OTTHONKA

2000 forintból álmaid szekrénykéje!

Õsöreg pipereszekrényhez akár 1000 forintért hozzájuthatsz az ócskapiacon. Ha ilyet találsz, mindenképp csapj le rá, mert néhány óra alatt hálószobád ékességévé varázsolhatod!

Ha eddig nem barkácsoltál otthon, reméljük, cikkünk nyomán megjön a kedved. Fúrni-faragni, kacatokból kedves tárgyakat alkotni igazán klassz időtöltés. No, és fantasztikus érzés, amikor végre elkészül egy-egy "mű". A általad felújított bútorok magukon viselik kezed nyomát, bennük a szíved, a lelked, ezzel csempésznek szép csendben melegséget otthonodba. Ezt a varázslatot egyetlen bútorgyári termék sem tudja hozni! Szóval: hajrá! (Fehér Levendula Műhely)

RÉGI PIPERESZEKRÉNYBÕL OTTHONOD ÉKESSÉKE LEHET

Szükséges kellékek:

 • Spakli
 • Csiszológép vagy csiszoló vászon
 • Hideg zsíroldó
 • Kalapács
 • Véső vagy éles kés
 • Maradék csibedrót
 • Tűzőgép

 

Költségek: kb. 2000 Ft

Elkészítési idő: kb. 3 óra


A munka menete:

 

 

 1. Kívül-belül tisztítsd meg a szekrényt, majd az elmozdítható darabjait szereld le. Ebben az esetben leszedtük a hátlapot, leemeltük az ajtócskát, kiszedtük a polcot és eltávolítottuk a zsanérokat is.


2.  Spaklival kapard le az egyébként is pergő festéket - ennyivel könnyebb dolgod lesz a csiszolással.

 1. A csiszolóval  szép sorban csiszold le a szekrényke összes felületét, kívül belül. Ha koptatott felület megjelenítése a cél – mint esetünkben –, akkor nem kell tökéletesre csiszolnod. Ehhez épp elég lazán venned a feladatot: csak azt a festékréteget szedd le amit könnyen lejön.

 

 1. Nedves törlőkendővel távolítsd el a port, majd ha ezzel is megvagy, enyhe mosószeres vízzel töröld át  a szekrénykét, majd hagyd kiszáradni – legjobb, ha kiteszed a napra, úgy 10 perc alatt el is készül.

 1. Miután megszáradt, kend át lenolaj kencével a kisszekrényt. Egyrészt ápolja, felfrissíti a fát, másrész a lenolaj remekül kiemeli a látványos faerezetet.
 1. A szekrényke ajtajáról lehetőség szerint távolítsd el a furnérlemezt, javasoljuk, hogy helyére csibehálót feszíts, ezt tűzőgéppel fixálhatod. A kiálló drótvégeket kalapáccsal dolgozd el.

 


 1. A zsanérok helyét érdemes vésővel megigazgatni. A zsanérokat érdemes kicsit átcsiszolni és úgy visszatenni a helyére.

 1. A kissé megcsiszolt és átlátszóvá tett ajtó is visszakerülhet eredeti helyére. Ha régi fogója helyett csini porcelángombot teszel rá, egy egészen új szekrényke mosolyog vissza rád.

Kész a mű, megérte!

Ha kíváncsivá tett a téma, nézz szét szerzőnk műhelyében!

Megjött a kedved? Van még öltletünk! Ha van néhány használaton kívüli raklapod, jópofa kerti asztakát készíthetsz.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?