ÉLETMÓDI

Megkérdeztük olvasóinkat: ezekbe a magyar városokba látogatnának el legszívesebben ősszel

Jön a hosszú hétvége, ennek kapcsán megkérdeztük az olvasókat, szívük szerint hova mennének el pihenni Magyarországon belül.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Közeleg a hosszú hétvége és az őszi szünet is. Ennek apropóján kérdeztük meg a olvasóit, melyik lenne az a magyarországi úti cél, ahol szívesen eltöltenének egy kis időt.

1. Tokaj

MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Az első helyen Tokaj végzett, sokan szeretnének bort kóstolni vagy éppen a Tokaj-Hegyalján túrázni. Több mint 100 kilométernyi kijelölt túraútvonalon kirándulhatunk. Látogassunk el a Kopasz-hegy csúcsára, és élvezzük a lenyűgöző panorámát, vagy akár sétáljunk fel a Finánc-dombi kilátóba, ahonnan madártávlatból láthatjuk Tokaj kanyargós utcáit, a szőlőültetvényeket vagy a Tisza és a Bodrog összefolyását. A tokaji Szerelmi Pincesorról felsétálhatunk a Hétszőlő-dűlőbe is, és természetesen meg is kóstolhatjuk a borokat.

2. Hajdúszoboszló

A Debrecentől 22 km-re található Hajdúszoboszló Magyarország egyik legkedveltebb vidéki üdülőhelye, ahol Európa legnagyobb fürdőkomplexuma található. Sokan választanák helyszínül egy wellness-hétvégére. Sok olvasónk említette meg, hogy ha már ott vannak, szívesen ellátogatnának Hortobágyra is. A magyar puszta a világörökség részeként számos aktív kikapcsolódást kínál látogatóinak: a pusztai kocsikázás, a lovaglás, a kisvonatozás vagy a vadasparkok felfedezése egyaránt megfelelő választás lehet számukra.

MTI/Czeglédi Zsolt

A központi parkolótól könnyed sétára találhatók a legnépszerűbb nevezetességek is: a Kilenclyukú híd, a Nemzeti Park Látogatóközpontja, a Kézművesudvar, a Pásztormúzeum, a Körszín, a Madárpark, és a Hortobágyi Csárda is, ahol a gasztronómia kedvelői kóstolhatják meg a térség ételkülönlegességeit.

3. Szarvas

MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Csodás liget és vadbemutató várja a Szarvasra látogatókat. A gyerekbarát Állatparkban testközelből ismerhetők meg a Dél-Tiszántúlon honos állatfajok, így minden generáció számára tartalmas kikapcsolódást jelenthet a térség felkeresése. Szarvason egy másik csodálatos látnivaló az arborétum, közismertebb nevén Pepi-kert; a Hármas-Körös egyik holtága mentén alakult ki, és mára hazánk egyik legnagyobb és legjelentősebb élő fagyűjteményének számít, ahol száz évet megélt mocsárciprusokat, mamutfenyőket is láthatunk 82 hektár területen.

4. Lillafüred

MTI/Vajda János

A festői szépségű Lillafüred a Bükk keleti szélén, Miskolc városától 15 km-re a Garadna és a Szinva völgyének találkozásánál fekszik. A környék rengeteg lehetőséget ad a túrázásra, de azoknak is kitűnő úti cél lehet, akik nem rajonganak a hegymászásért. Mindenképpen érdemes végig sétálni a függőkerten, amely egyenesen a palotaszállóhoz visz fel és útközben tökéletes kilátás nyílik hazánk legmagasabb vízesésére is. Közvetlenül a sétányról nyílik az Anna-mésztufabarlang is, amelyben különleges természeti látnivalókban lehet részünk a megkövesedett falevelek lenyomataitól kezdve, a lelógó faágakig.

5. Sümeg

MTVA/Bizományosi: Nagy Zoltán

Keresve is nehéz lenne olyan várost találni Magyarországon, ahol annyiféle élmény, kikapcsolódási és művelődési lehetőség várja a látogatókat, mint Sümegen. Sümeg városának története egészen Szent István koráig nyúlik vissza, történeti-kulturális emlékei pedig páratlanul gazdagok, és legtöbbjük a városon belül tett sétával felfedezhető. Sümeg városától persze elválaszthatatlan az annak szinte közepén épült, egyedülállóan látványos sümegi vár.

 

Ripost előfizetés banner

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?