OTTHONKA

Ezt kell tenned most, ha óriási fej fokhagymákat szeretnél a kertedbe

Minden konyhában alapkellék a fokhagyma, ami nem csupán finom, de egészséges is. Ám olcsó soha nem volt; nem véletlen, hogy egyre többen ültetik kiskertben. Mutatjuk, hogyan lesz bőséges és gigantikus méretű a termés!
címkék:
  • Szerző:

Nélküle elképzelhetetlen a fasírt, a pörkölt, és a téli náthás hónapokban hatalmas segítség. A fokhagyma ültetése nem bonyolult; de ahhoz, hogy bőséges termésed legyen jövőre, és szép, hatalmas fejek, most kell elültetned. Sokan kacérkodnak ugyanis a gondolattal, hogy maguk termesszék meg a család számára szükséges fokhagymát, és nem csupán azért, mert sokszor roppant drága ez a kincs a boltban; hanem azért is, mert gyakran tapasztalni, hogy a külföldről importált fokhagymának nincs olyan erős, intenzív íze, mint a hazainak. Tavasszal is elduggathatod, de a fokhagyma ültetése ősszel a leghatékonyabb; mutatjuk, hogyan fogj neki!

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Zöldfűszer 03

Már most gondoskodj a jövő évi fokhagymatermésről! Fotó: Pixabay.com

Szereti a tápanyag-dús talajt

A fokhagyma soha ne kerüljön frissen trágyázott földbe. Fotó: PIxabay.com

Első körben gondold ki, hova szeretnéd duggatni a fokhagymákat; alapszabály, hogy ahol hagymaféléket neveltél az előző négy évben, oda nem mehet, hiszen a hagymaágyásban felszaporodott kórokozók és kártevők megtámadják a fokhagymát is. Bőséges humusztartalmú, agyagos talajban fejlődik a legjobban ez az egészséges hagymaféle; de arra kifejezetten érzékeny, ha friss trágyát kap.

Ne halogasd sokáig az ültetést

Legkésőbb október végéig ültesd el az őszi fokhagymát. Fotó: Shutterstock

Az ősszel ültetett fokhagyma még a tél beállta előtt begyökeresedik, és emiatt tavasszal korán fejlődésnek indul. Nem csupán hamarabb hoz termést, mint a tavaszi, de sokkal bőségesebb szüretre is számíthatsz. Egyetlen hátránya, hogy nem oylan jól eltartható, mint a tavasszal ültetett fokhagyma. Szeptemberben már elduggathatod a fokhagymát, de legkésőbb október végéig van időd rá.

Egészséges növénnyel dolgozz

Fokhagyma 01

Csak egészséges gerezdeket használj az ültetésnél. Fotó: Pixabay.com

A fokhagyma ültetése gerezdekről történik: vagyis egy friss fokhagymafej gerezdjeit kell a földbe duggatnod. Nagyon figyelj arra, hogy a szétbontott hagymafej egészséges és hibátlan legyen; alaposan nézd át a gerezdeket bontáskor. Ültetés előtt egy nappal bontsd fel a hagymát, mert ha túlságosan korán szeded szét, a gerezdek megpenészedhetnek. Az ültetési mélység 4-6 centiméter, a sortávolság 28-30 centiméter. A tövek 10-15 centire legyenek egymástól, így tudnak a legszebben fejlődni a fejek. Bár télen nincs vele teendőd, a meleg hónapokban több öntözést igényel, mint a tavaszi ültetés, ugyanis kevésbé érnek mélyre a gyökerei. Az őszi fokhagyma meghálálja a gondoskodást: már júniusban learathatod a bőséges termést.

 

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?