OTTHONKA

Így készítsd fel a kerted a télre, ezt kell most tenned

Még pár kisebb munka, egy utolsó roham az őszi kertben, és végre hátradőlhetsz, vége a szezonnak.

A hirtelen jött reggeli zimankó kijózanított mindenkit: a szép, nyárutói meleg napoknak egyszer bizony vége szakad. Nyakunkon a tél! Addig is még van pár tennivaló a kertben, hogy aztán a kandalló mellett összekuporodva, vörösbort szürcsölgetve, nyugodt lelkiismerettel várd a telet.

Távolíts el minden elpusztult vagy halódó növényt a kertből

Ne hagyd, hogy az egykor életteli növények lehullva penészedjenek a kertben.

Gyökerestől, szárastól szedd ki őket, minden növénymaradékot gondosan eltávolítva. Csinálj helyet a tavasszal elültetendő növényeknek. Időt, energiát takarítasz meg, ha most kitisztítod a kertet.

Szedd össze a hullott gyümölcsöket

A fogyasztásra alkalmatlan gyümölcsöket is gyűjtsd össze, és tedd a komposztba. A télen át szanaszét heverő, rothadt gyümölcsök vonzzák a kártevőket. Ezt biztos nem akarod.

Gyomtalanítsd az ágyásokat

A szezon végén húzgáld ki az itt-ott kihajtó gyomokat.

Ezzel megakadályozod, hogy jövőre elszaporodjanak.

Vesd el, amit még idénre terveztél

1. Vesd el a kora őszi magokat: még ki tudnak kelni, ha kicsit enyhül az idő. Megerősödve át is telelnek, és tavasszal hamarabb jöhet a betakarítás. Október elejéig vesd el a salátát, sóskát, spenótot, fokhagymát, kelkáposztát.

2. Tél alá vetés: november végén, december elején is elvetheted a magokat. Ebben az esetben kicsírázás nélkül telelnek át, de megszívják magukat a téli nedvességgel. A petrezselyem, a sárgarépa, saláta, zöldborsó, fokhagyma, vöröshagyma is elvethető ezzel a módszerrel.

Takard le az ágyásokat

A fekete műanyag fólia nagy szolgálatot tesz: nem kelnek ki a gyomok, ám elpusztulnak alatta a kártevők. Vállon veregetheted majd magad, mert töredéknyi gaz fog csak kikelni a következő évben.

Energiát és időt spórolsz, mert alig kell majd gyomlálnod.

Virágoskert

Nem csak a rózsa, a többi virág is erősebb, egészségesebb lesz, ha elvirágzás után az egész virágfejet letöröd vagy lemetszed.

Az érett magokat szedd össze, hogy tavasszal elvethesd. Száraz, levegős, hűvös helyen tárold. Írd rá, melyik zacskóban melyik virág (zöldség) magja található.

A hagymás virágokat ilyenkor a legjobb elültetni. Legalkalmasabb erre a szeptember vége, de kicsit később, még a fagyok előtt is időben vagy.

Szaporítsd az évelőket

Az elvirágzott, több tövűvé fejlődött növényt szedd ki a földből, és a tőrésznél szedd szét. Napos helyen, nyirkos, fellazított talajban neveld tovább.

Gyomtalanítás

A felszedett virágok után is alaposan gyomtalaníts.

Pázsit

A pázsit is igényli az év utolsó, őszi munkálatait, hogy tavasszal gyorsan pompássá váljon. Itt olvashatod, mi a teendő. 

És ezeket olvastad már?