Létrehozva: 2020.03.18.

Még otthonra bezárkózva is kell a testmozgás

Sokan végeznek ülőmunkát, különösen most a „home office korszakban” számukra elengedhetetlen lenne, hogy rendszeresen sportoljanak. Ám nem mindenkinek van ideje, na meg pénze edzőterembe járni, nem beszélve arról, hogy ezek a helyek mostanában nagyon korán bezárnak. De otthon a szobában is lehet lépegetni!

Sokan végeznek ülőmunkát, számukra elengedhetetlen lenne, hogy rendszeresen sportoljanak. Ám nem mindenkinek van ideje, na meg pénze edzőterembe járni. Nekik szokták javasolni a rendszeres gyaloglást. Egy elmélet szerint napi tízezer lépést kellene megtenni ahhoz, hogy egészségesek maradjunk. Egy kísérlet azonban bebizonyította: kell a gyaloglás, de egyáltalán nem ennyi.

Ugyanis tízezer lépés rettentő sok: felnőtt férfiembernek nagyjából hét kilométer, ami nem csak mennyiségben, időben is rengeteg, legalább másfél óra – arra pedig kinek van ideje munka mellett? És bár nem egyben kell megtenni, hanem ahogy a hétköznapokba belefér, szinte biztos, hogy bevásárlással, sétával nem lesz meg ennyi. Hát még ha házi karanténra kényszerülünk.

Miért pont tízezer? Egyáltalán, ki találta ki ezt?

A tízezer lépéses edzéstervet legelőször Japánban egy marketing kampány során vezették be a hatvanas években. Így reklámozták a legelső lépésszámláló kütyüt, jóval azelőtt, hogy az okostelefonok megszülettek volna. Nem csak az eladásra mentek, hanem arra is, hogy az egyre jobban elkényelmesedő japánokat mozgásra bírják. A szám könnyen megjegyezhető, ha nehezen is, de teljesíthető, és azóta számtalan tanulmány kimutatta, hogy akik megtesznek ennyit, alacsonyabb lesz a vérnyomásuk, egészségesebb a keringésük, és csökkentik a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Tehát igen, valóban egészséges.

Nem a lépéseket számolja az új módszer, hanem az időt

Az aktív10 névre keresztelt kísérlet abból indult ki, hogy lépésszámlálás helyett elég mindössze napi háromszor tíz percet gyalogolni vagy odahaza a szobában lépegetni. A kísérletben résztvevőket két csoportra osztották: az egyik megtette a napi tízezer lépést, a másik pedig a jóval kevesebb, háromszor tíz percet, vagyis két és fél kilométert gyalogolt. Az eredmények kiértékelésekor kiderült, hogy a háromszor tíz perc nem csak könnyebben teljesíthető, de sokkal hatékonyabb is. És hogy ez hogy lehetséges?

Rövid, intenzív mozgások kellenek az egészséghez!

Bár a csoport valóban kevesebb időt töltött mozgással, mégis harminc százalékkal több mérsékelt intenzitású mozgást végzett, aminek sokkal több egészségügyi haszna van. A háromszor tíz percben jobban fel kellett pörögjenek, mint a tízezer lépéses csoportnak, így jobban igénybe vették a tüdejüket, a keringési rendszerüket. A kutatás vezetői szerint az egészség megőrzéséhez pont az ilyen mozgás a legfontosabb, mert ez a megerőltetés segít megelőzni a keringési problémákat és a cukorbetegséget.

A tanulság: nem kell lemondani a gyaloglásról azoknak, akiknek nincs idejük tízezer lépést megtenni! Elég naponta tízszer-hússzor körbemenni a szobában, csak bele ne szédüljünk.

A tízezer lépés ötlete egyszerű marketingkampánynak indult a hatvanas évek Japánjában. A tokiói olimpia előtt dobta piacra egy japán cég a Manpo-Kei nevű eszközét – a név szó szerint tízezerlépés-számlálót jelent. A lépésszámláló Josiro Hatano professzor kutatásain alapult. Ő az amerikai tespedőkultúra terjedésétől tartva jutott arra, hogy a japánok elpuhulhatnak, viszont ha napi átlag négyezer lépés helyett tízezret tennének meg, azzal napi ötszázzal több kalóriát égetnének el, és soványak maradhatnak. A lényeg a szívverés fokozása, mert a kutatások szerint az ilyen megerőltetés segít leginkább a keringési rendellenességek, a cukorbetegség és egyes rákos megbetegedések megelőzésében.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Döntött a romániai magyar botránybíróról az UEFA

origo.hu

Kegyetlen embervadászat zajlik Kárpátalján

borsonline.hu

„Az a kérdés, hogy ez szívedre vagy az eszedre hallgatsz” – Gyöngyi meghozta a végső döntést, Csabi azonnal könnyekben tört ki

life.hu

Napi horoszkóp 2024. április 25.: hagyd, hogy a hatodik érzéked vezessen!

vg.hu

Az Equilortól igazolt új vezetőt az MBH Bank

origo.hu

Összeomlott a Házasság első látásra egyik botrányos szereplője

ripost.hu

Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: ha ezt hibátlanul kitöltöd, az emberek 1 százalékához tartozol

ripost.hu

Nem kérnek többet Manuelből: kiverte a biztosítékot a koncertje után a botrányos sztár

ripost.hu

Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

ÉLETMÓDI

Itt a legújabb, őrült szépségtrend: popsikrémet az arcra a sima bőrért!

ÉLETMÓDI

Locsolkodás szárazon: az alkoholallergia jelei

ÉLETMÓDI

Megöntözlek rózsavízzel, hogy ne hervadozzál!- Hollywoodi sztárok saját kölnivel

ÉLETMÓDI

Csak a legokosabbak tudják 32 másodperc alatt megoldani a húsvéti képrejtvényt

ÉLETMÓDI

360 millióért duplex lakása is lehet, és 135 négyzetméteres terasza a belvárosban!

ÉLETMÓDI

Megszállottan szerelmes vagy a párodba? Lehet, Bovaryné-szindrómád van

ÉLETMÓDI

Így erősítsd meg otthon a gátizmaidat! Nem csak nőknek!

ÉLETMÓDI

Nem tudsz dönteni az indukciós és a kerámia főzőlap között? Segítünk, melyiket válaszd!