tóth gabi
Lecsengett az utolsó hóesõs idõszak, lassan a talaj menti fagyoknak is vége. Ideje, hogy földbe kerüljenek a legelsõ magok a veteményben. Indítsuk egészségesen az idei szezont!
A legszívósabb vetemények alacsony hőmérsékleten is képesek kicsírázni és kibírják a fagy-közeli hőmérsékletet. Ilyen a borsó, a spenót, a vöröshagyma, a hónapos retek, a fejes saláta.
Ez a tavasz első konyhakerti növénye, igazi hidegtűrő, februártól folyamatosan lehet vetni - így heteken át terem majd a friss zsenge retek. Nem árt a magoncok fölé egy fehér fóliát húzni, hogy a hajtásokat ne csípje meg a hajnali fagy.
Ez is a tavasz első zöldségei közé tartozik. Már elkezdheted a vetését. Húzz egy 6-8 cm mély barázdát és szórd bele a salátamagokat, majd öntözd meg és takard be. Ha 4-5 cm nagyságú lesz, szét kell palántálni.
A magokat már március második felében kiszórhatod úgy, hogy 3-5 cm mélyen kerüljenek a talajba. Sortávolság 25-30 cm, méterenként 40-50 magot vess el. Néhány hét múlva ki kell egyelni, hogy kifejlődjenek a hagymafejek.
A magokat keverd össze homokkal és úgy szórd bele a barázdába, így nem lesz annyira sűrű a növény, amikor kikelt.
Ezt a magot már február végén, március elején elvetheted. A sortávolság legyen 12-25 cm között és magokat szemenként szórd el az 5-6 cm-es barázdába. Így remek termést hoz.