Létrehozva: 2020.08.19.

Így ragyog a Nyóckerben a magyar Frida Kahlo – VIDEÓ

A nagy magyar valóság sűrűjében, ott, ahol az örömlányok száz év óta űzik ősi mesterségüket, a Nyócker kellős közepén él a tündöklő lelkű Aurora…

 

Jól ismerik a Rákóczi téri kofák a bohókás nőt, aki hatalmas rózsákkal a fején olykor belibben a csarnokba, hogy krumplit, hagymát, mi egyebet vásároljon.

Színes öltözet, hatalmas nyakék, látványos fülbevaló, derűs mosoly. Igen, ő Aurora, az összetéveszthetetlen! (Fotó: Ripost / Markovics Gábor)

Mondjuk, nehéz lenne nem emlékezni rá, hisz csipkés blúzban, kasmírszoknyában mustrálja az árut és mindenkihez van néhány kedves szava. Mert nem elég, hogy színesen és feltűnően öltözködik, Aurorának van egy egészséges közléskényszere is – elvégre művész. Ráadásul nemcsak vesz és visz a piacon, hanem ad is. Beszélget és mosolyog! Mondják is neki, ni csak, megint itt a magyar Frida Kahlo! Mit szeretne, aranyos…

Színes világ a régi bérházban

Valóban találó a hasonlat: Frida Kahlo, a lánglelkű festőnő hasonlóképp színesen képzelte a világot, mint Aurora. És mindketten valami nagy szentségre esküdtek. Csak míg az elsőként említett művésznő Mexikóban élt és alkotott, addig Németh Hajnal Aurora most és itt, a nyolcadik kerületben. Nem messzire a Rákóczi téri csarnoktól, egy régi bérházban saját kis mesevilágában él, övé a körfolyosós gang utolsó lakása. Itt látogattuk meg őt.

Aurora virágkoszorúval a fején, egy általa felújított, szépkorú kasmír szoknyában. Az antik szoknya anyagát megrágták a molyok, de ő megmentette: a lyukakat bevarrta, a szövetet hátulról megragasztotta, majd pink szaténszalag díszítést rakott rá. Lábán újratervezett régi szegedi papucs; 2019-ben Hungarikum díjat nyert vele. Saját nyakékét egy antik porcelánvirág díszíti, ez került magyar hímzésmintával vésett fémalapra. (Ripost fotó / Markovics Gábor)

Aurora a tőle elvárható látványos öltözékben fogad, ami pedig az ajtón belépve szemünk elé tárul, azt szavakkal leírni alig lehet: dúsan díszített népviseletek, üvegdobozba zárt ékszerek, fejpántok, szobrok mindenütt…

A babán Aurora Hungarikum díjas öltözéke látható. A ruha a Gyimesi imák című színpadi jelenethez készült. A hímzett fűzőt antik szalagos öv tartja, erre ezüstszálas zsinóros öv került. A dekoltázs szépségét egy kalotaszegi válldíszből készített nyakék emeli ki. A kollekció természetes tartozéka a rózsakoszorú – ami miatt Aurorat magyar Frida Kahloként emlegetik... (Fotó: Ripost / Markovics Gábor)

Az ember hirtelen nem is tudja, hová kapja a tekintetét. „Nem kell meglepődni, mindennap így öltözködöm, így élek, ez vagyok én” – mondja bájos ragyogással a házigazda, majd belekezd kacifántos történetébe.

Izzik körülötte a levegő

Valójában azért hagyta el Győrt a fővárosért, hogy művészeti egyetemre járhasson, de csak harmadik nekifutásra vették fel. Addig pedig dolgozott és tanult. „Egy üvegművészhez kerültem, sokáig azt hittem, ez lesz az én utam is, de aztán váltanom kellett, többször is. Hiába, no, a havi villanyszámla nagy úr. De nem bánom, mert így több mindenhez értek” – magyarázza. Restaurátortól díszlettervezőig sok minden volt már, praktikusan több lábon áll.

A műterem két ékessége! A baloldali babán Hany-tündérének elképzelt stílusára tervezett ruha látható. A csillogó zöld tüllszoknya a mocsár világát idézi, ezt egészíti ki fölül az arannyal hímzett bársonyfűző. Nyakába zöld-arany nyakék került, melyet Aurora a nagymamája 1947-es vizsgarajza alapján tervezett meg Ipoly-menti stílusban. A medál központi része kézzel festett üveg, kézzel vésett, magyar hímzés mintás, sárgaréz kereten. A zöld ruha szinten Hungarikum díjas. A jobboldali babán a Görög Ilona balladához tervezett menyasszonyi ruha látható. A nyakék kalotaszegi csipkéből és válldíszből készült. Öve egy arany szállal kihímzett bagi főkötő, egy kalotaszegi férfi mellény díszítő része illetve két selyembojt összevarrásával készült. A szoknya anyaga menyasszonyi szatén, alul piros és fehér túl, illetve elől egy sor kézzel felvarrt gyöngy került rá. A fátyol eredeti kalotaszegi dulándlé. (Fotó: Ripost / Markovics Gábor)

 

Most éppen a divattervezés és az ékszerkészítés a legerősebb vonala, munkáit számos díjjal jutalmazták már.

 

Aurora FolkGlamour A művésznő egészen egyedi stílusának alapjait a magyar népművészet adja. Ebből ered márkaneve is: Aurora FolkGlamour. Divatbemutatóin régi magyar regék, balladák elevenednek meg, így például Emese álma vagy Mátyás király és az okos lány története. Fotó: Ripost/Markovics Gábor

 

Aurora kivételes stílusához az ősi magyar motívumvilágból merít, régi pénzérméket, egyházi medálokat, hímzéseket, csipkét is felhasznál...

A baloldali ékszer egy antik gobelin púderszelencének a tetejéből újratervezett nyakék. Medálja kézzel vésett, magyar hímzés mintákkal és Swarovski kövekkel díszített tulipános sárgaréz alapra került. A hozzá tartozó fülbevaló szintén tulipán mintájú, kézzel vésett sárgaréz, fekete bojttal. A jobboldali ékszer medáljait klasszikus Schwarzlot üvegfestés díszíti. A medálok és a fülbevaló kézzel vésett sárgaréz, magyar hímzésmintákkal, Swarovski kövekkel díszítve. A nyakék részéhez galvanizált, csiszolt üveg gyöngyöket fűzött sorba Aurora. (Fotó: Ripost/Markovics Gábor)

...,de a fiók mélyéről előkerült kacatokat is szívesen beépíti az ékszerekbe.

Ebben az ékszerben tényleg életre kel a múlt és tényleg lelke van: Közepére egy X. Pius pápa által megszentelt úti szentség került, alpakka foglalatát magyar hímzés mintákkal és Swarovski kövekkel díszítette Aurora. Az úti szentséget Tordai Hajnal jelmeztervezőtől kapta, akinek a dédapja portréfestő volt; ő festett egy portrét a pápáról, akinek elküldte ajándékba, a szentatya pedig cserébe 20 db megszentelt Szent Teréz medált küldött. Ezek egyikét kapta meg Aurora, így állt össze a nyakék. (Fotó: Ripost/Markovics Gábor)

Az eredmény pedig egészen bámulatos! Minden darab egyedi és saját története van, és mindegyikben ott lapul a múlt egy-egy darabkája …

A nyakék kalotaszegi vendég bojt apró gyöngyökkel körbehímzett madár és virág mintás dióiból készült. Medálja kézzel vésett alpakka, Patrona Hungariae éremmel és Swarovski kövekkel díszítve (Fotó: Ripost/Markovics Gábor

 

Régi magyar motívumok jelentése Páva: Örök szerelem, szabadság, tisztaság Tulipán: Nőiesség Gránátalma: Termékenység Életfa: Összeköti a túlvilágot, az evilágot és az alvilágon

 

Öltözékünk által tovább élhet a múlt

Aurora művészként egybegyúrja, amit az élet különböző területein felcsipegetett. Alkotásait pedig ő maga reklámozza, hiszen nap, mint nap „aurorásan” öltözködik. „Hirdetem, aki vagyok, de miért is ne tenném? Megbámulnak az utcán?

Aurora csupa élet, csupa tűz. Zseniális módon menti a magyar kultúrát és nem ismeri a lehetetlent! (Fotó: Ripost/Markovics Gábor)

Na bummm! Bámuljanak! Mondok valamit: ha egy Bayern München focimeccsen tombolhat népi viseletben a közönség, miért ne járhatnék én is magyaros rucikban bevásárolni? Hiszek abban, hogy ha hordjuk népviseletünket, szimbólumaink jelentéstartalma tovább él. Ráadásul ezek igen szemrevaló, szép darabok!

A mesés divatbemutató zárójelenete. Fotó: Nagy Ferenc

Büszkén vállalom magyarságomat, múltunk értékes darabjait pedig bátran viselem. Jó volna, ha többen lennénk, akik így gondolkodnak. Mert ha mi nem mentjük meg a kultúránkat, akkor sajnos megy a levesbe. Más biztosan nem teszi meg helyettünk…„

NÉZD MEG VIDEÓN, MI MINDENT ÁRUL EL EGY AUTENTIKUS ÖLTÖZÉK A VISELŐJÉRŐL! AURORA ELÁRULJA A TITKOKAT:

ITT TALÁLKOZHATUNK AURORA MUNKÁIVAL Augusztus 20. csütörtök A hagyomány a régi, a stílus új – DIVATBEMUTATÓ Budavári Palota, Oroszlános Udvar, 16.00 óra   Augusztus 25. kedd Janikovszky Éva – Auróra FolkGlamour: A lemez két oldala Egyfelvonásos előadás felnőtteknek, férfihangokra Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpont, 19.00 Budapest, 12. kerület, Zugligeti út 64.   Augusztus 26. szerda Üvegművészeti kiállítás Kiskép Galéria, Budapest, 1. kerület, Országház utca 8.

 

 

 

 

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Telegdy-Kapás Boglárka teljesen összeomlott

origo.hu

Nagy a baj: katonákat küld Ukrajnába az Egyesült Államok

metropol.hu

„Csinálja más” – Dárdai Pál máris elbúcsúzott Berlinben?

mandiner.hu

Elájult a román utazóblogger attól, amit Magyarországon látott

ripost.hu

Megható vallomást tett gyermeke édesanyjáról Curtis

magyarnemzet.hu

A Chelsea döntheti el a Premier League-et a Liverpool javára

origo.hu

Hatalmasat hazudott Magyar Péter - lebukott

lakaskultura.hu

Váza saját kezűleg: Zseniális DIY-ötlet a lakberendezés szerelmeseinek

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Súlyos szívproblémával küzd a népszerű műsorvezető: „Vékony szálon csüng az élet”

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

ÉLETMÓDI

Locsolkodás szárazon: az alkoholallergia jelei

ÉLETMÓDI

Megöntözlek rózsavízzel, hogy ne hervadozzál!- Hollywoodi sztárok saját kölnivel

ÉLETMÓDI

Csak a legokosabbak tudják 32 másodperc alatt megoldani a húsvéti képrejtvényt

ÉLETMÓDI

360 millióért duplex lakása is lehet, és 135 négyzetméteres terasza a belvárosban!

ÉLETMÓDI

Megszállottan szerelmes vagy a párodba? Lehet, Bovaryné-szindrómád van

ÉLETMÓDI

Így erősítsd meg otthon a gátizmaidat! Nem csak nőknek!

ÉLETMÓDI

Nem tudsz dönteni az indukciós és a kerámia főzőlap között? Segítünk, melyiket válaszd!

ÉLETMÓDI

A kínai horoszkóp felfedi: ezekre a jegyekre szenvedés vár márciusban