OTTHONKA

Így locsold a kertet, hogy egész nyáron minden gyönyörű legyen

Hogyan duplázd meg kerted hozamát, hogyan emeld a minőségét? Hogyan lehetséges védekezni a kórokozók, kártevők ellen kémiai szerek nélkül? A megoldás a helyes öntözésben rejlik!

Hogyan lehetne megduplázni a kerted hozamát, hogy közben a minősége is jobb legyen, mint valaha? Sikeresen védekezni a növényi betegségek, kórokozók és károsító rovarok ellen? A kulcs a megfelelő időben és módon történő locsolásban rejlik. Mutatjuk, mire figyelj:

1. Ismerd meg, milyen fajta a kerted talaja

Ha agyagos, akkor több vizet tart meg, és hosszabb ideig. A homokos talaj kevesebb vizet tart meg, és hamarabb kiszárad. Tanuld meg úgy kezelni a földedet, hogy hosszabb ideig megtarthassa a növények számára szükséges nedvességet.

2. Figyeld az időjárást

Nem elég automatikusan vízzel elárasztani a kertet. A locsolás mindig függjön a pillanatnyi időjárástól. Például forró, száraz időben többször kell locsolni, míg hűvösebb, párásabb napokon ritkábban.

3. A növények fajtáitól is függ

A növények nem egyformán igénylik az öntözést. Például több vizet kívánnak a nagy méretű növények vagy a fiatal palánták. A zöldségeket is gyakrabban kell öntözni, mert a fákkal, bokrokkal ellentétben, a gyökerük nem hatol mélyre, ezért kevesebb vizet tudnak felszívni

 4. Hogyan öntözz?

A legjobb, ha a tövénél, a föld közelében locsolod a növényt. A gyökérhez kell eljuttatnod a nedvességet. Mivel a legtöbb fertőzés a földdel kerül a növénybe, lehetőleg kerüld el, hogy öntözéskor a föld a vízzel felcsapódjon a növény leveleire.

5. Mulcs

Ha mulccsal takarod be a növények talaját, a gyökérzet könnyebben tartja meg a szükséges nedvességet. A felcsapódó földtől is megvédi a takarás. Nem lehet eléggé hangsúlyozni, milyen fontos, hogy ne felülről öntözz! A növény tövét öntözd.

6. Mikor öntözz?

A reggeli órák a legalkalmasabbak. Ilyenkor még hűvösebb a levegő, nem párolog el olyan gyorsan az öntözővíz. Ha meztelen csigát találsz a kertedben, akkor este már ne öntözz! A hűvös, nedves talaj odavonzza az egész rokonságukat. Óriási bulit csapva, elképesztő kárt tesznek a nagy munkával létrehozott kertedben. Persze a csigainváziót megfékezheted azzal is, ha csirkéket szabadítasz a kertedre. No, ők gyorsan felfalják a lassan, de módszeresen dolgozó kártevőket. Hanem ami a csata után marad, annak sem fogsz örülni…

7. Mennyi víz az ideális?

Az alapos öntözés a célravezető. Ha öntözéskor öt centiméter mélységig eljuttatod a vizet a talajba, akkor elég hetente egy-kétszer öntözni. A felületes, minden napi öntözés hatására a növény gyenge gyökereket fejleszt, és a termése is silányabb lesz. Kivétel ez alól a magról frissen vetett növény és a fiatal palánta. Azokat muszáj naponta locsolni.

8. Milyen eszköz a legjobb?

Ha van rá mód, válaszd a szórófejes vagy a csepegtető öntözőrendszert. Ha lassabban kerül a víz a földbe, jobb hatásfokú lesz. Így a nedvesség oda kerül, ahol szükség van rá, azaz a gyökérhez.

Kisebb kertek öntözéséhez kiváló a locsolókanna. A vizet a növény tövéhez juttasd.

Tipp:

Ha betartod az öntözés szabályait, akkor káros kémiai anyagok nélkül is egészséges növényeket termelhetsz.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?