OTTHONKA

Büdös a mosógép? Így tisztítsd ki

Sok idegeskedéstől mentheted meg magad, ha odafigyelsz a mosógéped állapotára!
címkék:
  • Szerző:

Nincs is annál rosszabb, amikor a frissen mosott ruhák illata helyett dohos, poshadt szagú ruhákat veszel ki a szárítóból. A problémát legtöbbször a koszos mosógép okozza, mert a nedves, meleg közeg tökéletes táptalaja a penészgombák és baktériumok szaporodásának. Ez okozza a kellemetlen szagot, ami sajnos az egészségre is ártalmas. Rengeteg készen kapható fertőtlenítőszert és tisztítófolyadékot vásárolhatsz a boltokban a mosógép tisztántartására, de most inkább a házi megoldásokat emelnénk ki. Mindig kéznél vannak, ha gyorssegélyre van szükség.

Fotó: Pixabay

Nézzük a mosógép tisztításának lépéseit és praktikáit:

  1. A legkényesebb rész az öblítő- és mosószertartály: itt előszeretettel telepednek meg a gombák, ezért ezt a részt nagyon alaposan fertőtleníteni kell. Egy mosogatószivacs vagy egy használt fogkefe segítségével el tudod távolítani a lerakódásokat, szennyeződéseket. Az ecet tökéletes arra, hogy feloldja a vízkövet és fertőtlenítsen, de a dob bevonatán vagy gumitömítésekben kárt tehet, ezért csak a tartály tisztításánál használd. Érdemes minden mosás után papírtörlővel szárazra törölni a tartályt, hogy elkerüld a gombák újbóli megjelenését.

  2. Mosógép átmosása, dob tisztántartása: havonta egyszer indíts el egy üres 90 fokos mosást 3 evőkanálnyi mosószódával. Ez egy környezetbarát megoldás, ráadásul zsíroldó, vízkőoldó és vízlágyító hatású. Tisztán tartja a mosógép belsejét és eltűnteti a kellemetlen szagokat is. Sokat segíthetsz azzal, ha az egyes mosások után nem csukod be a mosógép ajtaját, hanem hagyod hosszan szellőzni, hogy kiszáradjon. Egy tiszta rongy segítségével érdemes kitörölni a pangó részt az mosógép ajtajának a gumitöméséből, mert ott is hamar elszaporodhatnak a gombák, és újra előjöhet az ezzel járó kellemetlen szag.

  3. Ne feledkezz el a mosógép szűrőjének tisztításáról! Mivel nincs annyira szem előtt, gyakran elfeledkezünk róla, pedig nagyon fontos a tisztántartása. Itt gyülemlik fel az összes kosz, szösz, állatszőr maradvány, de a kisebb tárgyak is, pl. gomb vagy aprópénz. Ezt is érdemes rendszeresen tisztítani és átmosni, mert nemcsak a mosás minőségét rontja, de akár súlyos dugulást is okozhat.

Csak pár percet kell rászánnod ezekre a praktikákra, cserébe garantáltan frissek és illatosak lesznek a ruháid minden mosás alkalmával.

 

 

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?