ÉLETMÓDI

Így jön vissza a nyár, de meddig tart a jó idő?

Közép- és Délkelet-Európában is hőmérsékleti rekordokat dönthet a szombaton érkező meleg.
  • Szerző:

Csütörtök

Továbbra is a tőlünk keletre található légörvény határozza meg időjárásunkat: hatására ÉK felől újabb csapadék érkezik, többfelé várható eső, záporeső, szitálás. Átmenetileg fokozatosan mérséklődik a légmozgás. A hőmérsékletben alig lesz változás: 14-20 fok között változik.

Péntek

Marad a borongós időjárás, de délnyugaton már hosszabb időszakokra süthet ki a nap. Csapadék már csak elszórtan fordul elő. 20-21 fok köré erősödik a nappali felmelegedés. A déli szél megélénkül.

Hétvége

Nyugat felől záporok, zivatarok alakulnak ki, néhol felhőszakadással, jégesővel. A viharossá fokozódó déli széllel pár napig nyáriasan meleg levegő érkezik hazánk térségébe. Akár 25-27 fok is lehet.

Szubtrópusi meleg levegőt pumpál egy tőlünk nyugatra elhelyezkedő ciklon melegszektorában a déli áramlás szombaton Közép- és Délkelet-Európába. Az Alex névre keresztelt viharciklon a kontinens nyugati felén lehűlést, csapadékot és hatalmas szelet okoz, előoldalán azonban az erős, viharos déli széllel afrikai eredetű meleg áramlik felénk. Az átlagosnál így 10-12 fokkal melegebb lehet október 3-án.

A legmelegebb a Balkán-félszigeten és Olaszország déli tartományaiban lehet, itt 30-35 fokot is elérhet a csúcshőmérséklet, megdöntve a napi, vagy néhol akár az október havi maximum-hőmérsékleti rekordokat.

Hazánkban is jóval melegebb lesz az ilyenkor megszokottnál, a maximum-hőmérsékletek szombaton 30 fok köré emelkedhetnek,

majd vasárnapra egy markáns hidegfront vet véget az egy napos nyárnak. A Balkánon és az Adria déli tájain a nyári meleg még vasárnap is kitart.

 

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?