra van szüksége. A banán az egyik legkitűnőbb forrás. Bőségesen tartalmaz káliumot és foszfort.
Oszd meg a banánodat a növényeiddel!
Ne dobd ki a héját, hanem gyűjtsd össze nekik.
Mutatjuk, hogy tudják a legjobban hasznosítani.
Vágd fel a banánhéjat 2 cm-es darabokra. A növény ültetése előtt szórd be jó mélyre, egyenesen az ültető gödörbe. A héj felvágásával gyorsítod a bomlás folyamatát.
A banánhéjat beledobhatod a komposztba, ahol a többi konyhai hulladékkal együtt csodás, tápláló földdé bomlik.
A bomló banán szaga elriasztja a tetveket. A biztos hatásért ásd a növény tövének közelébe.
A barnára érett banánhéjat tedd egy vízzel teli befőttesüvegbe. Áztasd két napig. Hajítsd a komposztba a kiázott héjat, a tápoldatot pedig öntsd a növényekre. (Emberi fogyasztásra nem alkalmas!)
A szobanövények leveleinek portalanítására kiváló a banánhéj.
A belső, fehér felével töröld át a növényt. Nem csupán eltávolítja a rátapadt port, de tápanyaggal is ellátja. Szép, fényes lesz tőle a levél, és a port is taszítja.
A frissen földbe juttatott banánhéj gyorsan megpenészedik. Szárítva, por alakban a földhöz keverve sokkal tovább szolgál táplálékként.