RETRO RÁDIÓ

Ezeket az ételeket SOHA ne tedd együtt a hűtőbe, ha jót akarsz!

Ezeket az ételeket SOHA ne tedd együtt a hűtőbe, ha jót akarsz!
Rózsa Dia
Szerző
Rózsa Dia
Létrehozva2017. 02. 09. 08:00

Megvetted a drága zöldségeket, gyümölcsöket. Tárold õket úgy, hogy a legtöbbet hozd ki belõlük ízben, eltarthatóságban.

Biztosan hallottál róla, hogy a kertben, a földeken bizonyos növények rosszabbul fejlődnek meghatározott növények szomszédságában, illetve sokkal szebben virulnak másokkal együtt. Nos, ilyesmi még a hűtőszekrényben is előfordul. Rossz hatással vannak egymásra, könnyebben romlanak. Érdemes őket egymástól elkülönítve vagy legalább távol tárolni.

UBORKA

Sok gyümölcs, mint például a banán, a paradicsom, a dinnyefélék etiléngázt bocsátanak ki magukból, mely felgyorsítja az érés folyamatát. Az uborka hiperérzékeny erre, és gyorsan romlani kezd a szomszédságukban. Egyébként is jobban szereti a hűtőn kívüli körülményeket. Ha mégis hidegen szeretnéd fogyasztani, pár napra beteheted (gyümölcsöktől távol).

FRISS FÛSZERZÖLDEK

Kezeld őket úgy, mint a vágott virágokat. A leveleik szárazak legyenek. Vágd le a szárak végét, és tedd friss hideg vízzel töltött kancsóba. Tedd kancsóstól a hűtőbe. A bazsalikomot is vízbe állítva tartsd, bár ez a növény inkább a szobahőmérsékletet kedveli. Ha a víz elnyálkásodik, öntsd ki, öblítsd le a szárakat, és tedd friss vízbe. Akár 2 hétig eltarthatók ily módon.

FÕZÕ- és SÜTÕTÖK

Hosszú ideig eltarthatóak, de az alma és az őszibarack (és más érett gyümölcs) megakadályozhatja ezt. A főzőtök előbb megsárgul, majd hamar megromlik. Ez a két tökféle leginkább a szobahőmérsékletnél hűvösebb, de a hűtőnél enyhébb hideget kedveli. Megfelelő hőmérsékleten egy nagyobb tök fél évig is eltartható, a kisebbek 2-3 hónapig.

GYÖKÉRZÖLDSÉGEK

A répafélék, a karalábé, a cékla, a jamgyökér, a hagymafélék az ásványi anyagokban legdúsabb élelmiszereink közé tartoznak. Hogy a leghatásosabban kinyerhessük belőlük ezt a földből nyert tápanyagot, érdemes hűvös, sötét, nem túl száraz helyen tárolni mindet. A hűvös, de nem fagyos pince az ideális, de papírba csomagolva vagy frissen tartó zacskóba téve hűtőben is elállnak. Csak magukban, csupaszon ne told őket a hűtőbe, mert hamar elfonnyadnak, tönkremennek.

BOGYÓS GYÜMÖLCSÖK

Nagyon gyorsan romlanak, mert könnyen penészednek. Az eltarthatóságukat növelheted pár nappal, ha a penészedést megakadályozod: pár percre mártsd a gyümölcsöt 1-3 arányban ecet és víz keverékébe. Az ecet megakadályozza a penészgombák szaporodását. Csepegtesd le egy szűrőedényben, majd gondosan szárítsd meg: terítsd szét egy ruhán vagy törlőpapíron, esetleg papírral fedett gyümölcscentrifugában gyengéden csapd ki belőle a vizet. A hűtőben fedél nélküli dobozban, lazán, levegősen tárold.

NARANCS és ALMA

Ez a két gyümölcs ellenség a hűtődben. Ne tárold őket egymás mellett. A narancs legjobban eláll, ha hálóba teszed be (messze az almáktól), így a levegő keringhet körülötte. Plasztikban gyorsan bepenészedik.

BANÁN

Szépen mutat a banán egy tálcán, hatalmas fürtben. Ám így tökéletesen egyszerre fog beérni az egész brancs. Válassz le 1-2 darabot, rakd a gyümölcskosárba az asztalra. A többit, fürtben hagyva tedd a hűtőbe, hogy késleltesd az érést.

KRUMPLI és HAGYMA

A serpenyőben remekül illenek egymáshoz, de a hűtőben ki nem állják a másikat. A krumplit legjobb a hűvös pincében tárolni, de annak hiányában, papírba csomagolva, kondenzvíz-lecsepegtetős tárolóban hűtőben is jól eltartható. A vöröshagymát a fokhagymával együtt tedd a hűtőbe, levegőtől nem elzárva.

AVOKÁDÓ ÉS BANÁN

Az avokádó rendkívül gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban. Húzós ára miatt érdemes megfontolni a tárolását. Hosszabb ideig eltartható a hűtőszekrényben. Akármikor levághatsz belőle egy szeletet, ha megkívánod, csak a magját hagyd épen, és utána egy forgács vöröshagymával együtt zárd vissza, légmentes tartóba. Ha az érését szeretnéd meggyorsítani, helyezd egy időre a banán mellé.

PARADICSOM

Ez az a gyümölcs (bizony, NEM zöldség!), mely a hűtőn kívül érzi magát a legjobban. Hűtőben csak 2-3 napig bírja. Szobahőmérsékleten tartva adja a legtöbb ízt. Ha leszelsz belőle egy darabot, utána már muszáj hűtőbe tenni, hogy ne szaporodjanak el rajta a káros baktériumok.

ZELLERSZÁR, SPÁRGA

Készíts a hűtőbe mártogatni való zöldséget. Vágd szeletekre a zellerszálat, és tedd vízzel töltött műanyag tárolóba. Bármikor elvehetsz belőle párat, mártogatásra kész. Műanyag zacskóban ne tárold, mert hamar lepuhul, élvezhetetlenné válik. A spárgának távolítsd el a fás végét. Boríts rá műanyag zacskót, és zárd le a spárga „bokájánál” gumigyűrűvel. Állítsd hosszú pohárba, melybe 2 cm-nyi vizet öntöttél.

KUKORICA

A csöves kukoricát rövid ideig tárolhatod a hűtőszekrényben. A kevésbé hideget szereti. Soha ne tedd nejlon- vagy papírzacskóba. Ám hagyd rajta a fedőleveleket, hogy ki ne száradjon. A hűtő aljába, az ajtóhoz közeli helyre pakold, ott van a legkevésbé hideg.

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.