OTTHONKA

Így viselheted jobban az ismét kezdődő bezártságot

Megőrjít az otthonlét, és lavírozol a hazaadott munka és a háztartás között? Megmutatjuk, hogyan hozd ki a legtöbbet ebből a kényszerszünetből.

A hosszas bezártság senkinek nem tesz jót, de ebben a helyzetben szükségszerű. Ha otthon dolgozhatsz, és otthon tanuló gyerekeid is vannak, fontos, hogy már az elején kereteket szabj, hogy ne essenek szét teljesen a napjaitok.

Először is, az iskolával együttműködve jelöljétek ki azokat az órákat, amikor a gyerekeknek tanulniuk kell. Ha otthoni munkavégzést írt elő a céged, te is egyeztesd le velük, mikor kell dolgoznod, kell-e tartanod a hagyományos munkaidőt. Ezt, és az otthon levő technikai eszközök, számítógépek, okostelefonok számát figyelembe véve alakítsátok ki a napirendet. Természetesen szerepeljen benne idő az étkezésre, és az együttlétre, közös családi szórakozásra is.

Bazártság 01

Fotó: Pixabay.com

Öltözzetek fel. Csábító lenne egész nap pizsamában lenni, mégis, legalább valamilyen kényelmes otthoni ruhába öltözzetek át. Ezzel is jelezzétek a pihenés és a munka határait.

Ami az étkezést illeti: igyekezzetek minél kevésbé egyhangúan táplálkozni. A menütervezés most különösen hasznos, hiszen minél kevesebbszer kell a boltba menni, annál jobb. Ha mégis vásárolnod kell, vegyél olyan zöldségeket, gyümölcsöket, amelyek viszonylag sokáig bírják a kamrában: répát, almát, savanyú és fejes káposztát, üveges befőttet, savanyúságot. Így a család immunrendszerét is könnyebb formában tartani. Amikor csak lehet, főzzetek együtt. Ne a számítógép előtt egyetek, terítsetek meg, üljetek asztalhoz.

Bazártság 02

Fotó: Pixabay.com

Ne maradjon el a napi levegőzés és mozgás. Ehhez nem kell kimenni a lakásból, elég, ha a teraszra, az erkélyre, vagy akár az ablakhoz álltok ki egy fél órára beszélgetni. Ha kertes házban éltek, természetesen nagyobb a mozgástér, de egy kicsi erkély is elég lehet ahhoz, hogy kiülj egy fél órára. Ennyi szünet mindenkinek kell, hogy kiszellőzzön a feje.

Tornázzatok otthon! Egyre több edző, jógaoktató és más szakember tart online akár ingyenes órákat. Ha körülnézel az interneten, gyerekeknek való tornát sem nehéz találni. Így könnyebb átvészelni a játszótér nélküli napokat, és otthon tornázni biztonságosabb, mint lemenni a parkba, ahol esetleg sokan lehetnek.

Bezártság 03

Fotó: Pixabay.com

Rendezd át egy kicsit a lakást! A szelektálás, a rendrakás, az átrendezés, a tavaszi lakásdíszítés mind alkalmas arra is, hogy a lelkedben is kicsit rendet rakj. A tavaszi nagytakarításnak ebben az időszakban különösen nagy jelentősége van.

Törődj a lelkeddel is. A huzamosabb ideig tartó bezártság még azokat is megviseli, akik egyébként nem túlságosan társaságkedvelőek. Minden nap szánj időt valamilyen viszonylag nyugodt tevékenységre, például olvasásra. Nézz vicces filmeket, videókat, hallgass zenét. Ragadj meg minden lehetőséget arra, hogy felvidulj. És ha nem is személyesen, de telefonon, interneten keresztül tartsd a kapcsolatot a barátaiddal, amennyire lehet, támogassátok egymást.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?