OTTHONKA

Pusztul a kertben a diód? Így védheted meg

Évek óta támadja a diót a dióburok-fúrólégy, ez a kártevő a termés felét is elpusztíthatja. De emiatt nehogy kivágd a fákat; mutatjuk, hogyan tudsz védekezni ellenük!
  • Szerző:

Akinek van diófa a kertjében, annak nem kell bemutatni, milyen kárt képes okozni a dióburok-fúrólégy. Ősszel, amikor számítani lehet a termésre, a diók megfeketedve, idő előtt lehullanak; a burok ragacsos, nyálkás, a lehullott dió bepenészedik, és legtöbbször mehet a kukába.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Pixabay.com

Sokan megpucolják, megtörik a fekete diót is, és való igaz, hogy így valamennyi termés megmenthető; ám a dióburok-fúrólégy kártétele miatt sokszor a dióbél ráncos, esetleg penészes lesz. Ennek a kártevőnek nincs természetes ellensége, a hatalmas diófákat permetezni lehetetlenség; ám ez nem jelenti azt, hogy fel kell adnod a küzdelmet. Mutatunk néhány trükköt, amik bár az egész termést nem mentik meg, jelentősen csökkenthetik a kárt.

Fotó: Shutterstock

A fúrólégy rajzása most, július közepén kezdődik, és akár októberig is eltarthat, ha kedvező az időjárás. A bábjai a talajban telelnek át, majd légyként a még zöld diótermésbe rakják le a petéiket. Ahogy a lárvák táplálkoznak, a dió úgy megy tönkre; sokszor még zölden, részben megfeketedve lehullik. Kisebb fáknál még működhet a permetezés, de sokan nem akarnak vegyszert használni a kiskertben, ráadásul magánházaknál többnyire óriási diófák vannak, az egész koronát nem lehet lekezelni. Ilyenkor júliusban kiskertben a leghatásosabb védekezés, ha sárga, ragacsos lapokat akasztasz ki a fa lombkoronájába; a legyeket ez vonzza, így tömegével ragadnak bele. Bár mindet nem pusztítja el, sok diót meg tudsz így menteni. Ilyen lapokat a gazdaboltok többségében be tudsz szerezni.

Fotó: Shutterstock

A talaj takarásával is sokat tehetsz a kártevő ellen, hiszen a lárvák a földbe igyekeznek, hogy ott bábozódjanak be. Ha teheted, takard le a fák alatt a földet agroszövettel vagy fekete fóliával, így nem tudnak lejutni a talajba. A legtöbbet azonban ősszel teheted a kártevők ellen: először is minél hamarabb szedd össze a fekete, lehullott termést, és semmisítsd meg! Tavasszal pedig érdemes felásni a fa körül a földet, és talajfertőtlenítőt beforgatni; ez jelentősen csökkenti a számukat.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?