OTTHONKA

Fa kerti bútorod van? Így lesz sokáig tényleg gyönyörű

Ha szeretnénk, hogy a fából készült bútoraink, padjaink hosszú éveken át kertünk díszei és használati tárgyai legyenek, akkor bizony ápolnunk kell őket. Összeszedtük, mire kell ügyelni.

Ha tetszik, hanem minden évben időt kell szánni arra, hogy megtisztítsuk és olajjal kezeljük a kertben használt fából készült tárgyakat. A mindennapi használattól ugyanis a fa elkoszolódik, az eső pedig áztatja, a nap kiszívja és elszínezi a felületeket. A kezeletlen fa nem csak egyre csúnyábbá válik, de könnyen roncsolódik is. A nyári rendszeres lemosáson kívül, bizony van más teendőnk is, ha azt szeretnénk, hogy bútoraink sokáig kiszolgáljanak minket.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: 123rf.com

Fontos a rendszeres olajozás

Az első és legfontosabb feladat az olajos ápolás, hogy ne száradjon ki a fa. Keféljük le egy erősebb kefével a port, és az egyéb szennyeződéseket. Kenjük be a bútort favédő anyaggal (kertibútor-olajjal, lazúrral), de akár színtelen lakkot is használhatunk. Arra azonban ügyeljünk, hogy a keményfa bútornak teljesen száraznak kell lennie, mielőtt olajjal kezelnénk. Használjunk kifejezetten ilyen típusú anyaghoz ajánlott olajat. Egy szezon alatt 2-3 olajos kezelés javasolt, mielőtt eltennénk a bútort télire.

Arra ügyeljük, hogy a tikkfa garnitúra másfajta kezelést igényel.

Fotó: 123rf.com

Mit kell tenni, ha felüti a fejét a penész?

Ha a kezelések ellenére megjelenne a bútoron gomba vagy penész, akkor az érintett terület elsötétedhet, vagy akár feketévé is válhat. Ebben az esetben a következőket kell tennünk: Mossuk le a bútort többször is fatisztító folyadékkal. Ha továbbra is sötét marad a felület, akkor készítsünk erős, klóros oldatot. Ezzel is mossuk át a fát, majd öblítsük le tiszta vízzel. Nagy hőmérséklet ingadozás és pára következtében kialakulhat ártalmatlan, fehér porként megjelenő gomba is. Ezt töröljük le egy ruhával vagy kefével a bútorról, csak ezután kezeljük le olajjal.

Téli tárolás

Nagyon fontos, hogy ősszel, megfelelő helyre rakjuk a használaton kívüli tárgyainkat. Autóbeállóban vagy garázsban lehet a legjobb helyük, hiszen ott megfelelően szellőznek, ugyanakkor hótól és esőtől is védve vannak. Száraz, meleg helyeken könnyen kiszáradhatnak. Műanyaggal ne takarjuk le, mert ettől gombásodhat vagy megrohadhat a fa.

 

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?