OTTHONKA

Így teszi tönkre minden nő a mosógépet

A mosógép az egyik legdrágább felszerelés a lakásban, ezért egyáltalán nem mindegy, meddig szolgál bennünket. Az élettartamáért mi is felelősek vagyunk. Most felsoroljuk azokat a legfőbb hibákat, amivel árthatunk neki
címkék:

Micsoda könnyebbség az életünkben, hogy nem kell a lavór vagy kád fölött görnyednünk! Vége azoknak az időknek, amikor a durva, mosószeres vízben áztatva kezünket, sebeket ejtünk a bőrünkön, miközben lankadatlanul dörgöljük a piszkos ruhákat.

A mosógépek átvették ezt a kemény munkát, jelentősen megkönnyítve az életünket.

Sajnos azonban a mosógépek sem élnek örökké.  Mi több, ezeknek az érzékeny műszereknek az élettartamáért te is felelős vagy.

Mire figyelj, hogy minél tovább épségben, egészségben szolgáljanak téged? Kerüld a következő hibákat.

1. Egyenetlen padló

Ha nem vízszintes, hibátlan felületre kerül a gép, olyan rezgés keletkezik benne, ami tönkre teszi.

2. Túltöltés

Ha túl sok ruhát tömsz bele, elveszti az egyensúlyát a gép.

Megváltozik a munkaritmusa, ami hatással lesz a mosás minőségére. A túlsúly plusz nyomást fejt ki a gépre, és ez a motor túlmelegedéséhez vezet. A törölközők, takarók nagyon sok vizet vesznek fel. Erre is gondolj, amikor ilyesmiket mosol.

3. Túl sok mosószer

Ha az ajánlottnál több mosószert használsz, az eredmény sajnos nem a még tisztább ruha lesz!

A fölösleges mosószer tönkre teheti a ruhát, a vízvezetéket és a mosógép motorját is.

4. Rossz hang

Észreveszed, hogy megváltozott a gép hangja, mégse hívsz szerelőt. Ha ez így marad, a problémák tovább súlyosbodnak.

5. Rendszeres tisztítás

A mosógép kimossa a ruhát, de önmagát nem képes tisztítani.

A lerakódott mosószermaradványok penészképződéshez vezethetnek, a szűrőben felhalmozódott szösz pedig eldugíthatja a kifolyócsövet. Évente legalább egyszer tisztítsd ki a gépet. Ha furcsa szagot érzel, vagy szemetesnek látod, akkor ne várj tovább, azonnal takarítsd ki.

Töröld le az összes elérhető helyet, és futtass le egy tisztító programot. Ehhez a bolti kemikáliák helyett ecetet vagy szódabikarbónát használj. Nem csak csúnya, de káros a mosógépnek, ha hetekig ottmarad a mosópor vagy öblítőszer maradványból keletkezett lerakódás. A bennük lévő kémiai összetevők roncsolhatják a gép anyagát, vagy korrodálják.

A gumitömítésről se feledkezz meg. Hetente töröld tisztára egy nedves ruhával.

A szűrőt rendszeresen ellenőrizd. Távolítsd el a felhalmozódott szöszt, belekerült idegen anyagot. Ha eltömődik, akadályozza a beömlő víz sebességét és a mosás minőségét.

A mosógép külső kabátját is tartsd tisztán. Ablakmosó folyadékkal megspriccelt ruhával töröld át a tetejét és az oldal-lapokat.

6. Kiszárítás

Használat után ne zárd le azonnal az ajtaját. Itasd fel a nagyja nedvességet, töröld át egy nedves ruhával, és hagyd kiszáradni. 20-30 perccel a mosás után egy száraz törlőruhával ellenőrizd, nem maradt-e nedves valahol.

7. Kíméletesen a gombokkal

Bánj finoman a kezelő gombokkal. Ne fejts ki rájuk extra nyomást, és ne tekerd az ellenkező irányba. Ezek érzékeny pontjai a gépnek. Nagyon gyorsan tönkre teheted a drága masinát, ha nem vagy velük kíméletes.

8. A mosógép nem pakolóhely

Ne tegyél a gépre semmilyen nehéz dolgot. Ha nem használod, takard le. Így megóvhatod a karcolódástól.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?